Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι Ειδικές Δυνάμεις και οι αντάρτες του Μάλι

Άνσαρ Ντίνε (Πηγή)
"Ansar Dine"  σημαίνει "υπερασπιστές της πίστης" στ' αραβικά. Είναι μια ισλαμική οργάνωση, που αρχηγός της θεωρείται ένας επαναστάτης πολέμαρχος  Τουαρέγκ,  ο Λυάντ  Αγκ Γκάλι. Εκτιμάται σαν βέβαιο, ότι αυτό το φανατικό γκρουπ έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα στο ισλαμικό μαγκρέμπ.

Αυτό που επιδιώκουν οι οπαδοί της οργάνωσης, είναι η επικράτηση του ισλαμικού νόμου, της σαρία, στο Μάλι. Η αύξηση της επιρροής των ισλαμιστών και αυτής της οργάνωσης, ανησύχησε τους ηγέτες όλων των γειτονικών αφρικανικών χωρών και έτσι πριν δύο εβδομάδες συναντήθηκαν  στη νιγηριανή πρωτεύουσα την Αμπούζα, για ν' αποφασίσουν πως θ' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.



Η ευρωπαϊκή ένωση προσφέρει ένα τμήμα ειδικών δυνάμεων, δύναμης 200 μέχρι 400 ανδρών, προς υποβοήθηση των Ηνωμένων Εθνών, που οργανώνουν στρατιωτική δύναμη 3.000 ανδρών με τη συμμετοχή των γύρω αφρικανικών χωρών. Ο σκοπός τους, όπως ειπώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΕ θα είναι να εκπαιδεύσουν στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, χωρίς να παίρνουν μέρος σε πιθανές συγκρούσεις με αντάρτες. Μερική στρατιωτική υποβοήθηση; Ακούγεται λίγο παράξενο!

Ας μη ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν ήδη προηγηθεί και προσφέρουν στρατιωτική υποβοήθηση! Γιατί άραγε υπάρχει τόσο μεγάλη ευαισθησία για το Μάλι; Απλούστατα, αυτό που φοβούνται στη Δύση, είναι μήπως αυτή η αφρικανική χώρα γίνει βάση των τρομοκρατών, που πολεμούν για την Αλ Κάιντα,  από την οποία θα οργανώνουν τρομοκρατικά κτυπήματα σε χώρες της Δύσης.

Ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι (Πηγή)
Γάλλοι, Πολωνοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί θα συμμετέχουν στην αποστολή ειδικών δυνάμεων.
Οι Βρετανοί προς το παρόν, διατηρούν μια επιφυλακτική στάση για τη συμμετοχή τους στο Μάλι. Ίσως έχουν άλλες προτεραιότητες. 

 Οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται στην αφρικανική ήπειρο και προηγούνται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το ΣΑ του ΟΗΕ, θα πάρει απόφαση περί του πρακτέου, αν δεν το έχει κάνει ήδη,  μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μεταξύ οι μάχες μεταξύ ανταρτικών ομάδων και Τουαρέγκ καλά κρατούν!

Η συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, θα είναι ίσως πολύ δύσκολο να διατηρηθεί έτσι, τόσο απλά! Η εμπλοκή τους τουλάχιστον με αποστολές ειδικής αναγνώρισης και με καταδείξεις στόχων, εκτιμάται μάλλον πιο πιθανή! Ένα νέο θέατρο ειδικών επιχειρήσεων ανοίγει.

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.