Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

COS Η Γαλλική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων


Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Γαλλίας, (Commandement des Opérations Spéciales, COS) είναι μια διακλαδική διοίκηση επιπέδου μεραρχίας με διοικητή Υποστράτηγο, που συντονίζει την χρησιμοποίηση των διατιθέμενων σ' αυτή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, όλων των κλάδων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία).

Η COS συγκροτήθηκε το 1992 μετά τον πόλεμο του Κόλπου και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης τέτοιου είδους μονάδων, από την αντίστοιχη αμερικανική διακλαδική διοίκηση USSOCOM  καθώς και την βρετανική Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων.

Υπάγεται απ' ευθείας στον Γάλλο Α/ΓΕΕΘΑ ( Chef d' Eta Major des Armées, CEMA)  και έχει τις παρακάτω κύριες αποστολές:
  • σχεδίαση, προετοιμασία και διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων
  • συντονισμός και τυποποίηση ενεργειών μεταξύ των ειδικών μονάδων των τριών κλάδων για την επίτευξη συνέργειας και συνοχής
  • συντονισμός ενεργειών ειδικών μονάδων με συμβατικές μονάδες και διοικήσεις κατά την  εκτέλεση  ειδικών επιχειρήσεων 
  • επιχειρησιακή εκπαίδευση των παραπάνω μονάδων με την οργάνωση και διεξαγωγή εθνικών και πολυεθνικών ασκήσεων.
Οι Γάλλοι σε γενικές γραμμές, ακολουθούν το νατοϊκό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων, αλλά διαχωρίζουν τις ειδικές επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες:
  • Επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών/ειδικής αναγνώρισης σε βάθος εντός εχθρικής ή εχθροκρατούμενης περιοχής και συμμετοχή στη σχεδίαση αναζήτησης πληροφοριών 
  • Άμεσες επιθετικές ενέργειες (καταδρομές, καταστροφές, σύλληψη κρίσιμου εχθρικού προσωπικού ή απελευθέρωση αιχμαλώτων/ομήρων, προσβολές τρομοκρατών, τακτική υποστήριξη συμβατικών δυνάμεων)
  • Υποβοηθητικές επιχειρήσεις (στρατιωτική υποβοήθηση συμμάχων χωρών,  σχεδίαση ειδικών επιχειρήσεων σε νέο θέατρο επιχειρήσεων  και υποβολή προτάσεων, προστασία υψηλών προσώπων)

Η COS είναι ένα διακλαδικό επιχειρησιακό στρατηγείο το οποίο από το 2006 εδρεύει στην αεροπορική βάση 107 στο Villacoublay. Το επιτελείο του διαθέτει 70 στρατιωτικούς επιτελείς όλων των κλάδων ένα ιατρό-σύμβουλο, 2 αξιωματικούς συνδέσμους από την γαλλική χωροφυλακή   και  ένα ειδικό μηχανικό της διεύθυνσης εξοπλισμών.

Παράλληλα διαθέτει μια "δεξαμενή" 150 περίπου εφέδρων ειδικών επιστημόνων υψηλού επιπέδου   οι οποίοι κατά περίπτωση καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κυρίως κατά την διάρκεια σχεδίασης μιας ειδικής επιχείρησης. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση  3ΠΕ. Έτσι έχουν ιστορικούς, νομικούς, πολιτικούς αναλυτές, μηχανικούς, γεωλόγους, μετεωρολόγους, και άλλους ειδικούς, γνώστες της αντίστοιχης περιοχής επιχειρήσεων. 

Η COS δεν έχει οργανικές δικές της μονάδες, πλην του  Λόχου Στρατηγείου και Λόχου Διαβιβάσεων 

Υπό τον επιχειρησιακό όμως έλεγχό της  διατίθενται   συγκεκριμένοι σχηματισμοί και μονάδες των τριών κλάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:


- Από το στρατό ξηράς η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων  (Brigade des Forces Spéciales Terre ,BFST) δυνάμεως 2.500 ανδρών  με:
Αν και οι μονάδες της αναφέρονται σαν συντάγματα, στην πραγματικότητα είναι επιπέδου τάγματος και μόνο για λόγους ιστορικούς, διατηρούν την ονομασία αυτή.



