Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Οι προπομποί του πολέμου

Σύριοι αντάρτες κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης (Πηγή)
Πριν από δύο ημέρες, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα "LE FIGARO" αποκάλυψε την πιθανή είσοδο στη Συρία, εκπαιδευμένων αντικαθεστωτικών ανταρτικών τμημάτων που καθοδηγούνται από Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Ιορδανούς άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Κατά το δημοσίευμα, ένα ανταρτικό τμήμα δύναμης 300 ανδρών , με μέντορες Ισραηλινούς και Ιορδανούς κομάντος, και πράκτορες της CIA προφανώς προσωπικό της SAD/SOG διείσδυσε και άρχισε τη δράση του από τις 17 Αυγούστου στην περιοχή Ντάρα. Ένα άλλο τμήμα, διήλθε τα σύνορα στις 19 του μήνα και εκτιμάται ότι έχει συνενωθεί με το πρώτο.

Γιατί ακολουθήθηκε αυτή η μέθοδος και δεν συνέχισαν με την ανάπτυξη κινήματος αντίστασης από τον περασμένο χρόνο όπως αρχικά είχε φανεί;

Το αντάρτικο κατά του Άσαντ, "στράβωσε" για τους ενδιαφερόμενους, όταν άρχισαν να εισρέουν φανατικοί ισλαμιστές, μέλη της Αλ Κάιντα και άλλων αδελφοποιημένων οργανώσεων παρεμφερών πεποιθήσεων που πνέουν τα μένεα κατά των δυτικών.

Η δράση των ανταρτών ξέφυγε από τον έλεγχο και η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, άρχισε να πηγαίνει σε χέρια που δεν ήταν τα ..επιθυμητά. Μετά άρχισε ο προβληματισμός με τις αποθήκες χημικών όπλων και ποιός τις ή θα τις ελέγχει! Οι φανατικοί αδελφοί μουσουλμάνοι, ή ο κυβερνητικός στρατός; "Το μη χείρον βέλτιστον", δηλαδή καλύτερα ο στρατός για να ξέρουμε τι γίνεται!

Τώρα ποιός έκανε (αν έκανε)  χρήση χημικών, είναι ένα μεγάλο ζήτημα βουτηγμένο στα πολύ θολά νερά! Και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, από ειδική επιτροπή του ΟΗΕ. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για προετοιμασμένο από καιρό σχέδιο, προκειμένου να "εκβιαστεί" απόφαση της διεθνούς κοινότητας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Το γεγονός, αποτελεί πολύ καλή αιτία για την επέμβαση δυνάμεων στην περιοχή, αφού ξεπερνά την "κόκκινη γραμμή" του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.

Ας πάμε όμως ξανά στα ανταρτικά (φιλοδυτικά) τμήματα που οργανώθηκαν! Φαίνεται να είναι καλά εκπαιδευμένα, επαρκώς εξοπλισμένα, και άριστα υποστηριζόμενα. Είναι μαχητές απόλυτης εμπιστοσύνης, αφού η επιλογή τους έγινε όπως αντιλαμβάνεσθε πολύ προσεκτικά  και θα δρουν υπό το άγρυπνο μάτι των μεντόρων συνοδών, ανάμεσα στις τόσες άναρχες ληστοσυμμορίες που λιμαίνουν την μη ελεγχόμενη από τα κυβερνητικά στρατεύματα περιοχή της Συρίας.

Η αποστολή τους θα είναι, όπως αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, η "παρενόχληση" των τακτικών συριακών δυνάμεων που πλησιάζουν τους ανταρτικούς θύλακες στη Δαμασκό. Υποβοήθηση στη δημιουργία ζώνης ασφάλειας στα νότια της Συρίας, παράλληλα με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μέχρι η ζυγαριά να γύρει προς τους αντικαθεστωτικούς. Γι' αυτό ενδεχομένως, τοπoθετήθηκαν πύραυλοι PATRIOT τον περασμένο Ιούνιο κατά μήκος των συνόρων της Ιορδανίας με τη Συρία και μεταστάθμευσαν αεροσκάφη F-16  στα ιορδανικά αεροδρόμια.  

Η άμεση και μαζική επέμβαση συμβατικών δυνάμεων την παρούσα περίοδο δεν είναι η καλύτερη λύση, γιατί θα επισύρει σοβαρές συνέπειες στην ευρεία περιοχή, με την εμπλοκή και άλλων τρίτων ενδιαφερομένων μερών, όπως είναι οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Θα πρέπει κατ' αρχήν να υπάρχει ανάλογο ψήφισμα του ΟΗΕ και εντολή προς στρατιωτικές δυνάμεις συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή σε άλλη μεγάλη δύναμη που θα δεχθεί να αναλάβει την αρχηγία της αποστολής. Υπάρχει προθυμία; Θα δείξει. Η στρατιωτική επέμβαση μπορεί ν' ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με πολλές εκρηκτικές εκπλήξεις!

