Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων στην Ιορδανία

Κατά την διάρκεια της έκθεσης υλικού Ειδικών Επιχειρήσεων SOFEX στην Ιορδανία τον προηγούμενο μήνα, όπως σχολιάσθηκε σε προηγούμενο άρθρο, έλαβε χώρα και συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων από διάφορες χώρες, με το όνομα  "Eager Lion" (Πρόθυμος Λέων), στην οποία  προεξέχουσα θέση είχαν οι ΗΠΑ και φυσικά οι οικοδεσπότες Ιορδανοί.

Για να συμπληρωθεί η όλη εικόνα σας παρουσιάζω εδώ, ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ του CNN, το οποίο τονίζει την κατασκευή ειδικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που είχαν προετοιμάσει οι Ιορδανοί για την διεξαγωγή στην ουσία επίδειξης δεξιοτήτων περισσότερο παρά "τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων" όπως λέγεται στο στρατό.

Ο τρόπος κατασκευής των παραπάνω εγκαταστάσεων παρουσιάζει το ενδιαφέρον. Βέβαια αφορούν σε εκπαίδευση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, κάτι που απασχολεί πάρα πολύ τους Αμερικανούς, αφού αυτός είναι ο κύριος ΑΝΣΚ ( αντικειμενικός σκοπός) των ειδικών δυνάμεών τους σε όλη την υφήλιο, μια και η τρομοκρατία  εξακολουθεί να παραμένει μέσα στον πίνακα των κύριων εθνικών απειλών τους. Προσέξτε, οι ειδικές τους δυνάμεις ενεργούν πάντα εκτός ΗΠΑ, γιατί εντός, είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο".

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί θέλουν οι ειδικές δυνάμεις των χωρών που συνεργάζονται, να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις και γιατί όχι να συμμετέχουν στα ανοικτά θέατρα επιχειρήσεων σε ανάλογες επιχειρήσεις, ακόμη και στις δικές τους χώρες. Το όραμα του Μακ Ρέηβεν όταν υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ ήταν να δημιουργήσει μια "αδελφότητα" μεταξύ των ειδικών δυνάμεων συμμάχων χωρών, με ομοιογενές επίπεδο εκπαίδευσης ώστε να μπορούν να συνδράμουν σε τέτοιους είδους επιχειρήσεις.

Είναι θέμα διαχωρισμού αρμοδιοτήτων, και εθνικής πολιτικής της κάθε χώρας, πως να εμπλέκει τις ειδικές της δυνάμεις και τι αποστολές να τους αναθέτει. Απ' ό,τι γνωρίζω, την αρμοδιότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας μας την έχει η ΕΛΑΣ και όχι ο στρατός. Και είναι πολύ καλοί οι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σ' αυτό!

Πάντα όμως, υπάρχει εφαπτόμενη γραμμή αρμοδιοτήτων, όταν απειλείται σε μέγιστο βαθμό η εθνική ασφάλεια (αντάρτικο) και ξεφεύγει από τις δυνατότητες των αρμοδίων. Εκεί θα μπορούσαν οι ειδικές δυνάμεις να συνδράμουν. Η τακτική και η τεχνική προσβολών σε άμεσες επιθετικές ενέργειες, είναι σχεδόν η ίδια. "Ο νοών νοείτω".

Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.