Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο ιχνηλάτης ..φακός



Ιχνηλασία! Πανάρχαια τεχνική από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι πρόγονοί μας, προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ίχνη ζώων είτε για να τα κυνηγήσουν, είτε για να τ΄αποφύγουν.

Ήξεραν από τις πατημασιές και τα περιττώματά τους, και άλλα κατάλοιπά τους, τι είδους ζώα ήταν και που βρίσκονταν ή προς τα που κατευθύνονταν. Ήταν οι πρώτοι κυνηγοί! Μετά από τόσους αιώνες η εξέλιξη της ιχνηλασίας ήταν τέτοια, που  έχει γίνει πλέον τέχνη, όχι μόνο για τον εντοπισμό ζώων αλλά και ανθρώπων!

Στον στρατιωτικό τομέα οι ιχνηλάτες υπήρξαν ανέκαθεν πολύτιμο "εργαλείο" στα χέρια των διοικητών τους, με διάφορα ονόματα, όπως πρόσκοποι ή ανιχνευτές! Ήταν οι άνθρωποι της παρατήρησης, της αναγνώρισης και του εντοπισμού των αντιπάλων. Ο τρόπος ανίχνευσης του εδάφους και των σημαδιών που άφηνε ο "στόχος", τους οδηγούσε σ' αυτόν. Σπασμένα κλαδιά, πατημένα χόρτα, σκουπίδια, βιολογικά κατάλοιπα, ήταν και εξακολουθούν να είναι αυτά που καταδεικνύουν την παρουσία και την δραστηριότητα του αντιπάλου.

Τα ίχνη των πατημασιών, το μέγεθός τους, ο τύπος του αρβύλου, οι αποστάσεις μεταξύ πατημασιών, το βάθος των πατημασιών, δείχνουν την ταχύτητα, το βάρος και το μέγεθος του ατόμου ή των ατόμων που κινούνται. Δείχνουν ακόμη και την προέλευση ή την εθνικότητα των ατόμων που κινούνται. Οι οσμές που αφήνουν, είναι εκείνες που καθοδηγούν ανιχνευτικά σκυλιά προς το μέρος τους. Έτσι, παράλληλα με την ιχνηλασία, σιγά-σιγά αναπτύχθηκε και η τεχνική της απόσβεσης ιχνών.

Σήμερα, η τεχνολογία των υπερύθρων ακτίνων και του εντοπισμού της θερμικής ακτινοβολίας των εμβίων όντων, δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες στους ανιχνευτές, ή ιχνηλάτες να παρακολουθούν τον στόχο τους ημέρα και νύκτα. Αν προσθέσουμε και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολύ δύσκολα ξεφεύγει κάποιος τον εντοπισμό! Θέλει πολύ καλή εκπαίδευση! Αλλά μη παρασύρεστε σε βιαστικά συμπεράσματα! Όλες οι προηγούμενες τεχνικές είναι απαραίτητες γνώσεις για την σωστή ιχνηλασία σε περιοχή επιχειρήσεων και ιδιαίτερα σε συνθήκες διαφυγής και επιβίωσης!


Μια ακόμη πιο εξειδικευμένη μορφή ανίχνευσης, δίνει ένας φακός, που εκπέμπει δέσμη πράσινου LASER και κάνει τα σύρματα παγίδευσης να φωσφορίζουν, ώστε να εντοπίζονται αμέσως! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό μέσα σε σκοτάδι; Σωτηρία από παγιδεύσεις και αποφυγή απωλειών προσωπικού!

Το φως ρυθμίζεται έτσι ώστε εκτός από δέσμη κηλίδας, όπως  εκπέμπεται από τους συνηθισμένους φακούς, να  βγαίνει και με δέσμη που σχηματίζει γωνία 60 μοιρών, σε μήκος 5 περίπου μέτρων. Μόλις ο χειριστής ρίξει το φως σε σημεία που θέλει να εξετάσει, φανερώνονται αμέσως όλα τα έρποντα καλώδια επικοινωνίας ή τα σύρματα παγίδευσης, γιατί αρχίζουν να φωσφορίζουν. Έτσι η έρευνα, ειδικά εντός κατοικημένων περιοχών και ο εντοπισμός εκρηκτικών μηχανισμών και παγιδεύσεων γίνεται πιο άνετα και γρήγορα.

Οι μπαταρίες που παίρνει ο φακός, του επιτρέπουν συνεχή λειτουργία 6 ωρών ενώ παρέχεται εξάρτημα για προσαρμογή επάνω σε ατομικό τυφέκιο.

Καλό κομμάτι αλλά κοστίζει και ..κομμάτι ακριβά. Γύρω στα 400 δολάρια ΗΠΑ! Αν όμως είναι να σώζει ζωές, χαλάλι του!


Ανιχνευτής

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.