Αυτό είναι το ζητούμενο γενικά, που προβάλλει σαν επιχειρησιακή απαίτηση των μονάδων πεζικού αλλά και των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Οι Αμερικανοί εδώ και λίγα χρόνια ασχολούνται επάνω σ' αυτό το πρόγραμμα και έχουν κάνει αρκετές δοκιμές.
Ελαφρύ Πολυβόλο 5,56 χιλ. με τηλεσκοπικά πυρομαχικά, LSAT (Lightweight Small Arms Technologies) Πηγή |
Πρόσφατα δε, υπεγράφη και συμβόλαιο με την ανάδοχη εταιρεία που στην πραγματικότητα είναι επικεφαλής ομάδος εταιρειών. Το ελαφρύ πολυβόλο που προκρίθηκε σε έκδοση 5,56 χιλ. έχει βάρος 4,5 κιλών, μήκος 92 εκατοστών, ρυθμό βολής 600 βλήματα το λεπτό, και ωφέλιμο βεληνεκές 1000 μέτρα. Αυτό που ανέλαβε η ανάδοχη εταιρεία με βάση το συμβόλαιο, είναι να κατασκευάσει το ίδιο πολυβόλο με διαμέτρημα όμως 7,62 χιλ.
Αν και τ' ονόμασαν ελαφρύ πολυβόλο και είναι γύρω στα 2 κιλά ελαφρύτερο από το πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ του αντίστοιχου διαμετρήματος, εξακολουθεί να είναι βαρύτερο από άλλες εκδόσεις και τύπους ελαφρών πολυβόλων που κυκλοφορούν διεθνώς.
Αυτό όμως που το κάνει να διαφέρει είναι ο νέος τύπος πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, και που ονομάζονται τηλεσκοπικά πυρομαχικά. Καταργείται ο ορειχάλκινος κάλυκας και αντικαθίσταται με πλαστική θήκη μέσα στην οποία τοποθετείται το βλήμα, σφηνωμένο κατά κάποιο τρόπο στην γέμιση της πυρίτιδας που θα το εκτοξεύσει.
Πηγή |
Μοιάζουν σαν φυσίγγια κυνηγίου για να κάνω μια χοντρή παρομοίωση. Το βάρος που κερδίζεται σε κάθε φυσίγγιο, ξεπερνά το 40% του βάρους ενός συμβατικού! Πολύ καλό, που σημαίνει ότι με το ίδιο βάρος μεταφέρει ένας μαχητής περισσότερα πυρομαχικά! Γιατί ας μη γελιόμαστε! Ελαφρύτερο όπλο, ελαφρύτερα πυρομαχικά, σημαίνει παίρνεις μαζί σου περισσότερα και .."σκάσε και κολύμπα"!
Γιατί όμως έφτιαξαν νέο πολυβόλο για τα νέα πυρομαχικά; Καλή ερώτηση γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε η σχεδίαση! Πρώτα άρχισαν τα πυρομαχικά και ακολούθησε το όπλο! Απλούστατα, διότι αυτού του είδους τα τηλεσκοπικά πυρομαχικά δημιουργούσαν πολλές εμπλοκές, λόγω υπερθέρμανσης της κάννης, σε ήδη υπάρχοντα πολυβόλα.
Όταν ο ρυθμός βολής είναι αυξημένος και παρατεταμένος, δημιουργείται υπερθέρμανση στην κάννη του όπλου και προκαλούνται εμπλοκές, με άσχημες παρενέργειες, ειδικά όταν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια "παλιοκατάσταση". Όταν ο ρυθμός βολής είναι ο κανονικός, η θερμοκρασία διατηρείται σε λογικά επίπεδα και το όπλο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του χειριστή του. Σ' αυτό, συμβάλλουν και τα συμβατικά φυσίγγια που εισάγονται στη θαλάμη, γιατί απορροφούν ένα μέρος της θερμοκρασίας.
Στην περίπτωση των τηλεσκοπικών, με πλαστικό περίβλημα πυρομαχικών, αυτό δεν συμβαίνει οπότε η υπερθέρμανση είναι πιο συχνή. Θα πρέπει κάποιος να σταματά τη βολή σε τακτά χρονικά διαστήματα και ν' αλλάζει κάννη.
Πηγή |
Το παραπάνω μειονέκτημα ήλθε να το καλύψει το νέο ελαφρύ πολυβόλο, με διπλό τοίχωμα κάννης που απορροφά την υπερβολική θερμοκρασία και δεν την αφήνει να επηρεάσει την ξεχωριστή θαλάμη, όπου μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ανάφλεξη ή διπλή πυροδότηση. Παράλληλα κατά τη γέμιση φυσιγγίων και την απόρριψη των θηκών τους η θαλάμη "ανοίγει" και αεροψύχεται.
Συμπέρασμα, τα τηλεσκοπικά πυρομαχικά, που είναι πολύ καλά για χρήση υπό μορφή δεσμίδων, δεν κάνουν σε άλλα όπλα, παρά μόνο για λίγες βολές. Θέλουν το δικό τους πολυβόλο.
Αυτό το πολυβόλο, που πρώτες θα παραλάβουν οι ειδικές δυνάμεις, όταν έλθει ο καιρός της διάθεσης και της κατανομής.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.