Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Το Συνέδριο των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων


Επίδειξη περισυλλογής βατραχανθρώπων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου SOFIC (Πηγή)
Για μια ακόμη χρονιά έλαβε χώρα το Συνέδριο των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference), στην Τάμπα της Φλώριδας των ΗΠΑ, στο διάστημα μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2016.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, πρόκειται για ένα φόρουμ, στο οποίο προσκαλούνται διοικητές Ειδικών Δυνάμεων τόσο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, όσο και άλλων συμμάχων ή φιλικών χωρών, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου-καθηγητές, επιστήμονες, πολιτικά πρόσωπα, παράλληλα με εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού.

Οι διοικητές μιλάνε για υλικά που θα ήθελαν να είχαν, οι εταιρείες δείχνουν αυτά που διαθέτουν και σημειώνουν τις επιθυμίες των διοικητών και οργανώνονται ομιλίες, συζητήσεις και επιδείξεις. Τα θέματα των συζητήσεων κατά κανόνα είναι κοινού ενδιαφέροντος, που απασχολούν όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και τους συμμάχους, όπως για παράδειγμα η διεθνής τρομοκρατία και πώς να την αντιμετωπίσουν.

Για το 2016, το κύριο θέμα του συνεδρίου με τον τίτλο: "Μετεξέλιξη του Δικτύου για την αντιμετώπιση νέων απειλών", αφορούσε στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου Δικτύου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, το οποίο θα αντιλαμβάνεται έγκαιρα δυνητικές απειλές κατά της ασφάλειας παγκοσμίως και θα τις αντιμετωπίζει με προληπτικά μέτρα πριν εκδηλωθούν και προκαλέσουν ζημιά. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το "Δίκτυο", παλιά επιθυμία των ΗΠΑ,  έχει στηθεί, αλλά χρειάζεται πλέον προσαρμογή και διαλειτουργικότητα, για την αντιμετώπιση υπαρχουσών και μελλοντικών απειλών.

Το θέμα  "Απειλή", χρειάζεται πολύ διευκρίνιση, γιατί κάτι το οποίο θεωρείται απειλή για μια χώρα, ενδεχομένως να είναι οικείο και φιλικό για άλλη χώρα, αν εννοείτε τι εννοώ! Επομένως μιλάμε για αυτές τις απειλές που είναι αποδεκτές  για όλους και περιλαμβάνονται στο φάσμα των ασύμμετρων απειλών!

Βαρύτητα δόθηκε  στην διαδικασία συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών και στην ασφάλεια για την αποφυγή διαρροής πληροφοριών μέσα από διαδικτυακά μέσα. Οι πληροφορίες που συλλέγονται κατά την διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων, είναι μεγάλου όγκου και χρειάζονται επεξεργασία που με τα υπάρχοντα μέσα είναι χρονοβόρα. Χρειάζεται λοιπόν ένα λογισμικό, που θα μπορεί ν΄αναλύει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλες τις πληροφορίες, τοποθετώντας φίλτρα και παραμέτρους, ώστε τελικά να αναδεικνύονται οι πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη αποστολή.

Παράλληλα απαιτείται πρόσβαση σε "απομονωμένες" και ελεγχόμενες περιοχές από πλευράς επικοινωνιών, όπου οι αντίπαλοι επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα "παράθυρα" επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ώστε να ελέγχουν απόλυτα τον τοπικό πληθυσμό! Εκεί χρειάζονται ηλεκτρονικά συστήματα που να μπορούν να προσφέρουν ευρεία κάλυψη WiFi, 3G/4G μεγάλων περιοχών για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε εμπορικό διαδίκτυο! Κάτι παρόμοιο με τη "Φωνή της Αμερικής" δηλαδή αλλά ηλεκτρονικά!

