Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η εξάπλωση των ειδικών επιχειρήσεων

Προσωπικό των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ετοιμάζεται για αεροκίνητη νυκτερινή άσκηση, επάνω σε αεροπλανοφόρο (Πηγή)
Στο συμπόσιο Ειδικών Επιχειρήσεων/Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης (Special Operations/Low Intensity Conflict ,SO/LIC 2015) που έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015 στην Ουάσινγκτον, ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το μέλλον των ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς. Παράλληλα στην αντίστοιχη έκθεση υλικού ειδικών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα εκθέματα.

Το κύριο μήνυμα είναι ότι οι ειδικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν μέγιστη σημασία στην συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών και στην διασύνδεσή τους με τις διπλωματικές υπηρεσίες σ' όλο τον κόσμο. (Αναφέρονται στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις).

Μόνο με την διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών εξοικονομείται χρήμα, χρόνος, αποφεύγονται οι διπλές προσπάθειες και επιτυγχάνεται ο σωστός συντονισμός, προς επίτευξη εθνικών στόχων και παροχής υποστήριξης σε συμμάχους.

Ο στρατηγός Βότελ, διοικητής της αμερικανικής διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, σε ομιλία του  έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι έχουν καταγράψει στρατολογηθέντες τζιχαντιστές από 90 κράτη μέχρι στιγμής, που προστρέχουν στο Ιράκ και στη Συρία να τεθούν υπό τα όπλα του ΙΚ. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν τους ξένους μαχητές του ΙΚ   γύρω στις 19.000. Έχουν ήδη αρχίσει να διεισδύουν στη Β. Αφρική πιο δυναμικά.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (αρκετές εκατοντάδες) βρίσκονται σε τρία σημεία στο Ιράκ επί του παρόντος, με αποστολή την υποβοήθηση των Ιρακινών στην αντιμετώπιση του ΙΚ.

Οι Καναδοί (πάντα μέσα σ' όλα βρίσκονται) έχουν στείλει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή των Κούρδων, έχουν ήδη έλθει τρεις φορές σ' επαφή με τζιχαντιστές και αναλαμβάνουν αποστολές κατάδειξης στόχων με καταδείκτες laser.

Στο Αφγανιστάν οι επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Τον περασμένο χρόνο έφτασαν να εκτελέσουν μέχρι και 150 αποστολές μέσα στο μήνα. Βέβαια τώρα το βάρος το έχουν αναλάβει οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Η προσοχή αρχίζει να στρέφεται και προς την Ουκρανία τώρα τελευταία, λόγω των δραματικών εξελίξεων του εμφύλιου πολέμου. Υπάρχει η πληροφόρηση ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί υπέρ των αυτονομιστών με διάφορους τρόπους με σκοπό την απόσχιση της εξεγερμένης περιοχής.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τελευταία υπάρχει "αγαστή" συνεργασία μεταξύ τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και καυσίμων, που αποδίδει αρκετά κέρδη και στις δύο πλευρές για τους δικούς τους σκοπούς. Το ΙΚ κερδίζει εκατομμύρια δολάρια το μήνα από λαθρεμπόριο πετρελαίου που εξάγει από Συρία και Ιράκ προς τρίτες χώρες. (Πάντα υπάρχουν αυτοί που το θέλουν)

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η συνεργασία  μεταξύ ειδικών  και συμβατικών δυνάμεων. Θεωρείται πλέον επιτακτική αυτή η ανάγκη μέσα σ' ένα κόσμο τόσο περίπλοκο και σε περιοχές που ο ανταρτοπόλεμος και οι εξεγέρσεις ανθίζουν. Επικοινωνίες, Πληροφορίες, και  Διαλειτουργικότητα είναι οι τρεις πυλώνες της καλής συνεργασίας.

Ένας άλλος τομέας που αρχίζει η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων είναι και ο κυβερνοχώρος, όπως τόνισε στο ίδιο συμπόσιο και ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Ντιμόντ. Εκεί γίνεται η διακίνηση όχι μόνο ιδεών αλλά και "ηλεκτρονικού χρήματος" Bitcoin, από υποστηρικτές προς λαθρέμπορους όπλων για τον εξοπλισμό τρομοκρατών και τζιχαντιστών, πολύ εύκολα και χωρίς να αφήνουν ίχνη. Η συνεργασία των ειδικών δυνάμεων με την CIA, το FBI και την NDA είναι πλέον δεδομένη στο κυνήγι της τρομοκρατίας.

Απαρίθμησε δε συνοπτικά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Ξεκίνησε με την Ουκρανία για να συνεχίσει με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, τον Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες, την Αλ Σααμπάπ στη Σομαλία, τα καρτέλ ναρκωτικών της Κεντρικής Αμερικής.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτού του είδους οι ασύμμετρες απειλές μόνο με ειδικές επιχειρήσεις μπορούν ν' αντιμετωπιστούν και γι' αυτό η δύναμη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Η δύναμή τους ανέρχεται πλέον στις 70.000 προσωπικό, ενώ ο προϋπολογισμός τους έχει ανέβει σημαντικά.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν συνεργασθεί ή ενεργήσει σε 134 χώρες το 2014 και εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί ο αριθμός για το 2015. Εκτός από τις περιφερειακές διοικήσεις ειδικών επιχειρήσεων που έχουν "τομείς ευθύνης" μοιράζοντας την υφήλιο, (θυμίζει λίγο την ρωμαϊκή ηγεμονία), έχουν και προωθημένες ομάδες στα πλαίσια της στρατιωτικής υποβοήθησης μέσα σε συγκεκριμένες χώρες (για παράδειγμα στην Υεμένη) για να βοηθήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ή ανταρτικών απειλών.

Σε άλλες σύμμαχες χώρες, για να πετύχουν τον καλό συντονισμό μεταξύ των τοπικών ειδικών δυνάμεων και των δικών τους, διαθέτουν αξιωματικούς συνδέσμους (Special Operations Liaison Officers, SOLO), στα πλαίσια δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας μεταξύ των ειδικών δυνάμεων πολλών χωρών, που ήταν ευσεβής πόθος του απόστρατου ναυάρχου Μακ Ρέηβεν.

Επί του παρόντος τέτοιοι αξιωματικοί σύνδεσμοι υπάρχουν  στην Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία,  Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Καναδά, Κολομβία,, Κένυα, Πολωνία, Περού, και Τουρκία. Μέχρι το 2019, σχεδιάζεται  η διεύρυνση του θεσμού, σε συνολικά 40 χώρες.

Τελικά, θυμίζει λίγο το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, για τον παγκόσμιο στρατιώτη, που ίσως με πιο ρεαλιστικό τρόπο αρχίζει να δημιουργείται.

Βέβαια μέσα στην όλη την υπόθεση δυστυχώς συμβαίνουν και οι βρώμικες περιπτώσεις.


Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.