Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μάχη σε πρώτο πρόσωπο

Είναι ο τίτλος ενός βίνtεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην βιντεοθήκη της εφημερίδας "The New York Times". "Τραβήχθηκε" από ένα Αμερικανό υπαξιωματικό ομαδάρχη, από βιντεοκάμερα που έφερε στο κράνος του, και τμήματα του βίντεο τα έδωσε στην εφημερίδα.

Ένας λόχος Πεζικού κάνει εκκαθαριστική επιχείρηση   για την εύρεση κρύπτης όπλων και πυρομαχικών, στο χωριό Χαρούτι, κάπου στο Βόρειο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2010. Ο λόχος δέχεται πυρά κατά την είσοδο στο χωριό. Μία ομάδα στρατιωτών προσεγγίζει το χωριό από άλλη  κατεύθυνση , για να υπερκεράσει τους αντιπάλους. Στο τέλος οι αντάρτες απομακρύνονται.

Αυτό όμως που μπορεί να διακρίνει ένα έμπειρο μάτι, είναι η τακτική κίνηση της ομάδας, ο συντονισμός, το πυρ και η κίνηση, ο τρόπος χειρισμού του όπλου αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των κατοίκων.

Η αντιμετώπιση των ανταρτών στο Αφγανιστάν είναι μία δύσκολη περίπτωση, όταν έχουν την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού! 

Προσέξτε τον τρόπο εκτέλεσης των πυρών. Δίνει την εντύπωση ότι πυροβολούν σε ύποπτες περιοχές και σημεία προληπτικά, για αν μπορούν να κινηθούν με σχετική σιγουριά. 

Πυροβολούν σε κίνηση, μόλις δέχονται πυρά, χωρίς βέβαια να είναι πυρά ακριβείας. Πυροβολούν από αναχώματα και η σκόνη σηκώνεται ψηλά, και προδίδει τις θέσεις των ανδρών. Παρατηρείστε τις θέσεις βολής που παίρνουν

Προσέξτε την στολή, την εξάρτησή τους και την εργονομία που έχουν.

Μπαίνουν σε σπίτια, για έρευνα και ...κάνουν ένα διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό! Δεν ξέρω αν κάποιος είχε αναλάβει την ασφάλεια κατά την στάση.

Η όλη ενέργεια διήρκεσε πάνω από 6 ώρες εκείνη την ημέρα. Θα δείτε 7 λεπτά από όλα αυτά, με πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να δεί και να κρίνει.

Την ώρα που δέχονται πυρά, ακούγεται πρώτα το σύριγμα και μετά η εκπυσοκρότηση. Από τι απόσταση βάλλονται; Όλοι οι στρατιώτες πρέπει να το ξέρουν.

Δείτε το βίντεο πατώντας την λέξη: "Combat"

Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.