Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

"Είμαι στρατιώτης"


Σε μια σχετικά πρόσφατη ταινία που κυκλοφορεί, αγγλικής προέλευσης, παρουσιάζεται ο τρόπος επιλογής και εκπαίδευσης του προσωπικού των SAS, που αποτελούν ένα κομμάτι των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για τους SAS είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Σε αυτήν την ταινία, που ελπίζω να μπορέσετε να δείτε, αφήνεται η κάμερα να μπει βαθιά στα "άδυτα" της εκπαίδευσης ενός μαχητή που προετοιμάζεται, ανταποκρινόμενος με επιτυχία σε όλες τις δύσκολες δοκιμασίες σωματικές και ψυχικές, στις οποίες υποβάλλεται πάντα εθελοντικά!

Όπως ξέρουμε, ο βρετανικός στρατός πλαισιώνεται από εθελοντές επαγγελματίες στρατιώτες, όχι μισθοφόρους, όπως συνηθίζεται ν' αποκαλούνται από ορισμένους κύκλους  είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια. 

Η έννοια "μισθοφόρος", εκτός από την οικονομική διάσταση, εμπεριέχει και την προσφορά υπηρεσιών, σε όποιον "εργοδότη" δώσει τα πιο πολλά, αδιαφορώντας για εθνικότητες ή περί δικαίου αγώνες. Οι μισθοφόροι, "mercenaries", παίρνουν μέρος σε μια πολεμική σύρραξη, στο πλευρό του εργοδότη τους, χωρίς ν' ανήκουν οργανικά σε συγκροτημένο εθνικό στρατό υπηρετώντας κάτω από μια σημαία. Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι το κέρδος που θ' αποκομίσουν, θεμιτό ή και αθέμιτο.

Οι επαγγελματίες στρατιώτες, υπηρετούν στον στρατό της πατρίδας τους, (αυτής της πατρίδας που έχουν επιλέξει να υπηρετούν αν πρόκειται για άτομα άλλης εθνικότητας) και έχουν ορκιστεί κάτω από τη σημαία της, γι' αυτό και πληρώνονται για να ζήσουν με τον ανάλογο μισθό.

Στις ειδικές δυνάμεις, οι υποψήφιοι είναι δυο φορές εθελοντές, αφού την πρώτη φορά επιλέγουν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους και την δεύτερη στις ειδικές δυνάμεις.

Οι κληρωτοί στρατιώτες, σε στρατούς που η θητεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση των πολιτών όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, είναι πάντα εθελοντές. Και έτσι πρέπει να είναι, για να μπορούν να αποδώσουν στις πολλαπλές απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων. Με το ζόρι και καταναγκαστικά μαχητής των ειδικών δυνάμεων, όπου ακόμα και μόνος μπορεί να δράσεις, δεν γίνεσαι!

Δείτε λοιπόν αυτή την ταινία, που πιθανόν να διαφημίζει τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, αλλά σας διαβεβαιώ, ότι στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης που θα παρακολουθήσετε, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πιέστε τον σύνδεσμο: "I am soldier" και απολαύστε την! 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.