Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Χειμερινός Ιματισμός Ειδικών Δυνάμεων,3ης Γενεάς



Για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων παίζει μεγάλο ρόλο ο ατομικός φόρτος, η στολή, η εξάρτηση και ο οπλισμός. Δίνεται σημασία ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από αυτά τα "μικροπράγματα", όπως ίσως τα χαρακτηρίζουν αδαείς περί ειδικών επιχειρήσεων, κρέμεται κυριολεκτικά η ζωή τους. Και αυτό, γιατί οι αποστολές τους  απαιτούν μακρόχρονη παραμονή μακριά από κέντρα και υπηρεσίες ανεφοδιασμού.



Όλοι οι κομάντος αναζητούν τα καλύτερα ατομικά υλικά και ρούχα για τον εαυτό τους που θα τους επιτρέψουν να εκπληρώσουν τις αποστολές τους με επιτυχία. Αυτή η τάση επικρατεί σε όλες τις ειδικές δυνάμεις όλων των χωρών. Οι σύγχρονοι στρατοί που επιθυμούν να έχουν αξιόμαχες και ικανές ειδικές δυνάμεις, ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα για να το πετύχουν.




Στον αμερικανικό στρατό η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM) εδώ και 4 χρόνια ακολουθεί ένα εντατικό θα έλεγα πρόγραμμα, σε ότι αφορά τον ατομικό φόρτο, για τον πλήρη εξοπλισμό των μονάδων της που μάχονται, κυρίως στο θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Η ειδική ομάδα μελετών που ασχολείται με το θέμα, έχει τοποθετήσει τα υλικά σε 10 υποπρογράμματα: Προστατευτικά ελαφρά υλικά και ιματισμός για αντίξοες καιρικές συνθήκες, ειδικό κράνος με σύστημα ενδοεπικοινωνίας, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ειδικός ιματισμός για ραδιολογικό/χημικό/βιολογικό πόλεμο, ειδικά γυαλιά προστασίας από ακτίνες LASER, υλικά ανιχνεύσεως και εντοπισμού στόχων, υλικά παραλλαγής, ειδικές τροφές,  ατομικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, (C4I) και υλικά επιβίωσης.




Από αυτά τα υποπρογράμματα, κάποια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, ή έχουν καθυστερήσει, λόγω μη επαρκών πιστώσεων. Υπ' όψη ότι στη USSOCOM έχουν ως τώρα διατεθεί 1,5 δισ. δολάρια και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πιστώσεων, το έχουν "πάρει" 4 εταιρίες!  Σίγουρα αυτές δεν θα θέλουν να τελειώσουν σύντομα οι επιχειρήσεις!  Εκεί που έχει γίνει πολύ καλή δουλειά είναι τα υλικά χειμερινής διαβίωσης.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και από τον υπόλοιπο στρατό. Οι διαπιστώσεις και οι παρατηρήσεις του προσωπικού ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ και πολύ περισσότερο στο Αφγανιστάν ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι μελετητές για να αναζητήσουν νέα ελαφριά και εύχρηστα υλικά.




Για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι η στολή GORE-TEX, ενώ έχει καλές ιδιότητες διαπνοής και προστασίας από άνεμο και υγρασία, όταν η βροχή είναι δυνατή και συνεχής, χάνει την ικανότητα διαπνοής. Όταν μάλιστα φέρεται κατά την διάρκεια παρατεταμένης και σύντονης πορείας με βαρύ φόρτο, δημιουργεί πρόβλημα εφίδρωσης, που είναι ό,τι χειρότερο σε ψυχρό καιρό με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το πρόβλημα αυτό το καταλαβαίνετε όσοι έχετε περπατήσει πολύ, με τέτοια στολή.




Έτσι λοιπόν οι αρμόδιοι επιτελείς-σχεδιαστές των ειδικών δυνάμεων, ακολούθησαν την μέθοδο του αυτονόητου.Έκαναν έρευνα αγοράς και αναζήτησαν αυτά που ήθελαν, μέσα στον χώρο των σύγχρονων  ορειβατικών και  χιονοδρομικών υλικών. Βρήκαν άριστα υλικά και  στην Ευρώπη. Στη συνέχεια εκπόνησαν τεχνικές περιγραφές με τις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις και ήλθαν σε επαφή με εγχώριες εταιρίες, στις οποίες έδωσαν τις απαιτήσεις τους. Βλέπετε έχουν και αυτοί τον περιορισμό υποστήριξης των εγχώριων προϊόντων.Οι εταιρίες ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων και προσπάθησαν να ανασκευάσουν ή να κατασκευάσουν από την αρχή νέα υλικά. Ο διαγωνισμοί που ακολούθησαν ανακήρυξαν την  προμηθεύτρια  εταιρία, η οποία πολύ απλά συνεργάσθηκε με άλλες, (Polartec, EPIC, GORE-TEX, PRIMALOFT) και παρέδωσε έτοιμη τη συλλογή του χειμερινού ιματισμού. Αυτή είναι η ADS
 



