Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το όχημα παντός καιρού και εδάφους


rp-atv-660.jpg

Ένα νέο όχημα μάχης ειδικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε πρόσφατα και οι κατασκευαστές αισιοδοξούν και προσδοκούν να το προσέξουν οι ειδικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της ετήσιας έκθεσης υλικού ειδικών δυνάμεων SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) στην Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για το ελαφρύ τακτικό όχημα παντός εδάφους, (Lightweight Tactical All-Terrain Vehicle, LATV) "C2 Commander" της εταιρίας RP Advanced Mobile Systems, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Κατάλληλο για ειδικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής!

Το νέο χαρακτηριστικό γνώρισμα που παρουσιάζει σε σχέση με άλλα παρόμοια οχήματα, είναι η κατασκευή των τροχών του, τύπου "run flat". Οι τροχοί του οχήματος είναι έτσι κατασκευασμένοι, ώστε ακόμη και αν χτυπηθούν από σφαίρες διαμετρήματος 7,62 χιλ., να μπορούν  να συνεχίσουν την κίνησή τους για απόσταση μέχρι 120 χιλιόμετρα με ταχύτητα κοντά στα 75 χλμ/ώρα, ακόμη και όταν είναι τα λάστιχα τελείως ξεφούσκωτα! Και σε κάθε έδαφος!

Πέρα από την τετρακίνησή του, το σκελετό του και τη μπάρα του, πάνω στην οποία μπορούν να προσαρμοσθεί κάθε είδους ομαδικό όπλο, έχει ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενο διαφορικό, ανάλογα με την κατάσταση, πράγμα που του δίνει ευελιξία σε κάθε είδους έδαφος, ενώ παράλληλα επιτρέπει οικονομία καυσίμων όταν κινείται σε οδοστρώματα κατοικημένων περιοχών.

rp-atv-trunk-660.jpg

Παράλληλα το όχημα διαθέτει πολύ μελετημένα καθίσματα για το προσωπικό, που δεν κουράζουν από κραδασμούς ή από πολύωρη οδήγηση πάνω σε ανώμαλο έδαφος, κάτι που ακούγεται συχνά από τους χειριστές σε μονάδες ειδικών δυνάμεων. Επίσης τα καθίσματα και κυρίως το αφρώδες "γέμισμά"τους, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να δέχεται με άνεση ένα χρήστη που φοράει την εξάρτησή του, χωρίς να τον κάνει να αισθάνεται "μποτιλιαρισμένος"! 

Το πίσω μέρος, έχει αρκετό χώρο όπως βλέπετε στη φωτογραφία για μεταφορά υλικών και φόρτων μάχης ή και τραυματιών. Τα φτερά του είναι ενισχυμένα, για να μπορούν να σπρώξουν εμπόδια ή άλλα οχήματα που έχουν μείνει αν χρειασθεί!

Αυτά ήταν σημεία παρατήρησης που προφανώς συγκεντρώθηκαν από τα πολλά σχόλια που έκανε  προσωπικό των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για τα οχήματα που χρησιμοποιεί μέχρι τώρα! Ακούγονται λογικά.

stealth-atv-660.jpg

Αυτό το νέο όχημα, που μεταφέρεται επίσης από ελικόπτερο τύπου Chinook,  στοιχίζει γύρω στις 25.000 δολάρια Αμερικής. Η εταιρία όμως, έχοντας εμπορικό πνεύμα, πουλάει και σκέτους τροχούς, του νέου τύπου που είπαμε "run flat", έναντι 250 δολαρίων το κομμάτι! Κάνουν και σε άλλους τύπους παρόμοιων οχημάτων! Καλή ιδέα για αυτούς που ενδιαφέρονται, να το ψάξουν καλύτερα!


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.