- Από το πολεμικό ναυτικό και από την αντίστοιχη Ναυτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Commadement de Fussiliers Marins et Commandos, COFUSCO)  πέντε τμήματα Commandos επιπέδου λόχου,  δύναμης  100 ανδρών το καθένα.  Αυτά είναι:

  • Commando Hubert (υποβρύχιες καταστροφές και αμφίβιες καταδρομές)
  • Commando Jaubert (Αμφίβιες Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις)
  •  Commando Trepel (Αμφίβιες Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις)
  •  Commando Penfentenyo (Ειδική Αναγνώριση)
  •  Commando de Montfort (Όπλα υποστήριξης - υποβρύχιες και χερσαίες καταστροφές)



- Από την πολεμική αεροπορία έχουν διατεθεί:

  • Η ειδική μονάδα κομάντος-αλεξιπτωτιστών  Commando Parachutiste del'Air, CPA 10 δυνάμεως 250 ανδρών  με αποστολές ειδικής αναγνώρισης, έρευνας/διάσωσης, οργάνωσης πρόχειρων διαδρόμων προσγείωσης/ΖΡ/ΖΠ, κατεύθυνσης πυρών υποστήριξης, προστασίας αεροδρομίων και  καταδρομών μικράς κλίμακας. (Υπάρχουν ακόμη 2 τέτοιες μονάδες οι υπ'αριθμ. 20 και 30, που υπάγονται στο Αρχηγείο της Αεροπορίας).
  • Μοίρα Μεταφορών POITOU  με αεροσκάφη τύπου C-130 Hercules και Transall C-160 με αποστολές τακτικών μεταφορών διεθνώς και αεραποβατικών επιχειρήσεων. 

File:1ri quelque part en afghanistan.jpg
Το σύνολο των διατιθεμένων δυνάμεων ανέρχεται σε 3.000 προσωπικό. Πέρα από τις παραπάνω μονάδες, η COS  μπορεί ν' αναλάβει τον επιχειρησιακό  έλεγχο και άλλων συμβατικών μονάδων, εφόσον απαιτείται για την εκτέλεση των αποστολών της.

Μεγάλη σημασία δίνεται στον έγκαιρο και σωστό συντονισμό με διοικήσεις και επιτελεία διαφόρων σχηματισμών των υπολοίπων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και με αντίστοιχα επιτελεία συμμάχων χωρών. Γι' αυτό διατίθενται ομάδες αξιωματικών - συνδέσμων που προσκολλώνται στα αντίστοιχα επιτελεία, προκειμένου να ενημερώνουν, σχεδιάζουν και συντονίζουν την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, για την αποφυγή άσκοπων κινήσεων, διπλής προσπάθειας και προπαντός αδελφοκτόνων πυρών και διαρροής πληροφοριών που οδηγούν στην ανεπιθύμητη αποκάλυψη μιας ειδικής επιχείρησης και την αποτυχία. (Δυστυχώς μάλλον έτσι έγινε στη Σομαλία)

Οι Γάλλοι εφαρμόζουν τελικά το αυτονόητο! Την δοκιμασμένη και κλασσική πλέον "συνταγή" της διακλαδικότητας στις ειδικές επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας την κλαδική δυσκαμψία στις ένοπλες δυνάμεις. Η ύπαρξη σωστά συγκροτημένης διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων είναι πλέον αναγκαία στη διεξαγωγή του πολέμου, είτε μας αρέσει, είτε όχι!

Τις γαλλικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τις παρουσιάσουμε σε  μελλοντικά  άρθρα. 

Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.