Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η εκπαίδευση των Λίβυων ανταρτών



Στην στρατιωτική  βάση Ντουμπάτ-αλ-Σαφ, εκπαιδεύονται οι Λίβυοι αντάρτες σε οπλομηχανήματα. Εκτός απ' αυτό όμως, κάνουν ατομική τακτική εκπαίδευση και πιο προχωρημένη για μάχη σε κατοικημένους τόπους.




Εκπαιδευτής τους, ένας 46χρονος Αμερικανός πρώην αλεξιπτωτιστής της 101 Αεραποβατικής Μεραρχίας. Λέει ότι το κάνει εμπνευσμένος από την θέληση των ανταρτών για αντίσταση κατά του τυραννικού καθεστώτος. Μπορεί και να είναι έτσι. Πάντως πολλοί "πρώην" έχουν μαζευτεί και εκπαιδεύουν ή συμβουλεύουν σε διαφορετικά επίπεδα.




Τους μαθαίνει λοιπόν, πώς να πέφτουν γρήγορα στο έδαφος και να παίρνουν θέση μάχης, πώς να εντοπίζουν, επιλέγουν και πιάνουν μια νέα θέση, πώς να πυροβολούν πίσω από γωνία κτιρίου και πολλά άλλα. Αυτά τα απλά και βασικά αγαπούν οι εθελοντές αντάρτες, γιατί έχουν καταλάβει ότι έτσι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους.




Σε αντίθεση με Λίβυους πρώην στρατιωτικούς που δίνουν  περισσότερο βάρος στα οπλομηχανήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από τις ικανότητες του μέσου αντάρτη  για να τα μάθει. Χρειάζονται βέβαια και αυτά. Αλλά δεν υπάρχει φαίνεται καλή διοικητική οργάνωση  και  εκπαίδευση. Γι' αυτό και ο Καντάφι αντέχει.




Σε πολλά σημεία της Λιβύης που επικρατούν οι επαναστάτες έχουν ανοίξει στρατόπεδα εκπαίδευσης και εκπαιδεύουν τους εθελοντές για 4 εβδομάδες στην βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Πληροφορίες λένε ότι οι Λίβυοι πρώην στρατιωτικοί που εκπαιδεύουν εκεί, διδάσκουν για 6 ώρες συνέχεια οπλομηχανήματα και πυροβόλα, χωρίς να δίνουν σημασία στις βασικές ατομικές γνώσεις του μαχητού. Αν γίνεται αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.