Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ανταρτοπόλεμος συμφερόντων

Φαίνεται ότι η "αραβική άνοιξη" έφτασε πρόωρα στο "αραβικό φθινόπωρο" χωρίς ανάπαυλα "αραβικού καλοκαιριού". Στην Αίγυπτο, ανέλαβε ο στρατός και οι αδελφοί Μουσουλμάνοι αρχίζουν πιο συντονισμένη αντίδραση, αφήνοντας τους δυτικούς να προβληματίζονται περί του πρακτέου. Απεύχομαι τον εμφύλιο, αλλά οι ενδείξεις αυξάνουν. Ποιός άραγε ευνοείται απ' αυτό; Ισχυρά κράτη και πολυεθνικές εταιρείες;

Στη Συρία, οι αντικαθεστωτικοί απέτυχαν τους στόχους τους μέχρι σήμερα, και γίνονται συσκέψεις των υποστηρικτών τους για τον τρόπο που θα συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν. Θέλουν τον Άσαντ να φύγει! Ποιός κερδίζει πάλι απ' αυτό

Μήπως πρόκειται για ανακατανομή επιρροής μεγάλων δυνάμεων προς εξασφάλιση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή; Οι ΗΠΑ πως εμπλέκονται εκεί;

Το θέμα πάντα είναι ο έλεγχος των πηγών πρώτων υλών και ενέργειας,  όπως και των γραμμών επικοινωνιών ή των συγκοινωνιών, που μεταφέρονται οι πρώτες ύλες προς τους ενδιαφερόμενους. Ο αγώνας επικράτησης του ισχυρότερου μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα και τις δραστηριότητες μιας κοινωνίας, οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, εθνικές. Και βέβαια, όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος με "ήπια" μέτρα, γίνεται με πιο βίαιες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου και του ανταρτοπολέμου! Του ανταρτοπολέμου συμφερόντων.

Στρατεύματα ΟΗΕ στο Κονγκό
Μέσα στην αναστάτωση που επικρατεί διεθνώς σε όλες τις ηπείρους, πλην Ωκεανίας μέχρι στιγμής, (δεν ακούγεται κάτι σημαντικό) εμφανίστηκε μια είδηση με πολύ ψιλά γράμματα για το Κονγκό.

Οργανώθηκε ειδική δύναμη με μέριμνα του ΟΗΕ, στην οποία έχει  διατεθεί αιγυπτιακό στρατιωτικό τμήμα ειδικών δυνάμεων 100 ανδρών, προκειμένου να διαφυλάξουν τα πολύτιμα ορυχεία χαλκού από τους αντάρτες  Μπακάτα-Κατάνγκα (Bakata-Katanga). Τους έχετε ξανακούσει; Συγκρατήστε το για αργότερα.

Τα ορυχεία χαλκού του Κονγκό, βρίσκονται στη νότια επαρχία Κατάνγκα, μια τεράστια έκταση, 16 φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο. Αλλά δεν είναι μόνο ο χαλκός που η παραγωγή του εφέτος ξεπέρασε τους 800.000 τόνους. Είναι και το κοβάλτιο! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω που χρησιμοποιείται! Μόνο στην κινητή τηλεφωνία αν πούμε, φτάνει! Τεράστια τα συμφέροντα που διεκδικούνται!

Αντάρτες Mai-Mai (Πηγή)
Οι αντάρτες ξεσηκώθηκαν πρόσφατα σ' αυτήν την πλούσια σε υπέδαφος, αλλά πολύ φτωχή σε ποιότητα ζωής των κατοίκων της, περιοχή. Οι Μάι-Μάι (φυλή των ανταρτών) θέλουν αυτονομία της περιοχής τους, γιατί όπως λένε, άλλοι εκμεταλλεύονται τον πλούτο τους! Ένας άλλος ανταρτοπόλεμος συμφερόντων έχει ξεσπάσει, προφανώς γιατί κάποιοι προσπαθούν να πάρουν και αυτοί ένα κομμάτι από την πίτα! Η φασαρία για τα ορυχεία του Κονγκό, δεν είναι νέα ιστορία! Συνεχίζει από το παρελθόν! Απλά οι επίγονοι αλλάζουν!

Η MONUSCO, δηλαδή η Δύναμη ασφάλειας του ΟΗΕ στην περιοχή, μάταια προσπαθεί να επιβάλει την τάξη, ανάμεσα στους πολέμαρχους και στους συμμορίτες πάσης απόχρωσης και πεποιθήσεων., που βιάζουν γυναίκες και σκοτώνουν ληστεύοντας αθώους πολίτες. Το κόκκινο πανί είναι οι ξένοι που κυκλοφορούν!

Είναι κάπως μακριά από εδώ και δεν ακούγεται πολύ! Ο ανταρτοπόλεμος όμως καλά κρατεί ακόμη στο Κονγκό. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα! "Είναι πολλά τα λεφτά"!

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.