Drones! Τα drones, (ή αλλιώς UAVs) αποτελούν την αυξανόμενη δυνητική απειλή του μέλλοντος. Όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο υπέρ των δικών τους επιδιώξεων! Οι βομβιστές-τρομοκράτες θα χτυπούν από τον αέρα στο μέλλον! Χρειάζεται το "αντίδοτο" για την άμεση, αποτελεσματική και πλέον ακίνδυνη αδρανοποίηση των "κακόβουλων" ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων), γεμάτων με εκρηκτικά, ειδικά όταν προσπαθούν να δράσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Στις ειδικές επιχειρήσεις, απαιτούνται μικρά, ευέλικτα, ανθεκτικά, με μεγάλη αυτονομία ΜΕΑ, τα οποία θ' αποτελούν τα πολύτιμα εργαλεία ενός καταδρομικού τμήματος επί του πεδίου, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αεροδρομίων, ή σταθμών ελέγχου, ή ειδικών οχημάτων επικοινωνιών! Με ένα απλό τάμπλετ, θα μπορεί ο χειριστής μέσα σε καταδρομικό τμήμα να ελέγχει και να κατευθύνει, ενώ η απογείωση ή προσγείωση του ΜΕΑ θα γίνεται κάθετα οπουδήποτε!

Στο θέμα των εξοπλισμών και των υλικών του μαχητή, επαναλήφθηκε η κοινή επιθυμία (ευχή) για την κατασκευή ελαφρύτερων, ανθεκτικότερων υλικών πολλαπλής χρήσης, ώστε να μειώνεται το βάρος  που μεταφέρει επάνω του.

Ζητούνται στολές που να κάνουν για όλα τα περιβάλλοντα και τις κλιματολογικές συνθήκες. Να αντέχουν στο κρύο, να απωθούν την υγρασία, να μην φθείρονται γρήγορα, να προστατεύουν από τον αέρα. Χρειάζονται προστατευτικά γυαλιά για όλες τις περιπτώσεις, άνεμος, ήλιος, laser κλπ. Το ίδιο ειπώθηκε για ασυρμάτους! Ένα κομμάτι που να τα περιέχει όλα και να είναι ελαφρύ!  Το μήνυμα που δόθηκε στις εταιρείες ήταν: Ό,τι κάνετε, το θέλουμε ανθεκτικότερο και ελαφρύτερο!


Από την  πλευρά της αμυντικής βιομηχανίας,  στην Έκθεση SOFIC παρουσιάσθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα υλικά, οχήματα, οπλικά συστήματα και εξαρτήματα, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη γκάμα αναγκών ενός μαχητή ειδικών δυνάμεων.


Δειγματοληπτικά, στέκομαι σε κάποια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Μή επανδρωμένο ταχύπλοο, αναγνώρισης MANTAS


Αθόρυβο, χαμηλού ίχνους μικρό σκάφος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αμφίβιους, είτε παράλληλα με ενέργεια τμήματος, είτε μόνο του για αναγνώριση ακτών, ή πλωτών στόχων, με δυνατότητα αποστολής εικόνων και ήχων στη βάση. Θα βγει στην αγορά από τον Νοέμβριο του 2016  σε τρία μεγέθη, με μήκος που θα κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 μέτρα. Το βάρος του, θα είναι ανάλογο του μεγέθους του. Το μεγαλύτερο, θα ζυγίζει 74 κιλά, με δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού μέχρι 27 κιλά. Η κίνησή του θα γίνεται με μπαταρία.

Μπορεί να προγραμματισθεί και να κινηθεί αυτόνομα, ή με έλεγχο από χειριστή μέσω φορητού υπολογιστή ή τάμπλετ, ή ακόμη και κινητού τηλεφώνου. Μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 60 κόμβους, ενώ με ταχύτητα cruising (20-25 κόμβων) μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επαναφόρτιση πάνω από τρεις ώρες καλύπτοντας απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να ταξιδεύει μέχρι και με κατάσταση θαλάσσης 9!! Δηλαδή με κύμα που ξεπερνά τα 30 μέτρα ύψος!

Προστασία κατά των Drones


Φορητό σύστημα εξουδετέρωσης ΜΕΑ (Πηγή)
Μια εταιρεία, παρουσίασε στη έκθεση ένα φορητό σύστημα αντι-drones, που θα μπορεί να εξουδετερώνει τα ύποπτα και παρείσακτα drones, σε ζωτικές περιοχές όπου τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η συσκευή χρησιμοποιεί μια μέθοδο ελέγχου και διακοπής ραδιοσυχνοτήτων, που μπορεί να θέσει ένα ΜΕΑ εκτός ελέγχου σε απόσταση περίπου 400 μέτρων μακριά από ευαίσθητες ή φυλασσόμενες περιοχές.  Η εταιρεία κατασκευής βέβαια, έχει εδώ και χρόνια προσφέρει στην αμερικανική ΔΔΕΕ (SOCOM) ειδικά τεθωρακισμένα πολιτικά οχήματα, όπως και υποβρύχια συστήματα επιτήρησης και ελέγχου πλωτών ή υποβρυχίων μη επανδρωμένων σκαφών αναγνώρισης.