Η καλύτερη επομένως και οικονομικότερη από πλευράς πόρων και έμψυχου υλικού λύση, προς το παρόν, είναι η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων. Ο ανορθόδοξος πόλεμος! Ακολουθείται το νέο ή τροποποιημένο δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, όπως διαμορφώθηκε πρόσφατα από τους Αμερικανούς!

Μέσα στο χώρο όμως των αντικαθεστωτικών ανταρτών, θα πρέπει να "ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι". Άρα  αυτά τα ειδικά ανταρτικά τμήματα, θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τους αντίπαλους μαχητές της Αλ Κάιντα  και όσους άλλους δεν συμμορφώνονται, ώστε να συντονίσουν σε μια κατεύθυνση τους υπόλοιπους αντικαθεστωτικούς.

Ένας καλός τρόπος για παράδειγμα, είναι να διαρρεύσεις πληροφορίες στον εχθρό του εχθρού σου, που είναι και ..δικός σου εχθρός, για τις κινήσεις του εχθρού σου. Έτσι, χωρίς να εμπλέκεσαι άμεσα, τους αφήνεις και τρώγονται μεταξύ τους. Μήπως κάπως έτσι έγινε η ενέδρα κατά των μαχητών της Αλ Νούσρα; Θα μπορούσε! Από την άλλη πλευρά, οι φίλιοι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζονται (πληροφοριακά, οικονομικά, στρατιωτικά) για να μπορούν να μάχονται τον συριακό στρατό. 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ειδικές δυνάμεις αφανώς ενεργούν στο συριακό έδαφος τα τελευταία 2 χρόνια, αναγνωρίζοντας περιοχές, πρόσωπα και πράγματα, προετοιμάζοντας αν απαιτείται την περιοχή επιχειρήσεων για την υποδοχή άλλων συμβατικών δυνάμεων.

Έτσι λοιπόν, η Συρία έγινε μια ..αρένα για αγώνες συμφερόντων, με τους δύσμοιρους κατοίκους της να είναι στη μέση. Ποιός ωφελείται από επιθέσεις με χημικά; Μια ερώτηση που επιδέχεται διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την οπτική γωνία που κοιτάζει κάποιος. Η λογική πρέπει να έχει διαφορετική προσέγγιση στην περίπτωση αυτή, όπως έπρεπε να είχε και σε παλιότερους πολέμους στην Ανατολή.  Όποιος δεν καταλαβαίνει το ισλάμ,  οδηγείται σε λάθος δρόμους!

Υπάρχουν και σενάρια συνωμοσίας, που αναφέρονται στην αναγκαστική εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο, ώστε να υπάρχει ..ρευστότητα στην αμερικανική αγορά! Και αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει. Η τελευταία επίθεση με τα χημικά δίνει το έναυσμα για "κινητικά πλήγματα", δηλαδή ανάληψη ενεργού στρατιωτικής δράσης, με κατά προτεραιότητα, προσβολή επιλεγμένων στόχων. Πως επιλέγονται οι στόχοι; Με αναγνώριση και συλλογή πληροφοριακών στοιχείων από τμήματα ειδικών δυνάμεων φυσικά!

Υπάρχει προετοιμασία εκ μέρους των δυτικών, με συγκέντρωση δυνάμεων. Εδώ και 2 με 3 μήνες περίπου, αν κάποιος παρακολουθήσει από τα ΜΜΕ τις συναντήσεις αρχηγών γενικών επιτελείων, ή ΥΕΘΑ ή ΥΠΕΞ των γύρω χωρών και τις στρατιωτικές συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι υπάρχει μια  ζωηρή κινητικότητα!

Βλέπουμε συνεκπαιδεύσεις Ισραηλινών κομάντος με Αμερικανούς Πεζοναύτες, Βρετανών ελικοπτεράδων με αντίστοιχους Ιορδανούς, Αμερικανών με Ιορδανούς και πάει λέγοντας. Ενδείξεις για κάτι που έρχεται. Οι Ρώσοι παρακολουθούν προσεκτικά!

Οι προπομποί των ειδικών δυνάμεων έχουν πιάσει τις θέσεις τους. Αλλά και οι Σύριοι  κυβερνητικοί, συνεχίζουν τη δράση τους.


Ανιχνευτής





     











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.