Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

EUROSATORY 2014. Νέα υλικά ειδικών επιχειρήσεων

Από 16 έως 20 Ιουνίου 2014 διοργανώθηκε η 12η ετήσια έκθεση αμυντικού υλικού στο Παρίσι γνωστή σαν EUROSATORY και για εφέτος,  ΕUROSATORY 2014.

Μέσα στα πολλά υλικά που παρουσιάστηκαν, από 1504 εταιρείες, προερχόμενες από 58 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία)  στις 172 αντιπροσωπείες από 88 χώρες και 3 διεθνείς οργανισμούς και σε πάνω από 55 χιλιάδες επισκέπτες συνολικά, ξεχώρισαν κάποια που είναι του άμεσου ενδιαφέροντος των ειδικών δυνάμεων. 

Ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων, τυφέκια ελεύθερου, σκοπευτού, ειδικά οχήματα μάχης, κάμερες μάχης, ειδικός ιματισμός επιδείχθηκαν από τις κατασκευάστριες εταιρείες προς αναζήτηση πελατών. Αν και γενικά υπάρχουν πολλές περικοπές σε αμυντικές δαπάνες από αρκετές χώρες, εν τούτοις στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων σχεδόν όλες οι χώρες εξακολουθούν να επενδύουν, θεωρώντας ότι οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν άμεσα σε επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών, περισσότερο από ποτέ.

Ελικόπτερο ειδικών επιχειρήσεων EC645 T2(Πηγή)
Έτσι λοιπόν, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από ειδικές δυνάμεις χωρών στο ελικόπτερο ειδικών επιχειρήσεων EC645 T2 που κατασκευάζεται από την Airbus Helicopters ( γνωστή από παλιά σαν Eurocopter).

Είναι κατασκευασμένο για αποστολές, που καλύπτουν το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων από αναγνωρίσεις, μέχρι επιθετικές ενέργειες, επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών.

Ελικόπτερο ειδικών επιχειρήσεων EC645 T2. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 10 πλήρως οπλισμένους μαχητές. (Πηγή)
Διαθέτει 2 κινητήρες τύπου Turbomeca Arriel 2E  με σύστημα  (Full Authority Digital Engine Control, FADEC). Η ισχύς των κινητήρων του,  που είναι αναγκαία για επίτευξη ευκινησίας με πλήρες φορτίο, δίνει τη δυνατότητα πτήσης με ταχύτητα πάνω από 150 μίλια την ώρα (240 χλμ/ω) με εμβέλεια μέχρι 412 μίλια και με φορτίο πάνω 3,5 τόνους.

Οι ειδικοί λένε ότι ανταποκρίνεται πολύ καλά σε συνθήκες περιβάλλοντος "6Κ/95 high and hot" δηλαδή σε ύψος πτήσης 6.000 ποδιών ( 1,8 χλμ) και σε θερμοκρασία 95 βαθμών F (35 C).

Η κατασκευή του καλύπτει επιχειρησιακές απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων, όπως εύκολη πρόσβαση σε σημεία προσγείωσης περιορισμένης επιφάνειας,  εκτέλεση ταχείας καταρρίχησης τύπου fast roping, ή abseiling και αεροκινήτων καταδρομών.

Το τελευταίο μοντέλο, έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης πολυβόλων στα πλευρά του, αφήνοντας έτσι χώρο στην καμπίνα για τους μεταφερόμενους μαχητές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μεγάλη γκάμα βλημάτων, βαλλιστικών ή κατευθυνόμενων.

Διαθέτει υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα αεροπλοήγησης τύπου Helionix, πλήρη ικανότητα νυκτερινής όρασης και "αυτόματο πιλότο" τεσσάρων αξόνων.

Επιπλέον, το χαρακτηριστικό του είναι το περίκλειστο ουραίο στροφείο που διαθέτει, τύπου Fenestron  για μεγαλύτερο έλεγχο της αντιροπής και όχι μόνο. Μειώνει σημαντικά τον θόρυβο και δεν είναι ευάλωτο σε εξωτερικά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά κατά τη διάρκεια προσγείωσης. Επιπλέον παρέχει ασφάλεια κατά την επιβίβαση-αποβίβαση προσωπικού, αφού οι λεπίδες του έλικα δεν εκτίθενται ώστε να προκαλέσουν ατύχημα σε απρόσεκτη προσέγγιση ατόμου.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν 250 παρόμοια ελικόπτερα τύπου UH-72A Lakota. Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που έχουν κάνει ήδη και παραγγελία είναι οι ..πλούσιοι Γερμανοί "Kommando Spezialkräfte" (Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων).

Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού  DAN .338  (Πηγή)
Ένα άλλο ενδιαφέρον έκθεμα ήταν το νέο ισραηλινό επαναληπτικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού, το τυφέκιο  DAN.338 της εταιρείας IWI (Israel Weapon Industry).

