Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ειδικές Επιχειρήσεις στην Αφρική


Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενέκρινε την ανάπτυξη μιας πρόσθετης δύναμης 100 στελεχών των αμερικανικών  Ειδικών Δυνάμεων στην Αφρική, με αποστολή την υποβοήθηση των τοπικών κυβερνητικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση του τρομερού πολέμαρχου Τζόζεφ Κόνι (Joseph Kony) αρχηγού του "Στρατού Αντίστασης του Θεού", όπως αυτονομάζονται, (Lord's Resistance Army, LRA) μίας  παράνομης ανταρτικής  δύναμης στην Ουγκάντα, που ευθύνεται για πολλές εγκληματικές επιθέσεις, βιασμούς, φόνους και ληστείες παρά τις  θρησκευτικές πεποιθήσεις των μελών, που αποτελούν μείγμα χριστιανισμού και τοπικών λατρευτικών παραδόσεων.

Η  αμερικανική δύναμη, στην οποία εμπεριέχεται και πολιτικό προσωπικό ειδικών επιστημόνων είναι αυτοδύναμη σε θέματα διοικητικής μέριμνας (ΔΜ) και επικοινωνιών. Η στρατιωτική υποβοήθηση,(Military Assistance) που αποτελεί μια κατηγορία ειδικών επιχειρήσεων, θα είναι η κύρια αποστολή, χωρίς να αποκλείονται όμως και άλλου είδους ειδικές επιχειρήσεις. Η Foreign Internal Defence (FID) όπως είναι ο ο πιο συγκεκριμένος όρος στη αμερικανική στρατιωτική ορολογία, είναι προέκταση μίας αμερικανικής πολιτικοστρατιωτικής  στρατηγικής, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη της ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και του λοιπού κόσμου,  σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.  

Εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, πάντα με συναίνεση του κράτους που ζητά υποστήριξη και θεωρητικά παρέχεται δωρεάν. Πιθανόν, να υπάρχουν άλλου είδους ανταλλάγματα! Αλλά, "ποιός στραβός δεν θέλει το φως του", όταν υπάρχουν στερημένα κράτη που βλέπουν την "σανίδα σωτηρίας", να απλώνεται προς το μέρος τους;




Η δύναμη αυτή των ειδικών επιχειρήσεων, θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού, και των στρατών άλλων συμμάχων χωρών, με την συλλογή πληροφοριών για τους αντάρτες και την  πλαισίωση με συμβούλους μονάδων και διοικήσεων, κατά την διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά  του LRA και της ηγεσίας του. 

Οι οπαδοί των ανταρτών από τη άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τους χριστιανούς, που απειλούνται από τους φανατικούς μουσουλμάνους του Σουδάν και τώρα έρχονται οι Αμερικανοί για να πολεμήσουν τους χριστιανούς, που πολεμούν τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην περιοχή! Απ' ότι φαίνεται όμως δεν συμμερίζονται πολλοί τις απόψεις τους, γιατί τα θύματα αυτών των ανταρτών, κυρίως σε παιδιά, είναι πολλά στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, στη Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νότιο Σουδάν.




Η δύναμη των ανταρτών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Χρησιμοποιούν πολλούς ανήλικες σαν αντάρτες- μαχητές, γεγονός που έχει καταδικασθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα πολύ πρόσφατα κυκλοφορεί και ταινία με τον τίτλο,"Machine Gun Preacher" "Φύλακας Άγγελος" στα ελληνικά, που αναφέρεται στην προστασία των βίαια στρατολογούμενων παιδιών-στρατιωτών της περιοχής.

Από το 2008 και μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουγκάντα, εναντίον των ανταρτών. Επίσης ανάλογα ποσά έχουν διατεθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες. Ήδη ένα εκπαιδευμένο Τάγμα του Κονγκό, επιχειρεί στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας, που δεινοπαθούν από τους αντάρτες.

Η SOCAFRICA λοιπόν, με προϊστάμενη διοίκηση την AFRICOM, ανέλαβε δουλειά στην Ουγκάντα, μετά την Λιβύη ! 

Και δεν έχει δουλειά μόνο εκεί. Υπάρχει πολλή δουλειά και στο Κέρας της Αφρικής, στη Σομαλία, που είναι παλιά ιστορία. Κρίσιμη θαλάσσια οδός διακίνησης πρώτων υλών και εμπορευμάτων  διέρχεται από εκεί, βλέπετε! Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, ενώ η διεθνής ναυτιλία υποφέρει από τις πειρατικές επιθέσεις. Η Αλ Κάιντα, με το τοπικό  παρακλάδι της, την Αλ Σαμπάαμπ,  κερδίζει έδαφος,  με την θεαματική εμφάνισή της υπό τη  μορφή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, στο μαστιζόμενο από λιμό πληθυσμό. "Τύμπανα πολέμου" ηχούν από τη μεριά της Κένυας.

