Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το μικρό TAVOR από το Ισραήλ



Πριν μια εβδομάδα έγινε μια μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού στη Γαλλία, η Eurostatory 2012. Δεν ξέρω αν την αντιληφθήκατε, με τα όσα "λυπητερά" συμβαίνουν και ακούγονται στη χώρα μας. Δεν ξέρω αν κάποιος, από αυτούς που έχουν τέτοιο καθήκον, παρακολούθησε την έκθεση και κατέγραψε πληροφοριακά τα όσα διαφημίστηκαν και συμφωνήθηκαν από ενδιαφερόμενους.

Από πλευράς εξοπλισμού ειδικών δυνάμεων ακούστηκε, σε ό,τι αφορά οπλισμό ένα γνωστό ισραηλινό φορητό ατομικό όπλο το   Tavor X95 ή το Micro Τavor, όπως το λένε χαϊδευτικά. Δεν φαίνεται καθόλου άκακο, όμως αν κάποιος μελετήσει τις επιδόσεις του.

Το Χ95, εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής (Israel Weapons Industry,IWI), με μονάδες ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ. Είναι εύχρηστο όπλο πολλαπλών χρήσεων, σε αστικό περιβάλλον, σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αλλά εξίσου καλό και σε συμβατικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το flattop, που βλέπετε παρακάτω



Έχει τη δυνατότητα μετατροπής του διαμετρήματός του, από 5,56 χιλ. σε  9 χιλ. με την αλλαγή κάννης και κλείστρου. Το καλό είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί ο ίδιος σιγαστήρας και στα δύο διαμετρήματα. Η δυνατότητα χρήσης ενός όπλου με πολλά διαμετρήματα όπως αντιλαμβάνεσθε, εξοικονομεί χρήμα και χρόνο στην εκπαίδευση προσωπικού

Έχει κατασκευή τύπου Bull pup,(γεμιστήρας πίσω από την σκανδάλη) και παίρνει γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων. Ο κορμός του είναι κατασκευασμένος από πλαστικό υψηλότατης αντοχής και λύεται σε 2 βασικά μέρη με εύκολο τρόπο. Κατά μήκος του κορμού έχει ενσωματωμένη "πλατφόρμα" τύπου Picatiny,όπου μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε είδος διόπτρας σκόπευσης ημέρας και νύκτας. Δεν χρειάζεται μηδενισμός κατά την αλλαγή διοπτρών ημέρας/νύκτας.



Είναι ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες και νερό. Βγαίνει από τη θάλασσα και βάλλει, χωρίς καν να χρειάζεται τίναγμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά από αριστερόχειρες. Διαθέτει μεταλλικά αναδιπλούμενα σκοπευτικά με τρίτιο που επιτρέπει την σκόπευση κατά τη νύκτα, χωρίς διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης. Όλα τα μεταλλικά του μέρη είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν στην οξείδωση.

Και κάτι ακόμα, έχει σύστημα διακοπής βολής στο τελευταίο φυσίγγιο, για να αντιλαμβάνεται ο χειριστής ότι πρέπει ν' αλλάξει γεμιστήρα.

Αυτό που δεν έχει παρουσιαστεί είναι τα βεληνεκή, ενώ το βάρος του κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο από 2,95 έως 3,25 κιλά και το μήκος από 58 έως 65 εκατοστά. Χρειάζονται όμως και τ' άλλα χαρακτηριστικά για να μπορέσει κάποιος να το αξιολογήσει σωστά. Βασικά ας δούμε την προτίμηση των ίδιων των Ισραηλινών στις μονάδες ειδικών δυνάμεων, για αν διαπιστώσουμε την αξία του.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με δοκιμές που έχουν γίνει, όπως και άλλo ένα  μικρό, που τραβήχτηκε μάλλον στην έκθεση της Γαλλίας. Στο τελευταίο, μόλις τελειώσει, θα δείτε ότι εμπεριέχονται και άλλα παρόμοια, ένα εκ των οποίων  δείχνει και την προσαρμογή του βομβιδοβόλου GL 40 που είναι και αυτό ισραηλινό.


Ανιχνευτής














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.