Ως τώρα, η εταιρεία κατασκευάζει το τυφέκιο ΕΣ τύπου GALIL, το οποίο είναι ημιαυτόματο. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει σε διεθνή έκθεση το νέο επαναληπτικό τυφέκιο .338 μετά από απαίτηση πελατών, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί της. Το συγκεκριμένο τυφέκιο το επεξεργάζεται από το 2010.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην επίτευξη υψηλής ακρίβειας. Με διαμέτρημα κατάλληλο για πυρομαχικά  .338 Lapua Magnum, διαθέτει βαρεία πτυχωτή εξωτερικά (heavy fluted) και "ανεξάρτητη" (free floated)  κάννη   μήκους 767,4 χιλ με ραβδώσεις εσωτερικά  1:10'' (1:254 χιλ) που όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, δίνει ακρίβεια υποδιαιρέσεων του λεπτού του τόξου (ΜΟΑ). Η κάννη μπορεί  να διαθέτει και σιγαστήρα ή/και να κατασκευαστεί και σε άλλα διαμετρήματα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του πελάτη. Η  ταχύτητα εξόδου του βλήματος από την κάννη είναι 881 μέτρα/δευτερόλεπτο

Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού  DAN .338 με ηλεκτρονική διόπτρα  Merpo Meslam   (Πηγή)
Τα μεταλλικά μέρη του όπλου είναι κατασκευασμένα από ισχυρό κράμα αλουμινίου, με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής (Picatinny rails) εξαρτημάτων και σκοπευτικών οργάνων. Το βάρος του όπλου χωρίς γεμιστήρα, εξαρτήματα και σκοπευτικά όργανα είναι γύρω στα 7 κιλά. Έχει μήκος 1,28 μέτρα που μπορεί επιβραχυνθεί στα 1,03 μέτρα, με την σύμπτυξη του κοντακίου του.

Παίρνει γεμιστήρα των 10 φυσιγγίων, ενώ έχει αμφιδέξια εργονομία. Στην έκθεση το όπλο παρουσιάστηκε με ηλεκτρονική διόπτρα ΕΣ  τύπου Merpo Meslam.

Περισσότερες πληροφορίες περί βεληνεκών και κόστους δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Κάμερα Mohoc επάνω σε κράνος (Πηγή)
Ένα ακόμη αντικείμενο ενδιαφέροντος ειδικών δυνάμεων είναι και η κάμερα Mohoc της εταιρείας Rapid  που είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να προσκολλάται με βέλκρο στην κορυφή του κράνους του μαχητή χωρίς να να εμπλέκεται και να εμποδίζει τις κινήσεις του στο πεδίο της μάχης  

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην έκθεση της SOFIC 2014 και αποτελεί πλέον τη μόδα στον΄χώρο των καμερών αθλημάτων. Επίσης διαθέτει στρατιωτικές προδιαγραφές αντοχής. Είναι αδιάβροχη και αντέχει  αν βυθιστεί σε νερό σε βάθος 3 μέτρων για 30 λεπτά.  Είναι αντικραδασμική και αντέχει σε πτώσεις από ύψος 3 μέτρων. Δεν επηρεάζεται από σκόνη και δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό κάλυμμα προστασίας. Κατατάσσεται στην κατηγορία IP68 από πλευράς αντοχής.

Έχει 5 ώρες συνεχούς λειτουργίας, με τη χρήση 2 μπαταριών λιθίου τύπου C123A και παρέχει υψηλής ποιότητας εικόνα  HD 1080p και φωτογραφία 12 MP ( image sensor 12 megapixels) που μπορεί να μεταδοθεί ασύρματα με τη χρήση συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον διαθέτει τη δυνατότητα λήψης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού  (και υπέρυθρης λήψης IR).

Μπορείτε να δείτε ποιά άλλα οπτικά όργανα παρουσιάστηκαν στην έκθεση, πιέζοντας ΕΔΩ

Από πλευράς οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν 2 τύποι της εταιρείας GDELS: Το ATTV και το  QUAD τα οποία διαθέτουν μηχανές ντίζελ. Και τα δύο μεταφέρονται χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από ελικόπτερα τύπου Chinook. Η εταιρεία κατασκευής, όπως ανακοίνωσε, έχει λάβει υπόψη της για την ανάρτησή τους και την απόδοση της μηχανής, όλη την εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από τα Ράλι Ντακάρ

Όχημα ATTV
Το ATTV μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι και 2,25 τόνους και έχει αυτονομία μέχρι 1200 χιλιόμετρα. Το όχημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να συνδυάζεται με τοποθέτηση οπλομηχανημάτων, σταθμών ασυρμάτων και άλλων στρατιωτικών υλικών καθώς και αλεξίσφαιρων πλακών, ενώ μεταφέρει 4 πλήρως εξοπλισμένους μαχητές.


Το QUAD, που στην ουσία είναι μια τετράτροχη μοτοσυκλέτα, ανωμάλου δρόμου (4Χ4) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι η καλύτερη λύση για την υποστήριξη (κυρίως από πλευράς ΔΜ) ειδικών επιχειρήσεων που απαιτούν ταχύτητα και ευκινησία σε δύσκολα εδάφη και περιβάλλοντα και χαμηλό θόρυβο, αφού διαθέτει αθόρυβη μηχανή. Η ευκολία μεταφοράς τους με κάθε μέσον και η ευκολία αποχώρησης, δίνει μια άλλη διάσταση στην ταχεία εκτέλεση αποστολών. Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που διαθέτει, δίνει τη δυνατότητα οδήγησής του ακόμη και με ένα χέρι.

Όχημα  QUAD με  2 φορεία μεταφοράς τραυματία.
Μπορεί να μεταφέρει 2 με 3 μαχητές αλλά και οπλισμό, πυρομαχικά, υλικά και εφόδια για το καταδρομικό τμήμα. Ακόμη μπορούν να προσαρμοστούν και φορεία για την μεταφορά τραυματιών.

Μια εικόνα για τα οχήματα που παρουσιάστηκαν στην EUROSATORY 2014 και για τις επιδόσεις τους, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ



Ανιχνευτής

















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.