Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η καταδρομή στον κόλπο της Γέρας

Αύγουστος, με πολλή ζέστη και μέσα σε οικονομική κρίση! Τα νησιά όμως γεμίζουν τουρίστες, πιο πολύ ξένους! Τυχεροί που μπορούν και κυκλοφορούν, ανενόχλητοι, απολαμβάνοντας τις ομορφιές των ελληνικών νησιών!

Υπάρχει λένε ανέχεια, αλλά τα μπαράκια, οι καφετέριες, οι ταβέρνες και οι παραλίες γεμάτες κόσμο! Πώς συμβιβάζεται η οικονομική κρίση με την οικονομική ευχέρεια, είναι ελληνικό φαινόμενο. Καλά έλεγε παλιά ένας φίλος μου Γερμανός, ότι είμαστε "φτωχή χώρα, πλουσίων κατοίκων"! Αλλιώς δεν εξηγείται.

Κάποτε  τα πράγματα δεν ήταν έτσι! Τον Αύγουστο του 1944, το Αιγαίο ήταν βουβό, πλακωμένο από τη σκλαβιά! Οι κατακτητές Γερμανοί Ναζί, που δεν ήταν καθόλου φίλοι, έλεγχαν τα πάντα. Οι παραλίες των νησιών ήταν άδειες και ο πεινασμένος κοσμάκης, έβρισκε αποκούμπι στα φτωχόσπιτά του, ελπίζοντας για καλύτερες μέρες, μέρες λευτεριάς.  Γινόταν πόλεμος στο Αιγαίο.

Υπήρχαν όμως κάποιοι που προσπαθούσαν να ελευθερώσουν τα νησιά,  να ελευθερώσουν  την πονεμένη και κατακαημένη πατρίδα. Ήταν οι καταδρομείς του Αιγαίου, οι Ιερολοχίτες. Το Απόσπασμα του Αιγαίου, είχε αναλάβει εντατική δράση με συνεχείς αναγνωρίσεις και καταδρομικά εγχειρήματα στα νησιά. Η Πλωτή Βάση Καταδρομών είχε μεθορμιστεί περί τα τέλη του Ιουλίου του '44 από τον όρμο Μπαλισού στη βάση Ντερεμέν, μετά από μεγάλη πυρκαϊά που είχε ανάψει, μάλλον με γερμανικό δάκτυλο στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.

Περίπολοι αναγνώρισης είχαν σταλεί στα νησιά Ίο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο και Λέσβο. Τα περιπολικά σκάφη καταδρομών, πηγαινοέρχονταν, το βράδυ όσο πιο μυστικά μπορούσαν για να μεταφέρουν και να παραλαμβάνουν περιπόλους από τα νησιά προς τη βάση και αντίστροφα.

Μια τέτοια περίπολος επέστρεφε στις 7 Αυγούστου του 1944 από τη Χίο και ανεβαίνοντας με το αποβατικό σκάφος προς τα βόρεια, παρέλαβε και την περίπολο αναγνώρισης από τη Λέσβο. Ο περιπολάρχης της δεύτερης, είχε μια πληροφορία να αναφέρει στον κυβερνήτη του σκάφους.

Στο Πέραμα, που βρίσκεται στον κόλπο της  Γέρας, εντόπισαν ένα γερμανικό φυλάκιο. Η φρουρά στρατωνιζόταν στο 2ο όροφο ενός παλιού κτιρίου που περιβαλλόταν από συρματόπλεγμα και στη στέγη του είχαν τοποθετήσει ένα ελαφρύ πολυβόλο. Το φυλάκιο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πόλη της Μυτιλήνης. Στην προκυμαία, κοντά στο φυλάκιο, υπήρχαν 5 ιστιοφόρα γεμάτα με τρόφιμα για τις γερμανικές δυνάμεις των νησιών. Το ένα απ' αυτά, λευκού χρώματος, ήταν φορτωμένο με λάδι και το φρουρούσαν 4 Γερμανοί στρατιώτες. Επιπλέον δίπλα του, υπήρχε και ένα εξοπλισμένο ιστιοφόρο, απ' αυτά που είχαν διασκευάσει οι Γερμανοί για περιπολίες και συνοδεία εμπορικών, στη θάλασσα.

Το ιστιοφόρο με το λευκό χρώμα, που φαινόταν εύκολα, κρίθηκε σαν στόχος ευκαιρίας και σχεδιάστηκε η άμεση προσβολή του. Έτσι λοιπόν το βράδυ 7/8 Αυγούστου το αποβατικό των Ιερολοχιτών, αφού πέρασε το στενό δίαυλο της Γέρας, πλησίασε το εχθρικό φυλάκιο σε απόσταση 30 μέτρων χωρίς να γίνει αντιληπτό. Τα νερά ήταν ρηχά σ' εκείνο το σημείο και δεν μπόρεσαν να πλευρίσουν το λευκό ιστιοφόρο, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει. Έτσι ανέβηκαν απ' ευθείας στο κοντινότερο που ήταν φορτωμένο με ..ζάχαρη.

Μόλις 5 Ιερολοχίτες, η περίπολος της Λέσβου, ανέβηκαν στο ιστιοφόρο και προσπάθησαν να τραβήξουν την άγκυρα και να βάλουν μπρος τη μηχανή, έγιναν αντιληπτοί από τους Γερμανούς που άρχισαν να τους πυροβολούν! Οι άλλοι καταδρομείς μέσα στο αποβατικό ανταπέδωσαν τα πυρά μαζί και το πυροβόλο του σκάφους, που έκανε γερή ζημιά στ' αραγμένα ιστιοφόρα. Οι Γερμανοί σταμάτησαν να αντιδρούν. Στο μεταξύ οι Ιερολοχίτες που είχαν μπει στο ιστιοφόρο με τη ζάχαρη, μπόρεσαν τελικά να το κινήσουν και το οδήγησαν με τη συνοδεία του αποβατικού, έξω από τον κόλπο.

Το χωρητικότητας 35 τόνων ιστιοφόρο, με φορτίο 20 τόνους ζάχαρη οδηγήθηκε στο νησάκι του Άι Γιώργη και από εκεί στη βάση Ντερεμέν. Οι Γερμανοί μάλλον έκαναν καιρό να φάνε γλυκά...

Ανιχνευτής

Πηγή: " Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) Εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.