Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Διόπτρα για μακριά και για κοντά!

Διόπτρα Leupold Mark 8 CQBSS (Πηγή)


Αυτό που δεν αρέσει ποτέ σ' ένα μαχητή, είναι η πληθώρα εξαρτημάτων που πρέπει να κουβαλάει μαζί του για ν΄αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση. Άλλα για την ημέρα και άλλα για την νύκτα. Άλλα για ζέστη, άλλα για κρύο, και πάει λέγοντας. 

Όλοι αρχίζουν να γκρινιάζουν όταν θα πρέπει να φορτώνονται υλικά, όργανα και οργανάκια, μπαταρίες και μπαταριούλες για να μπορούν ν' ανταπεξέλθουν στην περιοχή επιχειρήσεων. Τι θέλουν; Απλούστατα υλικά που να κάνουν για όλες τις περιπτώσεις, εύχρηστα, ανθεκτικά, μακράς διάρκειας λειτουργίας μέρα και νύχτα, στο κρύο και τη ζέστη.

Αν πάμε στις διόπτρες σκόπευσης που κυκλοφορούν, χρειαζόμαστε πολλών ειδών ανάλογα με την κατάσταση. Άλλη για CQB, άλλη για σκόπευση ακριβείας, άλλη για σκόπευση νύκτας και άλλη για ημέρας.

Πόσες διόπτρες πρέπει να έχουμε; Αυτό που χρειάζεται είναι μία για όλα! Υπάρχει; Όχι ακόμα, ή καλύτερα όχι για όλα ακόμα, αλλά ναι για αρκετά.

Red dot  μέσα στη διόπτρα Leupold Mark 8 CQBSS (Πηγή)
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες το ψάξιμο, για να καταλήξουν τελικά σε μια διόπτρα, που κάνει για σκόπευση ακριβείας σε μεσαίες αποστάσεις και για κοντά, όταν πρόκειται για ..στενές επαφές. Το όνομα αυτής είναι: The Leupold Mark 8 1.1-8x24mm CQBSS M5B1. Πιο σύντομα την περιγράφουν σαν διόπτρα Mark 8 CQBSS (Close Quarter Battle, Sniper Scope) γιατί συνδυάζει την δυνατότητα σκόπευσης ακριβείας με τον κατάλληλο νηματόσταυρο, ενώ παράλληλα μπορεί να δουλέψει και σαν Red Dot.



Ανθεκτική διόπτρα, εύκολη στο χειρισμό,  παρέχει πολλά καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Κατ' αρχήν έχει μεγέθυνση Χ 8 και αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με τη στροφή του κυλίνδρου της διόπτρας που περιβάλλει τον προσοφθάλμιο φακό. Τα κουμπιά ρύθμισης καθ' ύψος και κατά διεύθυνση στρίβουν μόνο όταν πιεσθούν οι δύο ημικύκλιοι δακτύλιοι που βρίσκονται γύρω από το κουμπί και  μετά την στροφή πάλι ασφαλίζουν, χωρίς έτσι να επιτρέπουν την τυχαία απορύθμιση στο πεδίο, μέσα στην ένταση της μάχης.

(Πηγή)

Ο νηματόσταυρος μεγεθύνεται, ανάλογα με την μεγέθυνση που τοποθετεί ο σκοπευτής Το σημείο  0 ανύψωσης (κέντρο διόπτρας) υπολογίζεται στα 100 μέτρα και από εκεί  ο νηματόσταυρος βοηθά στην επιλογή της απόστασης και της σκόπευσης. Σίγουρα ο υπολογισμός ύψους και διεύθυνσης θέλει κάποια εκπαίδευση.

Η εμφανιζόμενη κόκκινη κουκκίδα στο κέντρο, βοηθά στον ταχύ εγκλωβισμό του στόχου σε κοντινές αποστάσεις. Σε συνθήκες σκότους φωτίζονται κόκκινες οι λεπτές γραμμές του νηματόσταυρου στο κέντρο, με το άνοιγμα του κουμπιού φωτισμού αριστερά του σωλήνα.

Η βαθμονομία καθ' ύψος και διεύθυνση είναι ανά 0,10 mils ή χιλιοστά πυροβολικού (1 χιλιοστό αντιπροσωπεύει τόξο ίσο προς 1/6400 της περιφέρειας) στις λεπτές γραμμές, ενώ στις φαρδιές σημαίνεται ανά 0,50 mils.


Η διόπτρα εσωτερικά περιέχει μείγμα αερίων κρυπτού και νέου υπό πίεση που την καθιστά αντιθαμπωτική και αδιάβροχη. Παράλληλα αντέχει σε πίεση νερού μέχρι 12 μέτρα. Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες τη δοκίμασαν για 2 χρόνια στο Αφγανιστάν και πρόσφατα την υιοθέτησαν για τις μονάδες  ειδικών επιχειρήσεων,  για οπλισμό 5,56 και 7,62 χιλ.

Παραλλαγές της ίδιας διόπτρας χρησιμοποιούνται και για πολυβόλα Μ2 αλλά και για πολυβόλα βομβίδων M19.

Αν ρωτάτε πόσο κοστίζει, θα σας απαντήσω "αρκετά". Πάνω από 3 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ το τεμάχιο.

Ανιχνευτής



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.