Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τακτική Περίθαλψη Μάχης


Είναι αυτονόητο ότι μια ειδική επιχείριση πρέπει να υποστηρίζεται και από ειδική Διοικητική Μέριμνα. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει ειδικό σύστημα ανεφοδιασμού υλικών και εφοδίων, επισκευής  μέσων και οπλισμού αλλά και αντιμετώπισης απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Για το τελευταίο, έχουμε θίξει σε προηγούμενα άρθρα τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης όλων των μαχητών στην  παροχή πρώτων βοηθειών, την άριστη και σε βάθος εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων και την ύπαρξη ειδικών υγειονομικών υλικών στη συλλογή του νοσοκόμου, για την τακτική περίθαλψη μάχης. Εκ της φύσεως της αποστολής, η υποστήριξη από κλιμάκια μετόπισθεν είναι πιο δύσκολη από ό,τι είναι σε αγώνα συμβατικών δυνάμεων.

Στο θέμα των υλικών έχουν γίνει αρκετές καινοτομίες. Είναι θα έλεγα βελτιώσεις και ευφυείς τρόποι πρακτικής αντιμετώπισης καταστάσεων που έχουν ήδη συμβεί σε επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμών κατά την διάρκεια εκτέλεσης μιας ειδικής επιχείρησης και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, δημιούργησαν επιχειρησιακές απαιτήσεις που έπρεπε να καλυφθούν. 

Αιμορραγικά περιστατικά, εγκαύματα, και κατάγματα, είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νοσοκόμος μάχης. Κι' αυτά όχι μέσα σ' ένα νοσοκομειακό, αλλά στο έδαφος, και ίσως υπό την πίεση πυρών και νύκτα. 

Η πρώτη ενέργεια είναι να βγει ο τραυματίας από την βαλλόμενη και γενικά επικίνδυνη περιοχή. Υπάρχουν αρκετοί συμβατικοί τρόποι μεταφοράς τραυματία! Πολλές φορές όμως, χρειάζεται να συρθεί γιατί δεν είναι δυνατή η μεταφορά του στα χέρια ή στην πλάτη κάποιου άλλου. Αυτό το σύρσιμο, μπορεί να επιδεινώσει το τραύμα ή να προκαλέσει και άλλο τραυματισμό, αν το έδαφος είναι ανώμαλο.
Αναδιπλούμενο σύστημα μεταφοράς τραυματία τύπου PJ SKED (Πηγή)
Αυτή τη δυσκολία, την καλύπτει ένας νέος τύπος φορείου που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορεί ευρέως στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων διεθνώς. Είναι το γνωστό SKED. Γίνεται ρολό, και συσκευάζεται σε ειδικό σάκο μεταφοράς, όπως φαίνεται στη φωτογραφία παραπάνω.


Πηγή φωτογραφίας
Το βάρος του είναι γύρω στα 8 κιλά, αλλά με αυτό ένας νοσοκόμος μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί εύκολα να "δέσει" τον τραυματία, να τον σύρει με ασφάλεια αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος σε ασφαλές σημείο. Ακόμη μπορεί να τον αγκιστρώσει στο σύστημα ανέλκυσης ελικοπτέρου και από θέση αιώρησης, αν δεν υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης, να ανελκύσει τον τραυματία στη καμπίνα.




Ας πάρουμε μια άλλη ακραία αλλά ταυτόχρονα πολύ πιθανή περίπτωση. Μέσα στο σκοτάδι, ενώ υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πυρών, ο νοσοκόμος ή ο γιατρός του καταδρομικού τμήματος, καλείται να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματία, που κινδυνεύει να πνιγεί από την φραγμένη αναπνευστική οδό. 

Λαρυγγοσκόπιο με φίλτρο υπερύθρου φωτός (Πηγή)
Απαιτείται άμεσα η τοποθέτηση αεραγωγού σωλήνα! Πρέπει όμως  να βλέπει ο νοσοκόμος ή ο γιατρός τι κάνει! Έτσι, μέσα στο σκοτάδι, είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το λαρυγγοσκόπιό του και ν' ανάψει φως! Όσο μικρό και αν είναι,  θα είναι ορατό και επομένως αποτελεί ευάλωτο στόχο από εχθρικά πυρά!

Η αναπνευστική οδός όπως φαίνεται με το υπέρυθρο φως λαρυγγοσκοπίου. (Πηγή)

Αν το λαρυγγοσκόπιο όμως εκπέμπει υπέρυθρο φως, ελαχιστοποιείται ή έκθεση του χειριστή σε πυρά, εφόσον και αυτός φέρει διόπτρες και βλέπει μέσα απ' αυτές τον τραυματία και το τι κάνει! Αυτά τα λαρυγγοσκόπια, με φίλτρο υπερύθρου φωτός, είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία των νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων. Εννοείται ότι απαιτείται  εκπαίδευση και εξάσκηση για τέτοιες δουλειές! 

