Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η περίπολος αναγνώρισης Καρπάθου

Πλοιάριο τύπου ML με το οποίο μεταφέρονταν καταδρομείς για επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου (Πηγή
Μία  καταδρομική επιχείρηση, πρέπει να προετοιμάζεται με λεπτομέρεια και μεθοδικότητα και να δοκιμάζεται, ώστε να μπορεί να εκτελεσθεί με επιτυχία! Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη! Και όμως πολλές φορές ο παράγοντας ..τύχη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή αποτυχία μιας αποστολής!

Κάτι τέτοιο συνέβη σε περίπολο κομάντος, τον Αύγουστο του 1944. Η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι! 

Ήταν Αύγουστος του 1944 και η περίπολος ανήκε στον Ιερό Λόχο. Περίπολος  5 ανδρών, συγκροτήθηκε και ετοιμάστηκε για αναγνώριση νησιών, κατά προτεραιότητα πρώτα στην Κάρπαθο και μετά στην Κάσο.

Όλα ξεκίνησαν ομαλά και η περίπολος αναχώρησε με πλοιάριο τύπου ML  από τη βάση Ντερεμέν νύκτα στις 23 Αυγούστου, με πρώτο προορισμό τη νησίδα Σειρήνα ή αλλιώς Σύρνα, που βρίσκεται μεταξύ Καρπάθου και Αστυπάλαιας. Δεν ξέρω αν έχετε πάει εκεί, αλλά είναι ένα νησάκι καταμεσής στο πέλαγος που έχει 2 με 3 ορμίσκους, καλά φυλαγμένους από το Βοριά. Ο δυτικός δε, σε προστατεύει και από νοτιά!

Όλες οι κινήσεις γίνονταν νύκτα για την αποφυγή της γερμανικής αεροπορίας που εξακολουθούσε να έχει την υπεροχή πάνω από το Αιγαίο. Το σκάφος ξεκίνησε  το βράδυ, 24 Αυγούστου από τη Σύρνα και στις 0100 της 25 Αυγούστου προσγειαλώθηκε στην Κάρπαθο. Δεν βρήκα δυστυχώς πληροφορίες σε ποιό σημείο έγινε η προσγειάλωση της περιπόλου, γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον η περίπτωσή τους.

Μόλις αποβιβάσθηκε η περίπολος και προχώρησε ένα χιλιόμετρο προς το εσωτερικό, έπεσε σε ναρκοπέδιο κατά προσωπικού! Δύο ιερολοχίτες πάτησαν τις νάρκες! Ο ένας σκοτώθηκε επί τόπου, ο δεύτερος τραυματίστηκε και μαζί με αυτόν τα θραύσματα τραυμάτισαν και τρίτο! Η περίπολος βγήκε εκτός μάχης, πριν ακόμα ξεκινήσει την αποστολή της!

Ο περιπολάρχης δεν είχε άλλο περιθώριο από το να επιστρέψει με  τους τραυματίες του πίσω στο σκάφος και γι΄αυτό παράλληλα με τις πρώτες βοήθειες που προσπάθησε να δώσει στους τραυματίες, έστειλε σήμα κινδύνου προς το σκάφος.

Οι εκρήξεις μέσα στη νύκτα ακούστηκαν πολύ μακριά! Το σκάφος που δεν είχε απομακρυνθεί, ακούγοντας τις εκρήξεις και λαμβάνοντας μετά από λίγο το σήμα ανάγκης της περιπόλου, προσέγγισε ξανά και ανέμεινε μέχρι να μεταφερθούν όλοι στην ακτή και να επιβιβασθούν στο σκάφος.

Στη συνέχεια ο κυβερνήτης έβαλε πορεία πάλι για Σύρνα, αφού υπολόγισε ότι η νύκτα δεν του έφτανε να επιστρέψει στη βάση. Αυτό θα γινόταν την επόμενη νύκτα, 26/27 Αυγούστου. Έστειλε σήμα στη βάση και έλαβε έγκριση γι' αυτό, μαζί με την εντολή να αναμένει νέο σήμα για την αναχώρησή του από Σύρνα.

Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Δυστυχώς την επόμενη ημέρα  το πρωί, κατέφθασαν ολοταχώς τρία γερμανικά περιπολικά και αφού έκλεισαν την μπούκα του στενού όρμου  δυτικά, γιατί εκεί είχε κρυφτεί το ML, άρχισαν να κτυπούν με τα πυροβόλα τους το βρεταννικό σκάφος! Προφανώς είχε γίνει γνωστή η παρουσία του!

Η ατυχία στο μεγαλείο της! Το σκάφος για να μη φαίνεται την ημέρα είχε καλυφθεί με δίκτυο παραλλαγής, κολλημένο δίπλα από βράχο. Μόλις αντιλήφθηκε το πλήρωμα τη γερμανική παρουσία, προσπάθησε να βάλει μπρος τις μηχανές για να μπορεί κινούμενο να ελιχθεί και να ανταποδώσει πυρά. Η προπέλα όμως πιάστηκε στο δίχτυ παραλλαγής και κόλλησε! Τα πολυβόλα του δεν δούλεψαν γιατί έπαθαν ..εμπλοκή! Τυχαίο; Ποιός ξέρει να πει;

Οι Γερμανοί ανέβηκαν  στα γύρω υψώματα και εύκολα προσέγγισαν το σκάφος από την ξηρά!  Αυτό λέγεται "απόξεση" κατά τη ναυτική ορολογία! Δηλαδή αποκαλύπτεις "αγγιστρωμένα" σκάφη σε έρημες βραχώδεις ακτές και τα "εξουδετερώνεις"!

Ανέβηκαν και στο σκάφος και μετά από σύντομη συμπλοκή τους αιχμαλώτισαν όλους! Στη συμπλοκή, τραυματίσθηκε και ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος, στη προσπάθειά τους να καταστρέψουν τον ασύρματο και το σημαντικότερο τους κρυπτογραφικούς κώδικες! Τα κατάφεραν δεν τα κατάφεραν, η εντολή που δόθηκε από το συμμαχικό στρατηγείο σε όλους μετά από αυτό το περιστατικό ήταν η καταστροφή των κωδίκων και η χρησιμοποίηση άλλων εναλλακτικών! Δεν ήθελαν να ρισκάρουν την αποκρυπτογράφηση από τους Γερμανούς! Ανεστάλησαν όλες οι αποστολές του Ιερού Λόχου μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται νέος κώδικας κρυπτογράφησης.

Οι Γερμανοί μετέφεραν το σκάφος και τους αιχμαλώτους στην Αστυπάλαια όπου τους κράτησαν για 5 ημέρες χωρίς ιατρική περίθαλψη. Κατά τη μεταφορά προς Αστυπάλαια και ενώ οι τραυματίες ζητούσαν νερό, οι ..καλοί Γερμανοί τους έδιναν θαλασσινό νερό να πιουν! Οι πολιτισμένοι Γερμανοί...

 Μετά για άλλες 7 ημέρες τους είχαν στη Λέρο και τελικά τους μετέφεραν στον Πειραιά, όπου τους έκλεισαν στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στου Γουδή. Τους τραυματίες τους πήγαν στο ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου ο ένας, αυτός που είχε μπει στο ναρκοπέδιο, υπέκυψε στα τραύματά του.

Τους γερούς, μετά από μερικές ημέρες, τους μετέφεραν με τραίνο με προορισμό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Για καλή τους τύχη, μόλις ο συρμός περνούσε τα σερβικά σύνορα, βομβαρδίστηκε από την συμμαχική αεροπορία και οι αιχμάλωτοι επάνω στον πανικό κατόρθωσαν να δραπετεύσουν!

Ήταν συγκινητική η σκηνή όταν μετά από καιρό ο περιπολάρχης, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη δύναμη του Ιερού Λόχου, παρουσιάστηκε στη βάση, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στη Χίο, για να αναλάβει καθήκοντα πιστός στον όρκο του σαν ιερολοχίτης!

Η τύχη παίζει λοιπόν περίεργα παιχνίδια! 


Ανιχνευτής

Πηγή: Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή 1941-1945 ΓΕΣ/ΔΙΣ
            "ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ" 1942-1945 Αντγου Ι. Μανέτα





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.