Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο Στολίσκος 13

Έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά ο τίτλος της μονάδας βατραχανθρώπων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. "Σαγιετέτ 13", (Shayetet 13(εβραϊκά:שייטת 13 ) είναι τ' όνομα της επίλεκτης αυτής μονάδας των ειδικών δυνάμεων, που έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ από την 10ετία του '50 μέχρι σήμερα.

Οι αποστολές που της ανατίθενται, καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων όπως διεισδύσεις από θαλάσσης προς την ξηρά, δολιοφθορές, ειδικές αναγνωρίσεις, διάσωση ομήρων, καταδρομές, καταλήψεις-ανακαταλήψεις πλοίων και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Ισραηλινός βατραχάνθρωπος της Σαγιερέτ 13, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης. Φαίνεται χαρακτηριστικά το UZI με σιγαστήρα και η συσκευή κλειστού κυκλώματος που όμως φέρεται στην πλάτη. (Πηγή)
Η πλούσια πολεμική πείρα και η επιχειρησιακή της εμπειρία την κατατάσσουν ανάμεσα στις κορυφαίες μονάδες ειδικών δυνάμεων, αν όχι στην πρώτη θέση, στην ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μαζί με την αντίστοιχη μονάδα του στρατού "Σαγιερέτ Ματκάλ" και την σχετικά νεώτερη μονάδα της πολεμικής τους αεροπορίας "Σαγιερέτ Σαλντάγκ" (γνωστή και σαν Μονάδα 5101), αποτελούν την "αιχμή του δόρατος" των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Περισσότερο άρχισε να γίνεται γνωστή από την περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων του πολέμου των 6 ημερών και αργότερα. Οι διεισδύσεις  από θάλασσα μέσα σε εχθρική χερσαία περιοχή για εκτέλεση δολιοφθορών και προσβολών εχθρικών στόχων αποτέλεσε και εξακολουθεί ν' αποτελεί μέχρι σήμερα το κύριο αντικείμενο των αποστολών τους, με την πιο πρόσφατη περίπτωση την προσβολή χώρου εκτοξεύσεως ρουκετών στην Γάζα πριν από λίγες ημέρες.

Συμμετείχε σε πολλές επιτυχείς  ειδικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις άλλες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, με πιο χαρακτηριστική την διακλαδική επιχείρηση του Λιβάνου το 1973, για την  εξουδετέρωση των δραστών της σφαγής του Μονάχου του 1972. Όλη η ιστορία γυρίστηκε και ταινία το 2005.

Υπήρξαν όμως και αποτυχίες, όπως έγινε το 1997 σε καταδρομή πάλι στο έδαφος του Λιβάνου, κοντά στην πόλη της Ανσαρίγια, που είχε σαν στόχο την εκτέλεση ενός μουσουλμάνου κληρικού με ηγετική θέση στην Χεζμπολάχ. Η καταδρομική δύναμη έπεσε επάνω σε εκρηκτική ενέδρα και σκοτώθηκαν επί τόπου 13 μέλη της μέσα στα οποία ήταν και ο διοικητής τους. Οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τη Χεζμπολάχ, μετά από υποκλοπή δεδομένων που έστελνε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για την περιοχή του στόχου τους.

Μια πρόσφατη επιχείρηση για την οποία εισέπραξε μομφή και κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας ήταν η επιχείρηση κατάληψης πλοίων του στολίσκου που μετέφερε εφόδια στους αποκλεισμένους κατοίκους της πολύπαθης Γάζας το 2010. 

Αυτό που είναι άξιο προσοχής σε όλες τις ειδικές επιχειρήσεις και βέβαια από όσα εξάγονται από τις πληροφορίες που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, είναι η διακλαδικότητα που τους διακρίνει, από πολύ παλιά, αλλά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν, οι οποίες ακόμη και σήμερα θεωρούνται όχι απλά επίκαιρες, αλλά και βέλτιστες.

Η Σαγιετέτ 13, της οποίας το διακριτικό είναι οι πτέρυγες νυχτερίδας όπως φαίνεται στην αριστερή εικόνα, εκτιμάται ότι είναι επιπέδου τάγματος με τρεις λόχους:


  • Λόχος Κρούσεως για εκτέλεση επιθετικών ενεργειών, ειδικής αναγνώρισης, αντιτρομοκρατικών ναυτικών επιχειρήσεων και διάσωσης ομήρων.
  • Λόχος Υποβρυχίων επιχειρήσεων  για υποβρύχιες προσβολές, δολιοφθορές, υδρογραφικές μετρήσεις, αναγνώριση ακτών και ασφάλεια προγεφυρωμάτων.
  • Λόχος αμφιβίων ενεργειών, στον οποίο υπάγονται τα πλωτά μέσα της μονάδας και αναλαμβάνει μεταφορά προσωπικού με αντίστοιχα σκάφη μεταφοράς και επιθετικές ενέργειες με σκάφη συνοδείας.
Προφανώς η μονάδα θα διαθέτει αντίστοιχο λόχο διοικήσεως-υποστηρίξεως με ανάλογο προσωπικό.