Rotem L (Πηγή)
Η ισραηλινή εταιρεία αεροδιαστημικής ΙΑΙ, (Israel Aerospace Industries) παρουσίασε το εξοπλισμένο με πυρομαχικά ΜΕΑ,  HAROP ROTEM L, το οποίο, αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για επιχειρήσεις αστικού περιβάλλοντος και όχι μόνο, κατάλληλο για ειδικές επιχειρήσεις. Έχει μια εμβέλεια τακτικής χρησιμοποίησης 1,5 χλμ, με την μέγιστη να φθάνει τα 10 χλμ. Μπορεί να ίπταται για μέχρι και 45 λεπτά, σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. Μπορεί να μεταφέρει πυρομαχικά βάρους 1 κιλού (πρακτικά 2 χειροβομβίδες) και με εντολή του χειριστή (μέσω φορητού μικρού υπολογιστή) πέφτει και προσβάλλει τον κινητό ή ακίνητο στόχο του, καταστρεφόμενο και το ίδιο, τότε. Αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για αποστολές αναγνώρισης

Green Dragon (Πηγή)
Το αμέσως μεγαλύτερο σε μέγεθος που παρουσίασθηκε από την εταιρεία  στην έκθεση, είναι το λεγόμενο "Green Dragon" το οποίο έχει αυτοδυναμία πτήσης 1,5 ώρες, μεταφέρει κεφαλή πυρομαχικών βάρους 3 κιλών, έχει εμβέλεια μέχρι και 50 χιλιόμετρα και ακρίβεια προσβολής +/- 1 μέτρου. Και αυτό διευθύνεται μέσω ενός ruggetized laptop στρατιωτικών προδιαγραφών. Μπορούν να μεταφερθούν 12 τέτοια ΜΕΑ, μέσα σ' ένα Humvee. Η εκτόξευση γίνεται μέσω  σωλήνα-εκτοξευτή και στον αέρα ξεδιπλώνεται για να αρχίσει την πτήση του.

Ο συνδυασμός αθόρυβης λειτουργίας, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας σε συνδυασμό με την ακρίβεια προσβολής και την ελάχιστη ανάγκη σε υποστήριξη, κάνουν αυτό το ΜΕΑ ιδανικό για ειδικές επιχειρήσεις.

 Ο Σ/Α των Ειδικών Δυνάμεων FALCON III RF-335M-STC SOF Radio

Σ/Α Falcon III RF-335M-STC (Πηγή)
Για την εταιρεία Harris και τους ασυρμάτους της, είχαμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο. Το 2015 υπογράφηκε συμβόλαιο ύψους 390 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για την προμήθεια φορητών Σ/Α, επ' ωφελεία της USSSOCOM, με έναρξη παράδοσης από το 2017 μέχρι και το τέλος του 2020.

Ο συγκεκριμένος ασύρματος, για τον οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο, παρουσιάσθηκε δημόσια για πρώτη φορά στην έκθεση της SOFIC 2016, την προηγούμενη εβδομάδα και θ' αποτελέσει τον ασύρματο της επόμενης γενεάς για τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. 

Συνδυάζει τα πάντα, με τη λογική "όλα σ' ένα"! Κάτι ακόμα που δεν είπαμε γι' αυτόν είναι ότι λειτουργεί σαν πομποδέκτης και  αναμεταδότης ταυτόχρονα! Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι με μια "αλυσίδα" Σ/Α, μπορεί κάποιος να επικοινωνεί, σε τούνελ, υπόγεια, σπηλιές, πλοία, κλπ. 

Είναι ταυτόχρονα αυτοδιορθούμενο και αυτορυθμιζόμενο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις λέξεις για πλήρη κατανόηση. Αδιάβροχο μέχρι και 20 μέτρα σε βάθος θαλάσσης. Θα παραδίδεται μαζί με αντάπτορα των 50W για τη χρήση του σε όχημα.



Σακίδιο Golden Hour Medic (Πηγή)
"Golden Hour" στα χείλη των γιατρών και νοσοκόμων σημαίνει η πρώτη πολύτιμη ώρα που μεσολαβεί μετά από τον τραυματισμό ενός ασθενούς όπου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές και οι ανεπίστροφες βλάβες. Είναι η ώρα που μέσα σ' αυτήν ο γιατρός ή ο νοσοκόμος μπορεί να σώσει μια ζωή, με τον κατάλληλο τρόπο και τον κατάλληλο εξοπλισμό!

