Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Το ..κατευθυνόμενο τυφέκιο
TriggerPoint's president test-firing the TriggerPoint XS1 tactical/sniper rifle

Αυτό το μήνα παρουσιάζεται στην αγορά ένα νέο επαναληπτικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Η μεγάλη διαφορά του από τ' άλλα που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, είναι το σύστημα σκόπευσης που θα διαθέτει!

Όπως υπερηφανεύεται  η εταιρεία κατασκευής, έχει προσαρμόσει την τεχνολογία σκόπευσης  "εγκλωβίζω και εκτοξεύω" ενός μαχητικού αεροσκάφους σε ένα πολεμικό τυφέκιο, κάνοντας έτσι ένα μέτριο σκοπευτή να φτάσει το επίπεδο σκόπευσης ενός πεπειραμένου ελεύθερου σκοπευτή. 

Αυτό επιτυγχάνεται με την  "έξυπνη" ειδική ηλεκτρονική διόπτρα που προσαρμόζεται στο τυφέκιο και συνδέεται με το σύστημα σκανδάλης με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα σκόπευσης.

TriggerPoint XS2 prototype locked onto target, but pointed 8.72 MOA off firing solution

Σε πρώτο χρόνο ο σκοπευτής που παρατηρεί μέσα από τη διόπτρα, επιλέγει το στόχο του και στη συνέχεια με την πίεση ενός κουμπιού, που βρίσκεται στο σύστημα σκανδάλης, "λοκάρει" το σημείο στο οποίο θέλει να κτυπήσει η βολίδα του το στόχο. Παρουσιάζεται μια κόκκινη κουκκίδα στην οθόνη, ή οποία παραμένει επί του στόχου στο επιθυμητό σημείο, έστω και αν η κάννη μετακινείται. 

TriggerPoint XS2 prototype locked onto target just before firing, pointed 0.33 MOA off fir...

Παράλληλα παρουσιάζεται ένας νηματόσταυρος χρώματος μπλε, που σημαίνει ότι υπολογίζονται τα δεδομένα της βολής από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της διόπτρας. Εννοείται ότι ο υπολογισμός βαρύτητας, ατμοσφαιρικής πίεσης, ανέμου, κίνησης και ταχύτητας στόχου και άλλων παραμέτρων γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου.

TriggerPoint XS1 prototype showing target tag and firing solution with windage correction

Όπως ο σκοπευτής εξακολουθεί να σκοπεύει το στόχο στο επιθυμητό σημείο ο νηματόσταυρος γίνεται κόκκινος, που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να πιεσθεί η σκανδάλη για να φύγει η βολίδα. Τόσο απλά,  στα 900 μέτρα η βολή θα έχει διασπορά όχι μεγαλύτερη από μια παλάμη, γύρω από το σημείο σκόπευσης. Πλησιάζουμε αργά αλλά σταθερά στα όρια της ..επιστημονικής φαντασίας!


Οι εξελίξεις σ' αυτό τον τομέα είναι ραγδαίες. Αλλά ας μη γελιόμαστε! Η τεχνολογία δεν υποκαθιστά την εμπειρία και την εκπαίδευση! Ο ελεύθερος σκοπευτής δεν είναι ένας απλός σκοπευτής! Είναι ένας πολύπλευρος εξειδικευμένος μαχητής που πρέπει να γνωρίζει άριστα την ατομική τακτική και να έχει σωματική και ψυχική αντοχή σε υπερθετικό βαθμό.

Η τεχνολογία βοηθά και υποστηρίζει τον μαχητή! Δεν κάνει τον μαχητή.


Το νέο αυτό τυφέκιο με την ονομασία XS1  θα μπορεί να παίρνει φυσίγγια .338 Lapua Magnum τα οποία χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού.

Βγαίνει όπως και σε μικρότερα διαμετρήματα,  XS2  .300 Winchester Magnum  και XS3 που  είναι κατάλληλο  για κυνήγι μεγάλων ζώων.

Πιστεύω ότι το σύστημα σκόπευσης θα μπορεί να προσαρμοσθεί και σε άλλα διαμετρήματα, ανάλογα με την απαίτηση του πελάτη. Για να δούμε θα ενδιαφερθεί ο αμερικανικός στρατός;

Δείτε ένα μικρό βίντεο σχετικά με το: XS1

Το κόστος του ανάλογα με τον τύπο, κυμαίνεται στα 17,5-22,5 χιλιάδες δολάρια! Η δοκιμή στην αγορά όμως, θα δείξει την πραγματική του αξία.

Ανιχνευτής  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.