Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι Special Forces στη Σαχάρα

Κάπου στο Μάλι, μία Μαλιανή εποχούμενη περίπολος φθάνει κοντά σ'ένα καταυλισμό βόρεια του Γκάο, μετά από ένα μακρύ δρομολόγιο ανάμεσα από  απέραντες ερημικές εκτάσεις της σαχάριας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου. Ο περιπολάρχης υπολοχαγός, σε τοπική διάλεκτο Μπαμπαρά, δίνει εντολή στο τμήμα του με τον ασύρματό του,  να λάβει περιμετρική αμυντική διάταξη. Σε λίγο προβάλλει και ο αρχηγός του καταυλισμού, ένας ηλικιωμένος Τουαρέγκ  να τους υποδεχθεί.


Ένας γαλλομαθής "χειριστής" των  Special Forces, εκπαιδεύει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων του Μάλι σε τακτικές καταδρομών σε στρατόπεδο, κοντά στο Μπαμάκο
Δεν είναι ανήσυχος, γιατί τους έχει ξαναδεί και άλλες φορές. Ξέρει ότι είναι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ειδικά εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση τρομοκρατών ή καλύτερα ανταρτών. Είναι οι ΕΤΙΑ (Echelon Tactique Interarmé), να το πούμε στα Γαλλικά, μια και αυτή είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας. Περισσότερο αισθάνεται σιγουριά, γιατί ξέρει ότι δεν είναι μόνος του σ' αυτή την μακρινή γωνιά, εύκολη σε πρόσβαση στους αντάρτες, που όμως είναι το σπίτι του.




"Les vehicules sont bien fait" ( Τα αυτοκίνητα πήγαν καλά) λέει σε άπταιστα γαλλικά στον υπολοχαγό, ένας Αμερικανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, που τον συνοδεύει κατά την διάρκεια αυτής της άσκησης, ενώ ένας άλλος ελέγχει την ορθότητα των ενεργειών. Πρόσφατα οι Αμερικανοί είχαν χορηγήσει αυτοκίνητα 4x4 στις ειδικές δυνάμεις του Μάλι. Ο υπολοχαγός, έγνεψε καταφατικά, χαμογελώντας. Οι Αμερικανοί, ανήκουν στο Στοιχείο αξιωματικών συνδέσμων ειδικών επιχειρήσεων (Special Operations Forces Liaison Element,SOFLE).




Αργότερα το απόγευμα οι SOFLE, επικοινώνησαν με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Σαχάρας, για να δώσουν πληροφορίες για τον χώρο και να ζητήσουν υγειονομική υποστήριξη στα πλαίσια ενός αντίστοιχου προγράμματος, του Medical Civic Action Program, MEDCAP. Είναι ακόμη μία αποστολή αυτής της Διοίκησης της JSOTF-TS(Joint Special OperationsTask Force Trans Sahara), που οργανώθηκε το 2006 για να υλοποιήσει το σχέδιο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για την αντιμετώπιση  των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Σαχάρα.




Η αμερικανική πολιτική, προσβλέπει στην ευόδωση αυτού του σχεδίου που στηρίζεται σε τρείς άξονες: Διπλωματία, Ανάπτυξη και Άμυνα. Με αυτή την προσέγγιση ελπίζουν να ελαχιστοποιήσουν την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας και παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις όλων των γύρω πτωχών κρατών, να μπούν σε κοινό πρόγραμμα συνεργασίας, την Αντιτρομοκρατική Συνεργασία Σαχάρας (Trans Sahara Counter Terrorism Partnership,TSCTP).




Η  JSOTF-TS, αποτελεί  σημαντικό "εργαλείο" στην  επίτευξη αυτού του στόχου, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τις ειδικές δυνάμεις των χωρών, ώστε ν'αποκτήσουν τη δυνατότητα να υπερισχύσουν των ανταρτών. Το πρόγραμμα αρχικά ξεκίνησε με 4 γειτονικές χώρες που είχαν ζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε επιχείρηση ευρείας περιοχής με 10 ενδιαφερόμενες χώρες, των οποίων η έκταση είναι μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ. Το όνομα της επιχείρησης είναι κατά κάποιο τρόπο γνωστό. Είναι η  OEF-TS ( Operation Enduring Freedom Trans Sahara).




Πάνω από 30 "χειριστές" των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, χρησιμοποιούνται σαν εκπαιδευτές  προεπιλεγμένων μονάδων, στα ενδιαφερόμενα κράτη της Αφρικής, σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων και αντιτρομοκρατίας. Άλλοι 30 ειδικοί ασχολούνται με την παροχή υγειονομικής υποστήριξης και άλλων διευκολύνσεων, μέσα από την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στην κατηγορία της στρατιωτικής υποβοήθησης που είναι μια ειδική επιχείρηση.




Οργανώνονται κάθε χρόνο ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία "Flintlock", "Τσακμάκι" δηλαδή, όπου συμμετέχουν τμήματα ειδικών δυνάμεων  και από ευρωπαϊκές "ενδιαφερόμενες" χώρες. Ήδη αρχές αυτού του χρόνου, ξεκινάει η "Flintlock 11". Αυτού του είδους η άσκηση αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργασίας και  συντονισμού μεταξύ των  ειδικών δυνάμεων των αφρικανικών κρατών και στην οργάνωση πολυεθνικού στρατηγείου ειδικών επιχειρήσεων για την πάταξη της τρομοκρατίας. 



Οι μέχρι τώρα καταβληθείσες προσπάθειες έχουν επιφέρει καλά αποτελέσματα. Ήδη στο Μάλι και στο Τσαντ, εκπαιδευμένες μονάδες επιτηρούν και ασφαλίζουν τα απέραντα σύνορά τους, αποτρέποντας τους αντάρτες να λεηλατούν, να  ληστεύουν και να στρατολογούν βίαια νέους των απομονωμένων χωριών. Η βοήθεια στο ευαίσθητο αυτό σημείο του κόσμου, υποστηρίζει έμμεσα τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αφού εξαλείφεται η τρομοκρατία στη γένεσή της και εξασφαλίζεται η ειρήνη, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του προγράμματος. 

Ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι.


Ανιχνευτής

Πηγή: Shadowspear



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.