Για την εταιρεία που παρουσίασε το υλικό της με αυτό το όνομα, σημαίνει ένα ειδικά κατασκευασμένο θερμομονωτικό σακίδιο, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος και άλλου ευαίσθητου ιατροφαρμακευτικού υλικού, σε απρόσιτες με άλλο μέσο, περιοχές! Δηλαδή εκεί που ενεργούν ειδικά τμήματα και διεξάγονται ειδικές επιχειρήσεις. 

Διατηρεί το αίμα σε σταθερή θερμοκρασία για αρκετή ώρα, (μέχρι και 144 ώρες) επιτρέποντας έτσι την προσέγγιση απομακρυσμένων τμημάτων ή την παραλαβή ειδικού υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού που χρειάζεται συγκεκριμένη θερμοκρασία συντήρησης σε αποστολές ειδικών δυνάμεων.

Το ειδικό αυτό σακίδιο είναι ακόμη υπό δοκιμή πεδίου και πολύ σύντομα θα βγει στην αγορά.

Το ατομικό αντίσκηνο των Ειδικών Δυνάμεων (Badger SOF Tent)

Ατομικό αντίσκηνο Ειδικών Δυνάμεων Badger SOF Tent (Πηγή)
Ποιός δεν θέλει ένα πολύ ελαφρύ και ανθεκτικό ατομικό αντίσκηνο που να μην πιάνει όγκο μέσα στο μπέργκιν του; Ένα τέτοιο παρουσιάστηκε από μια εταιρεία στην SOFIC 2016! Ζυγίζει 1,3 κιλά,και στήνεται αμέσως με μηχανισμό αυτόματου ανοίγματος (self pop up). Διαθέτει διπλά προσθαφαιρούμενα τοιχώματα για χρήση τους ανάλογα με την εποχή.

Κατασκευάζεται από ανθεκτικό ripstop πλαστικό, το οποίο είναι πυρίμαχο, ή μάλλον επιβραδυντικό σε φωτιά,(δεν καίγεται εύκολα) και εμποτισμένο με αντικουνουπική ουσία Περμεθρίνη . Τα πασαλάκια είναι κατασκευασμένα από φάιμπεργκλας και αλουμίνιο.

Οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων

Όχημα  Μάχης MRZR 4  LTATV (Πηγή)
Πολλά και διάφορα οχήματα παρουσιάσθηκαν στην έκθεση! Τράβηξαν την προσοχή το Polaris και το LTATV, για τα οποία μιλήσαμε σε παλαιότερο άρθρο.

Όχημα Μάχης  HDT  Storm SRTV (Πηγή)
 Ένα νέο μοντέλο που εμφανίστηκε είναι το SRTV, Φορτώνεται σε όλα τα αεροπορικά στρατιωτικά μεταφορικά μέσα και επιπλέον έχει ενσωματωμένο και ένα ...αμφίβιο ΜΕΑ

 Ιπποδύναμη 430 άλογα!  Παντός καιρού και εδάφους! Τετρακίνηση, μεγάλη στρεπτική ικανότητα λειτουργεί με εξαιρετική απόδοση σε ύψος 3.000 μέτρων,απόλυτη προστασία επιβατών σε τυχόν ανατροπές, απόλυτη ευελιξία και αντίδραση σε ανώμαλο και βραχώδες έδαφος!

Την τελευταία ημέρα η SOCOM, οργάνωσε επίδειξη δεξιοτήτων προσωπικού ειδικών δυνάμεων, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη ειδικών δυνάμεων συμμάχων χωρών! Το κύριο αντικείμενο της επίδειξης ήταν η απελευθέρωση ομήρων από ένα πλοίο! Ο δήμαρχος της Τάμπα σε πρώτη θέση μέσα σε ταχύπλοο, "ξεσάλωσε" πολυβολώντας γύρω με άσφαιρα φυσίγγια!

Δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουν "ταρζανιές" στο ΚΕΕΔ!

Το μήνυμα ήταν: "Όλοι μαζί, μπορούμε!" Πιθανόν,"Μόνο όλοι μαζί μπορούμε!" αν θέλουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές.


Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.