Η επιλογή του προσωπικού γίνεται από εθελοντές. Η πρόσκληση εθελοντών γίνεται ανά εξάμηνο σε ειδικό στρατόπεδο, όπου διέρχονται σωματικές και ψυχολογικές δοκιμασίες. Δίνεται μεγάλη σημασία στην ικανότητα των εκπαιδευομένων να ενεργούν κάτω από στρες και φόβο.

Οι επιτυχόντες από την φάση της επιλογής συνεχίζουν με εκπαίδευση διάρκειας 20 μηνών ξεκινώντας με εξάμηνη εκπαίδευση σε βασικά και προκεχωρημένα αντικείμενα μαχητή πεζικού, η οποία διεξάγεται με μέριμνα της ταξιαρχίας Ναχάλ.

Ακολουθεί η προπαρασκευαστική φάση (όπως την ονομάζουν), διάρκειας τριών μηνών με πιο εξειδικευμένα αντικείμενα σε οπλομηχανήματα και τακτική πεζικού, βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού, αμφίβιο αγώνα, πλωτά μέσα, κολύμβηση, πορείες και εκρηκτικές ύλες-καταστροφές.

Μέλη της Σαγιερέτ 13 κατά τη διάρκεια αμφίβιας εκπαίδευσης (Πηγή)
Αμέσως μετά, για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις προηγούμενες φάσεις, ακολουθεί το σχολείο κολυμβητή μάχης, διάρκειας 4 εβδομάδων. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν την βασική κολύμβηση μάχης και την επιβίωση σε αντίξοες κατατάσεις, όπως την αντιμετώπιση του πλήρους σκότους, του κρύου, των θολών νερών και άλλων εκτάκτων περιστατικών μέσα στο νερό.

Η τελική φάση που ακολουθεί, διαρκεί περίπου ένα χρόνο και περιλαμβάνει εκπαίδευση ειδικοτήτων,  προκεχωρημένη εκπαίδευση σε καταδύσεις με ανοικτό και κλειστό κύκλωμα, υποβρύχιες καταστροφές, αμφίβιες διεισδύσεις προς την ξηρά με όλες τις μεθόδους, (κολύμβηση επιφανείας, με πορεία σε κατάδυση, με φουσκωτά σκάφη, με υποβρύχια, συνδυασμό με ρίψη απ' αέρος κι θάλασσα κλπ) και βολές μάχης με όλους τους τύπους φορητού οπλισμού. Εμπεριέχεται εκπαίδευση σε σχολείο αντιτρομοκρατικής τακτικής και εκπαίδευση σε αντικείμενα ναυτικής αποτροπής, (κάτι αντίστοιχο με την εκπαίδευση στο ΚΕΝΑΠ).

Σε όλο το διάστημα της παραπάνω εκπαίδευσης ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής μάχης στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μάχη σώμα με σώμα, γνωστή σαν Κραβ Μαγκά .

Μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, όσοι έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία, κατατάσσονται στους λόχους της μονάδας και αναλαμβάνουν καθήκοντα, ανάλογα με την ειδικότητα που έχουν λάβει στην τελική φάση.

Μέσα στην μονάδα, η εκπαίδευση δεν σταματά. Πέρα από τις επιχειρησιακές ετοιμότητες, η εκπαίδευση σε βολές, και φυσική αγωγή μάχης συνεχίζεται, παράλληλα με τη διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων. Η μονάδα κατά περίπτωση, συμμετέχει σε συνεκπαιδεύσεις με άλλες ξένες παρόμοιες μονάδες.

Ο φορητός οπλισμός τους είναι ποικίλος.  Οι κυριότεροι τύποι που χρησιμοποιούν, χωρίς να περιορίζονται μόνο σ' αυτούς,  είναι :

Επί πλέον χρησιμοποιούν κάθε είδους τυποποιημένους εκρηκτικούς μηχανισμούς και εκρηκτικές ύλες, και κυρίως κατάλληλους για υποβρύχια χρήση.

Από πλωτά μέσα διαθέτουν


Ανιχνευτής































1 σχόλιο :

  1. καλησπερα
    μολις διαβασα το αρθρο για τους ισραηλινες ειδικες δυναμεις και διαπιστωνω οτι ξεχασατε την ειδικη μοναδα (που συνηθως χρησιμοποειται πιο συχνα απο ολες) την Yahalo
    ( יהל"ם - יחידה הנדסית למשימות מיוחדות).ενα σχετικο αρθρο
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yahalom_(IDF)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.