Στην περίπτωση που χρειασθεί ενδοφλέβια έγχυση υγρού (intravenous, I.V.) στον τραυματία, για την πρόληψη ή και αντιμετώπιση  αιμορραγικού σοκ, σε συνθήκες ίδιες με αυτές που περιγράφονται πιο πάνω, κάπου θα πρέπει η πλαστική φιάλη του εγχύματος ή του ορού να τοποθετηθεί πιο ψηλά, για να μπορεί να εγχύνεται το υγρό μέσα στη φλέβα του ασθενούς. Πώς μπορεί όμως αυτό να γίνει όταν το υγειονομικό προσωπικό είναι εκτεθειμένο σε πυρά και είναι ανέφικτο να έχει κάποιος τη φιάλη πιο ψηλά;
Φορητό σύστημα I.V. (Πηγή)

Πάλι λοιπόν βρέθηκε η λύση για τους νοσοκόμους μάχης! Ένα μικρό σύστημα, αποτελούμενο από   ένα "μανίκι", παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα κλασσικά πιεσόμετρα, προσαρμόζεται γύρω από τη φιάλη του ορού.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια φιαλιδίου που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση, φουσκώνει το "μανίκι", το οποίο με τη σειρά του πιέζει με ελεγχόμενη ρύθμιση τη φιάλη, και σπρώχνει τον ορό στη φλέβα του τραυματία, σε όποια θέση ή στάση βρίσκεται! Δεν χρειάζεται καμιά ανύψωση της φιάλης του ορού!


Στη φωτογραφία φαίνεται το σύστημα  I.V. μαζί με το κάλυμμα διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας των υγρών.  (Πηγή)

Αυτό το απλό σύστημα, σώζει ζωές, ειδικά όταν αναμένεται καθυστερημένη εκκένωση τραυματία. Έχει ήδη δοκιμαστεί κατ' επανάληψη στο Αφγανιστάν. Απαιτούνται λίγα δευτερόλεπτα για να συνδεθεί και ζυγίζει μόλις 300 γραμμάρια.

Με τον τρόπο αυτό η συσκευασία του υγρού παραμένει κοντά στο σώμα του ασθενούς και επομένως αποκτά την ίδια θερμοκρασία και αποφεύγεται η υποθερμία, ο τραυματίας μεταφέρεται εύκολα χωρίς την συνεχή παρουσία κάποιου για να κρατάει τον ορό, ενώ παράλληλα μπορεί να ανατροφοδοτείται με υγρά για ικανό χρονικό διάστημα, όπου και αν βρίσκεται, μέχρι να φτάσει σε οργανωμένη ιατρική μονάδα.

Μια ακόμη δυσάρεστη και επώδυνη περίπτωση είναι η αντιμετώπιση καταγμάτων πυέλου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο έξω βράδυ, σε συνθήκες μάχης, θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία μεταφοράς του τραυματία, χωρίς να του προκληθεί ζημιά από κάποια σπασμένα οστά που θα επιδεινώσουν την κατάσταση από πρόκληση εσωτερικής αιμορραγίας. . Είναι πολύ δύσκολη η ακινητοποίηση του σώματος του τραυματία σε εκείνο το σημείο, υπό την πίεση  εχθρικών πυρών και σε ανώμαλο έδαφος. 

Ειδική ζώνη ακινητοποίησης λεκάνης (Πηγή)

Γι' αυτή την περίπτωση, επινοήθηκε ένα είδος ζώνης που σφίγγει ελεγχόμενα, γύρω από τους γοφούς και ακινητοποιεί το σώμα του ασθενούς, κάνοντας την μεταφορά του πιο ακίνδυνη. Η ειδική σύνθεση του υλικού κατασκευής της δεν εμποδίζει τη λήψη ακτινογραφιών ούτε επηρεάζει άλλα ιατρικά όργανα που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Το πλεονέκτημα με αυτού του είδους τη ζώνη, όπως επεξηγεί ο κατασκευαστής, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόματα την πίεση που πρέπει να εξασκηθεί στη λεκάνη του τραυματία, ώστε ούτε να είναι χαλαρή, αλλά ούτε και να σφίγγει υπερβολικά. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τις στρεσογόνες συνθήκες μάχης.

Οι Ειδικές Δυνάμεις θέλουν και ειδικά υλικά. Σε αυτή την περίπτωση τέτοιου είδους υλικά, που είναι μικρού κόστους, μπορούν πραγματικά να σώσουν πολύτιμες ζωές δυσαναπλήρωτου προσωπικού με τη σωστή τακτική περίθαλψη μάχης.


Ανιχνευτής




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.