Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Περίπολος 317



Μετά την ήττα στο
Ντιεν Μπιεν Φου το Μάιο του 1954 που έβαλε τέλος στην κυριαρχία των Γάλλων στην Ινδοκίνα ένα μικρό τμήμα Γάλλων στρατιωτών, από μια απομονωμένη βάση προσπαθεί ν' αποφύγει τη σύλληψη και προσπαθεί να περάσει απαρατήρητο μέσα από τις γραμμές των εχθρών τους των Βιετμίνχ, μέχρι να ενωθεί με φίλιες δυνάμεις.

Το φιλμ είναι τόσο ρεαλιστικό, που νομίζει κανείς ότι τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης. Αλλά αντίθετα με πολλά παρόμοια φιλμς, δεν στηρίζεται σε πολλά οπτικά και ηχητικά εφέ.

Παρουσιάζει τον Τόρενς ένα νέο και άπειρο αλλά ιδεολόγο Υπολοχαγό που προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει σ' αυτή τη θέση και τον Γουίλσντορφ, ένα έμπειρο υπαξιωματικό,  που στην ουσία διοικεί την διμοιρία. Στην αρχή, ο Τόρενς  είναι σαν χαμένος ανάμεσα στα ανθρώπινα "αποβράσματα" της διμοιρίας του, αλλά δείχνει κουράγιο και δύναμη όταν χρειάζεται.

Ο Γουίλσντορφ, βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρατεύθηκε από το γερμανικό στρατό γιατί καταγόταν από την Αλσατία και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Αγαπάει την Ινδοκίνα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους, αλλά ξέρει ότι όλα έχουν χαθεί για τη Γαλλία και θα πρέπει σύντομα να τους εγκαταλείψει. Έχει μια αποστολή να εκπληρώσει: να σώσει τους στρατιώτες του που είναι μισθοφόροι από το Λάος.

Σ' αυτό το ασπρόμαυρο φιλμ που είναι του 1965, παρουσιάζονται χαρακτήρες που αναδεικνύουν τις καλές αλλά και τις κακές τους πλευρές κάτω από το στρες ενός ανελέητου πολέμου. Το αίσθημα της επιβίωσης είναι αυτό που επικρατεί τελικά.

Δείτε το εδώ: Περίπολος 317



Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.