Πηγή |
Τί είναι το BASE jumping; Για όσους δεν γνωρίζουν τί σημαίνει, είναι η πτώση με αλεξίπτωτο (όχι από αεροπλάνο), αλλά από σταθερά σημεία και τοποθεσίες που βρίσκονται σε ένα ανάλογο υψόμετρο.
Η λέξη BASE στην ουσία είναι ακρώνυμο που προέρχεται από τ' αρχικά 4 αγγλικών λέξεων
*Building, δηλαδή κτίρια
*Antenna, δηλαδή τηλεπικοινωνιακοί πύργοι
*Span, ανοίγματα δηλαδή γέφυρες και
*Earth, φυσικές διαμορφώσεις και άκρες του εδάφους, όπως χαράδρες και γκρεμοί
Επινόηση αμερικανικής προέλευσης, "προς τέρψιν ανήσυχων πνευμάτων και σωμάτων".Μέχρι στιγμήςδιεθνώς, μόνο 1700 άτομα έχουν εκτελέσει άλματα και από τα 4 είδη σταθερών σημείων και έχουν πάρει αριθμό μητρώου BASE
Το σίγουρο είναι ότι η αδρεναλίνη φτάνει πραγματικά στα ύψη! Το άλμα από σταθερό σημείο, έχει μειονεκτήματα έναντι του αντίστοιχου από αεροπλάνο και θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο. Ένας base jumper έχει πολύ λίγα δευτερόλεπτα ν' ανοίξει το αλεξίπτωτο γιατί κάνει άλμα από χαμηλότερο ύψος και βέβαια μηδενικό χρόνο για ν' ασχοληθεί με εμπλοκές.
Πηγή |
Παρ' όλα αυτά δεν έχουν σταματήσει οι ριψοκίνδυνοι και οι οπαδοί του αυξάνονται παντού χωρίς να λείπει η χώρα μας από το ακραίο αυτό σπορ, αν και από το 1981 μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί 230 θάνατοι!
Το βασικότερο εργαλείο είναι ένα καλό αλεξίπτωτο τύπου ram -air και ανάλογα με το περιβάλλον ίσως και μια κατάλληλη στολή τύπου wing suit. Εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη πείρα σε άλματα ελεύθερης πτώσης και οπωσδήποτε ο ενδιαφερόμενος να έχει εκτελέσει πάνω από 100.
Μιλώντας για αλεξίπτωτα, αυτά που χρησιμοποιούνται για άλματα BASE, διαθέτουν "πιλότους" (μικρά βοηθητικά αλεξίπτωτα) μεγαλύτερης διαμέτρου, ώστε να βγάζουν το κύριο αλεξίπτωτο πολύ πιο γρήγορα από το σάκο του, το οποίο αναπτύσσεται αντίστοιχα πιο γρήγορα. Αυτό βοηθάει πολύ, γιατί στην περίπτωση τέτοιων αλμάτων από σταθερά σημεία και χαμηλά ύψη, ο αλεξιπτωτιστής δεν προλαβαίνει ν' αναπτύξει την ορική ταχύτητα (120 μαω) και έτσι ο αέρας εξασκεί λιγότερη πίεση στους πιλότους, που έτσι καθυστερούν στην ανάπτυξη του κύριου αλεξίπτωτου. Μεγάλοι "πιλότοι" μαζεύουν πιο πολύ αέρα και τραβάνε γρηγορότερα.
Από πλευράς ειδικών δυνάμεων, καίτοι υπάρχει σοβαρή υποδομή στο κεφάλαιο "ελεύθερη πτώση" δεν έχει, ως τώρα τουλάχιστον, ακουστεί να χρησιμοποιείται η μέθοδος επιχειρησιακά, ή δεν έτυχε ακόμη. Ποτέ όμως δεν αποκλείεται! Πάντα όλα προσαρμόζονται στο είδος και στο περιβάλλον της αποστολής. Παράδειγμα οι Ιρανοί, που έχουν εκτελέσει στρατιωτικό άλμα BASE, από γέφυρα όπως θα δείτε αν πιέσετε ΕΔΩ!
Το National Geographic έχει βγάλει ένα βίντεο με τον τίτλο : Πως να γίνεις Base jumper σε 60 ημέρες.
Βασικά δεν μαθαίνεις με το βίντεο, αλλά περιέχει φάσεις "προς τέρψιν οφθαλμών"
Καλή διασκέδαση!
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.