Η φιλοσοφία του νέου ιματισμού χειμερινής διαβίωσης (Protective Combat Uniform, PCU), προβλέπει 7 "επίπεδα" προστασίας. Τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι πιο ελαφριά και αποβάλλουν αμέσως το ιδρώτα προς τα έξω, ώστε το δέρμα να παραμένει στεγνό. Επιπλέον έχουν κατασκευασθεί και άλλα παρόμοια μαλακά ρούχα που φοριούνται ενδιάμεσα και συμπληρώνουν την στολή.



Τέλος κατασκευάσθηκε και εξωτερική στολή για δριμύ ψύχος που μοιάζει σαν να είναι παραγεμισμένη με πούπουλα, αλλά χρησιμοποιείται σιλικόνη με ενθυλακωμένο ειδικό ύφασμα που επιτρέπει την διαπνοή, ενώ διατηρεί την στεγανότητα από νερό και από αέρα. Και να βραχεί αυτή η στολή, εξακολουθεί να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, ολόκληρη τη συλλογή υλικών. Κατασκευάζονται σε όποια χρώματα  ζητάει ο πελάτης. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, είναι η νέα ψηφιακή τους στολή και η Multicam των ειδικών δυνάμεων.



Image



Το πολύ σημαντικό και νεωτεριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτές τις στολές η ADS τις κατασκευάζει  και  πυρίμαχες, εκτός από κατάλληλες για υγρά και ψυχρά κλίματα. Είναι FREE (Fire Resistant Environmental Enseble). (Τρελαίνονται οι Αμερικάνοι για συντμήσεις!) Ένα πλήρες σετ αποτελείται από 15 τεμάχια τα οποία ανάλογα με τον καιρό, το περιβάλλον και την σωματική προσπάθεια προσθαφαιρούνται. Ο στρατός έχει εκδώσει και ειδικό βιβλίο οδηγιών για το τι πρέπει να φοριέται κατά περίπτωση. Η προστασία που παρέχει το σύστημα κυμαίνεται από +4 μέχρι -51 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Image


Όσο για άρβυλα, αγόρασαν τα καλύτερα που τα βλέπετε παρακάτω. Δύο εταιρίες έχουν πάρει τη "μερίδα του λέοντος": Η Bates και η  Danner. Εκτός απ' αυτά και για πολικές συνθήκες, έχουν και ειδικές μπότες που φοριούνται από πάνω. Έτσι είναι, όταν θέλεις οι μαχητές σου να πολεμούν, πρέπει να τους υποστηρίζεις ανάλογα. Άρεσαν τόσο πολύ αυτά τα νέα υλικά, που, όπως λένε, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αναζητούσαν άσχημες συνθήκες για να εκτελούν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες μαζεμένους σε καταλύματα, για να προστατευθούν από το κρύο. (Κομαντιλίκια!)


 Για την παραλλαγή σε χιονισμένες περιοχές, βγήκε και κει το νέο "μοντέλο" βασισμένο στην ψηφιακή παραλλαγή. Οι  Αμερικανοί πεζοναύτες εδώ, είχαν την πρωτοπορία. Ο τρόπος κατασκευής της παραλλαγής είναι τέτοιος που είτε κοντά είτε μακριά, "ξεγελάει"το μάτι του παρατηρητή, σχηματίζοντας αποχρώσεις του λευκού που "σπάει" τελείως το σχήμα του ανθρώπινου σώματος και  το ενσωματώνει στο περιβάλλον, λέει ο κατασκευαστής. Δείτε την φωτογραφία του "μοντέλου" και μη λάβετε υπ' όψη σας τα χέρια που είναι γυμνά, ούτε τα άρβυλα και το κεφάλι που είναι μαύρα! Επικεντρωθείτε στο κόψιμο της στολής!





Τελικά όπου υπάρχει χρήμα τα πράγματα γίνονται πολύ απλά!


Ανιχνευτής


Πηγή: Cold Weather Clothing
          Extended Cold Weather Clothing System
          Environmental Clothing Systems
          Kit up
          Primaloft
          Protective Combat Uniform
          Special ForcesPersonal Gear
         Soldier Systems         UPI.com









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.