Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Για αλεξίπτωτα φόρτου..

Τηλεκατευθυνόμενο αλεξίπτωτο φόρτου, με χρήση GPS  (Πηγή)
Το 2014, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις υπέγραψαν σύμβαση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την προμήθεια 100 τηλεκατευθυνόμενων συστημάτων πλοήγησης αλεξιπτώτων φόρτου (Joint Precision Airdrop Systems, JPADs) τα οποία κατευθύνουν τ' αλεξίπτωτα με GPS και τη χρήση κατάλληλου ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος αφού λάβει τα δεδομένα, συνυπολογίζει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ρίψη, (καιρός, έδαφος, εχθρική δραστηριότητα, ύψος πτήσης, ταχύτητα αεροσκάφους κλπ) και εξάγει το σχέδιο ρίψης.  Είχαμε μιλήσει για το θέμα αυτό, πριν από μερικά χρόνια, σε προηγούμενο άρθρο.

Παρόμοιος τύπος αλεξίπτωτου φόρτου με χρήση GPS Πηγή φωτογραφίας
Η εταιρεία κατασκευής, (η οποία μάλλον έχει κάνει την τύχη της) παρέχει στους πελάτες της μια αξιόλογη ποικιλία αλεξιπτώτων φόρτου που μπορούν να μεταφέρουν βάρη από 200 κιλά έως και 5 τόννους! Και όλα μπορούν να πέσουν στην επιλεγμένη ΖΡ, με ακρίβεια που κυμαίνεται από 50 έως και 150 μέτρα, ανάλογα με το φορτίο.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Τα φορτία αφήνονται από μεγάλο ύψος, ώστε τα μεταφορικά αεροσκάφη να μην κινδυνεύουν να χτυπηθούν από πυρά ελαφρών όπλων, το σημείο αφέσεως των φόρτων μπορεί να είναι μακρύτερα από τη ΖΡ η οποία δεν γίνεται αντιληπτή εύκολα από τον αντίπαλο, αφού, είναι πιο μικρή σε διαστάσεις, λόγω της ακρίβειας ρίψης του συστήματος και το κυριότερο, το σύστημα ενημερώνει για το ακριβές σημείο προσγείωσης τον υπολογιστή του αεροσκάφους, από όπου κοινοποιείται στο επίγειο τμήμα για να κινηθεί χωρίς καθυστέρηση για την παραλαβή των φόρτων.

Είναι πλέον αρκετά δοκιμασμένο στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν και έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του προσωπικού. Κατάλληλο και πολύ ζωτικό, για ειδικές επιχειρήσεις! Αλλά... πρέπει νάχεις το παραδάκι για να τα πάρεις, και στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δίνουν!

Από την άλλη μεριά όμως, οι Αμερικάνοι, εξοικονομούν χρήμα με την αξιοποίηση των παλιών αλεξιπτώτων τύπου Τ-10, κύριων και εφεδρικών! Πώς; Απλά με την χρήση τους σαν αλεξίπτωτα φόρτου! Αλλά ας τα πούμε πιο συγκεκριμένα:

Εκτός από το τηλεκατευθυνόμενο αλεξίπτωτο μεγάλου ύψους, χρησιμοποιείται και ένα άλλο σχετικά νέο αλεξίπτωτο φόρτου, το  Low Velocity parachute, ή αλλιώς LCC (Low Cost Chute) που αποτελεί μέρος του νέου συστήματος ανεφοδιασμού από αέρα LCAD (Low Cost Aerial Delivery System) του αμερικανικού στρατού. Είναι κατάλληλο για ρίψεις φόρτων από χαμηλό ύψος και αποτελεί τον αντικαταστάτη του αλεξιπτώτου φόρτου G-12, από το 2007. 

Αλεξίπτωτα τύπου LCAD χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στο Αφγανιστάν, για τον ανεφοδιασμό προωθημένων βάσεων του αμερικανικού στρατού.  (Πηγή)
Το ονομάζουν έτσι, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι οικονομικότερο κατά 55% έως και 80% για ρίψη εφοδίων, απ' ό,τι είναι τα παλιότερα αλεξίπτωτα. Η εταιρεία  κατασκευής το διαθέτει προσυσκευασμένο και έτοιμο για χρήση. Έτσι η προσοχή των συσκευαστών επικεντρώνεται περισσότερο στην προσαρμογή και τη συσκευασία των φόρτων για ρίψη και όχι στη συσκευασία αλεξιπτώτων όπως γίνεται με τα παραδοσιακά αλεξίπτωτα. 

Αυτού του τύπου τ' αλεξίπτωτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρίψη από πολύ χαμηλό ύψος, (150 έως 300 πόδια) πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, για ταχύτερο ανεφοδιασμό επίγειων τμημάτων, με την προϋπόθεση βέβαια. ότι η ΖΡ είναι εξασφαλισμένη.

Κατασκευάζονται από νάιλον ύφασμα πολυπροπυλενίου, το οποίο είναι πολύ φτηνότερο από το βαμβακερό-πολυεστερικό παραδοσιακό ύφασμα αλεξιπτώτου.Έτσι οι χρήστες δεν προβληματίζονται και πολύ, αν μετά τη ρίψη δεν μπορούν να τα περισυλλέξουν. Τα υπολογίζουν σαν "μιας χρήσεως" και τ' αφήνουν εκεί.

Ρίψη φόρτων, μέσα σε βάση, στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Γι' αυτή τη δουλειά όμως, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν και τα παλιά αλεξίπτωτα Τ-10 μαζί με τα εφεδρικά, (αντί να τα κάνουν φουλάρια..), μετά μάλιστα από την αντικατάστασή τους με την εισαγωγή του νέου τύπου αλεξιπτώτων προσωπικού Τ-11 και MC-6 στο στρατό τους, ή και με τη λήξη του ορίου ζωής τους για εκτέλεση αλμάτων προσωπικού.! Έτσι, εξοικονόμησαν μερικά ... εκατομμύρια δολάρια, όπως είπε ένας ειδικοδυναμίτης, γνώστης του θέματος!

Έτσι για πληροφόρηση, δείτε ΕΔΩ και μια εταιρεία κατασκευής αλεξιπτώτων φόρτου και συστημάτων εναέριου ανεφοδιασμού,  που ανθίζει στη γειτονική μας χώρα!

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.