Οι Αμερικανοί περισφίγγουν σιγά-σιγά την περιοχή και έχουν αρχίσει τα κτυπήματα κατά επιλεγμένων στόχων τρομοκρατών. Ήδη μία Μικτή Δύναμη Επιχειρήσεων, βρίσκεται εδώ και καιρό  στο Τζιμπουτί. Η  CJTF-HOA (Combined Joint Task Force-Horn Of Africa) με Υποναύαρχο διοικητή, η οποία εμπεριέχει  στρατιωτικό προσωπικό όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά και πολιτικό προσωπικό, εδρεύει σε μια μεγάλη βάση την "Camp Lemmonier". Στη Δύναμη αυτή, εκτιμάται ότι υπάγονται και Ειδικές Δυνάμεις, που συνεργάζονται στενά με Γάλλους Πεζοναύτες (5ο Τακτικό Συγκρότημα Πεζοναυτών, 5th Regiment Interarmes d' Outre Mer, RIOM) ) οι οποίοι επίσης εδρεύουν στην περιοχή.

Το 2003 όπως εξάγεται από δημοσιεύματα του τύπου, υπήρχε εκεί, μία  Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων "CJSOTF" (Combined Joint Special Operations Task Force), δυνάμεως 400 μαχητών, με διοικητή Συνταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων, που ήταν  και  προπομπός της σύγχρονης Μικτής Δύναμης Επιχειρήσεων. Για την αμερικανική Ανωτάτη Στρατιωτική  Κεντρική Διοίκηση, (US Central Command, CENTCOM) η Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων, αποτελούσε και ίσως συνεχίζει ν' αποτελεί, μία Δύναμη Αντιμετώπισης Κρίσεων, (Crisis Responce Element, CRE).  Παρουσιάζει ενδιαφέρον η σύνθεσή της:
  • Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων Άμεσης Επέμβασης (Company In extremis Force, CIF) με κατάλληλη ειδική σύνθεση προς εκτέλεση άμεσων επιθετικών ενεργειών, και σε ελάχιστο χρόνο ετοιμότητας.
  • Διμοιρία SEALs με 2 Αξιωματικούς και 14 οπλίτες
  • Διμοιρία υποβρύχιων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού
  • Διμοιρία πλωτών μέσων με  φουσκωτές λέμβους σκληρής γάστρας
  • 4 Ελικόπτερα ΜΗ-53 Pave Low
  • 2 C-130P Combat Shadow
Όπως βλέπετε, απόλυτα διακλαδική! 


Μία από τις ειδικές επιχειρήσεις της παραπάνω Δύναμης, που ήλθαν στο φως πρόσφατα, αφορούσε στην διείσδυση βατραχανθρώπων SEALs το 2003, στις ακτές της Σομαλίας, με σκοπό την εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης και την εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας καμερών για παρακολούθηση συγκεκριμένων στόχων που είχαν να κάνουν με τρομοκρατία. Δεν υπήρχε ακόμη οργανωμένη βάση στην περιοχή.

Στην ουσία η επιχείρηση ήταν περισσότερο μία  ..επιχειρησιακή άσκηση, για τους SEALs, οι οποίοι, χρησιμοποίησαν την τεχνική της αφέσεως από υποβρύχιο, με τη χρήση αντίστοιχων υποβρυχίων οχημάτων, τα γνωστά σαν SDV (SEAL Delivey Vehicles). Οι απέραντες ακτές της Σομαλίας, δεν φυλάσσονταν από κάποια σοβαρή δύναμη, ούτε υπήρχαν ειδικά και εξελιγμένα μέσα επιτήρησης. Ο μόνος κίνδυνος ήταν οι καρχαρίες, που έχουν μεγάλη προτίμηση στην περιοχή. Και αυτό, γιατί το σημείο άφεσης των βατραχανθρώπων ήταν αρκετά μίλια μακριά από την ακτή.




Το εγχείρημα πέτυχε σε τακτικό επίπεδο και οι κάμερες εγκαταστάθηκαν. Κάποιες ίσως να λειτουργούν μέχρι σήμερα. Δεν είχε αποτέλεσμα όμως σε στρατηγικό επίπεδο. Δηλαδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πληροφοριών. Το αξιοσημείωτο είναι το είδος των φορητών και τηλεχειριζόμενων καμερών που ονομάζονται "Cardinal Devices". Ανθεκτικές σε κάθε είδους περιβάλλον, μπορούν να καμουφλάρονται και να εκπέμπουν εικόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τραβώντας φωτογραφίες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Τεχνολογία της NASA; Ίσως! Μία ακόμη δυνατότητα στα πλαίσια της ειδικής αναγνώρισης που πρέπει να την ξέρουν όσοι ασχολούνται με το θέμα.

Το ερώτημα είναι μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Αφρική, γιατί δεν αξιοποιούνται αυτές οι δυνάμεις για τον εντοπισμό πειρατικών συμμοριών; Ίσως γιατί δεν είναι η προτεραιότητα ή γιατί εξυπηρετεί μέχρι στιγμής σε κάτι η πειρατική δράση; Δεν μπορώ να φανταστώ αδυναμία εξουδετέρωσής τους. 

"Ίδωμεν"!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.