Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ένας απαιτητικός ελεύθερος σκοπευτής!


Μιλώντας για επιχειρησιακές απαιτήσεις, βρήκα πώς θα ήθελε ένας ελεύθερος σκοπευτής των SEALs,  το τυφέκιό του. 

Οι απόψεις του, είναι απόρροια της εμπειρίας του στο πεδίο της μάχης, στο Αφγανιστάν. Διαβάστε:
  1. Το τυφέκιο  να είναι με σύστημα εμβόλου αερίων(gas piston) και όχι άμεσης πρόσκρουσης αερίων(gas impingement) .  Έτσι αποφεύγονται τα πολλά κατάλοιπα στη θαλάμη του όπλου και τα κινητά του μέρη, αυξάνεται ο ρυθμός βολής και ο μειωτήρας ήχου προσαρμόζεται και δουλεύει πιο καλά. Επιπλέον δεν χρειάζεται χαληνωτήριο σύστημα στο κοντάκιο, επιτρέποντάς το έτσι να είναι και πτυσσόμενο.
  2. Να έχει ρυθμιζόμενο ή πτυσσόμενο κοντάκιο, ώστε να προσαρμόζεται στις διαστάσεις του σκοπευτού, ή στην άνετη λήψη σκόπευσης, ανάλογα με τον ατομικό φόρτο του. Επίσης αυτό βοηθάει στη συσκευασία του όπλου για μεταφορά, άλμα με αλεξίπτωτο και υποβρύχια κολύμβηση.
  3. Να υπάρχουν εναλλακτικές κάννες διαφορετικού μήκους και διαμετρήματος και αντίστοιχα κλείστρα. Τουλάχιστον σε διαμετρήματα .308/ 7,62x51mm και .223/5,56mm Για μεγάλες αποστάσεις πιο κατάλληλο είναι το .338 Lapua. Ανάλογα με την περιοχή ενεργείας και την αποστολή, να υπάρχει η δυνατότητα εναλλαξιμότητας. Να μη χρειάζονται πολύπλοκα και ειδικά εργαλεία για την αλλαγή.
  4. Να υπάρχει ενσωματωμένο σύστημα προσαρμογής οπτικών οργάνων, μηχανικών και ηλεκτρονικών (Rail system). Επίσης θα ήταν πολύ καλό να μπορούσε να προσαρμόζεται εύκολα και εκτοξευτής βομβίδων, κατά προτίμηση ο FN40GL
  5. Να μη παλινδρομεί ο μοχλός οπλίσεως, ώστε να μη διαταράσσει την προσοχή του σκοπευτή. Να μην υπάρχει κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου, αλλά να μπορεί ο σκοπευτής να τοποθετεί αν θέλει ένα φυσίγγιο στη θαλάμη και να κινεί μόνος του τον μοχλό οπλίσεως προς τα εμπρός. Μοχλός οπλίσεως να υπάρχει και από τις δύο πλευρές του όπλου, ώστε να εξυπηρετεί τους αριστερόχειρες και ακόμη περισσότερο τους τραυματισμένους στο χέρι σκοπευτές.
  6. Ότι κουμπί ή μοχλός υπάρχει στο αριστερό πλευρό, να υπάρχει και στο δεξιό του όπλου για τους παραπάνω λόγους.
  7. Να μπορεί να δέχεται συμβατικούς γεμιστήρες 7,62 και 5,56χιλ ανάλογα με το διαμέτρημα που χρησιμοποιείται.
  8. Τονίζεται! Να μη χρειάζονται εξεζητημένα και ειδικά εργαλεία για λύση-αρμολόγηση και αντικατάσταση κλείστρου και κάνης.
  9. Να μην αφήνει μεγάλο ίχνος κατά τη εκπυρσοκρότηση σε λάμψη, αέρια και ήχο.

SR-25

Κατά κάποιο τρόπο έδωσε τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις, ανεξάρτητα αν κάποιος μπορεί να  έχει διαφορετική άποψη.  Άλλωστε όλα αυτά είναι και αντικείμενα μελετών και δοκιμών. Βαρύνει πολύ όμως η πολεμική του εμπειρία. Έτσι δεν είναι; Ένας βετεράνος ελεύθερος σκοπευτής συμπατριώτης του, "βάτραχος" και αυτός, που συνηγορεί σχεδόν σε όλα, έχει γράψει και βιβλίο με οδηγίες για τους ελεύθερους σκοπευτές στον 21ο αιώνα. Πιέστε για να το δείτε, τον τίτλο: "21st Century Sniper: AComplete Practical Guide"

Και για να καταλάβετε καλύτερα το θέμα με τα αέρια, δείτε το βίντεο παρακάτω.


Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.