Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2014

Πηγή
Με εμπειρία 3 παλαιοτέρων διοργανώσεων θα γίνει και αυτή τη χρονιά το Σάββατο στις 12 Ιουλίου,  ο 4ος Διάπλους του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, "ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2014", που περιλαμβάνει κολύμβηση 14.500 μέτρων (80 σταδίων), απόσταση που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, κολύμπησε ο πρόγονός μας δεινός κολυμβητής Σκυλλίας για να ξεφύγει από τους Πέρσες.

Αλλά για να είμαστε πιο αντικειμενικοί, θα πρέπει να μνημονεύσουμε και την Ύδνα, την κόρη του Σκυλλία, που ήταν και αυτή φημιστή κολυμβήτρια εκείνης της εποχής:

" Ο Σκυλλίης και η κόρη του η Ύδνα είχαν καταγωγή από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκιδικής και υπήρξαν οι πιο ξακουστοί δύτες της εποχής τους. Ο Ηρόδοτος, ο ιστοριογράφος από την Αλικαρνασσό που ονομάστηκε και πατέρας της Ιστορίας, αναφέρει ότι το 500 π.Χ υπηρετούσαν μαζί το στόλο του Ξέρξη, χωρίς τη θέλησή τους καθώς τους είχε αιχμαλωτίσει κατά τη διέλευσή του από τη Σκιώνη. Και ενώ είχαν φτάσει στην παράλια περιοχή του Πηλίου , δυνατός άνεμος ανάγκασε τον στόλο του Ξέρξη να αγκυροβολήσει στην Σηπιάδα. Ο Σκυλλίης και η κόρη του τότε, με κρυφή κατάδυση αφαίρεσαν τις άγκυρες καθώς και όλα τα στηρίγματα των πλοίων με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να εξωκείλουν και να καταστραφούν στα βράχια της Μαγνησίας (σήμερα «Ξυλοφάγος»). 

Εικονογραφημένη αναπαράσταση της κοπής των περσικών αγκυρών από τον Σκυλλία και την κόρη του. Πηγή

Από την περιοχή Αφέτες της Μαγνησίας στη συνέχεια, όπου προσορμίσθηκε ο στόλος, διέφυγαν (λέγεται) μέσω κατάδυσης  ή με πλοίο κατά τον Ηρόδοτο, φτάνοντας στο Αρτεμήσιο διανύοντας απόσταση ογδόντα σταδίων (περίπου 13 χιλιόμετρων). Εκεί ανήγγειλε στους Έλληνες τη ζημία του στόλου λόγω τρικυμίας και ότι ο Ξέρξης είχε στείλει ναυτική μοίρα που ενώ θα περίπλεε την Εύβοια και τα ακρωτήριά της Καφηρέα και Γέραιστο θα έφτανε στο Έδριπον για να εμποδίσει την υποχώρηση του ελληνικού στόλου. 

Για την εθνική υπηρεσία του φιλόπατρι αυτού κατοίκου της Σκιώνης αλλά και της αντάξιας αυτού κόρης στήθηκε στους Δελφούς ανάθημα (δυο χρυσά αγάλματα - ομοιώματα, το ένα είναι μάλλον η Αφροδίτη του Εσκυλλίνου). Στα Ρωμαϊκά Χρόνια, επισκέπτης ο Νέρωνας απέσπασε του εντυπωσιακού αναθήματος την εικόνα της Ύδνας (και με άλλα …500 γλυπτά!...) τη μετέφερε στη Ρώμη". Πηγή

Σε Ημερίδα με θέμα "Ο αρχαίος κόσμος της Β. Εύβοιας και η επιρροή του στον 21ο αιώνα", μια συνδιοργάνωση της ΙΑ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στα Λουτρά Αιδηψού, ο Dr Παλάντζας Ιωάννης, Φιλόλογος, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Λίμνης Ευβοίας, παρουσίασε σε διάλεξή του  με θέμα "Αναζητώντας τον Σκυλλία, τον πρώτο ύφυδρο πολεμιστή στο Αρτεμίσιο", πολλά ιστορικά στοιχεία. Δείτε το σχετικό βίντεο, στον σύνδεσμο: "Ημερίδα"

Λεπτομέρειες για τους αγώνες, (οργανώνονται και αγώνες για μικρότερες αποστάσεις), μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα : "Διάπλους Βόρειου Ευβοϊκού". Οι συμμετοχές "έκλεισαν" χθες, με 31 επιλεγέντες αθλητές. Όπως φαίνεται, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών θα εκπροσωπήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό, κατόπιν πρόσκλησης από την οργανωτική επιτροπή.


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.