Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η στολή και ο φόρτος μάχης των Βρετανών



Πηγή
Μία πολύ πρόσφατη φωτογραφία Βρετανών στρατιωτών, που συμμετείχαν σε επιχείρηση κατά των Τάλιμπαν στην περιοχή Lashkar Gah της επαρχίας Helmand του Αφγανιστάν, δείχνει χαρακτηριστικά την νέα στολή παραλλαγής, την εξάρτηση και γενικά τον εξοπλισμό του σύγχρονου Βρετανού μαχητή.
Εδώ παρατηρούμε την ομάδα διοικήσεως, της δύναμης που ενεργούσε. Προσέξτε στον πρώτο που βλέπουμε, την διαμόρφωση του κράνους, με το χαρακτηριστικό σήμα αναγνώρισης ταυτότητας της μονάδας, την εξάρτηση και το σακίδιο μάχης, μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένος ο σταθμός ασυρμάτου.

Στο στήθος του, διακρίνεται να υπάρχει και ένας άλλος μικρός φορητός, μάλλον για ενδοεπικοινωνία μεταξύ της ομάδας. Βλέπετε ότι για την αυτοπροστασία της ομάδας, ο ένας στρατιώτης, διαθέτει και ενσωματωμένο βομβιδοβόλο, γερμανικής κατασκευής, στο τυφέκιό του.

Η συγκεκριμένη στολή, μοιάζει να έχει  η ίδια προσαρμοσμένη επιγονατίδα.


Πηγή

Στη δεύτερη φωτογραφία, βλέπετε τη αμυντική θέση που έχουν λάβει, προφανώς σε κάποιο σημείο ελέγχου της επιχείρησης. Βλέπετε πιο καθαρά το αλεξίσφαιρο γιλέκο που χρησιμοποιείται και σαν εξάρτηση με την προσαρμογή πολλών θηκών και φυσιγγιοθηκών. Φαίνεται να μη δυσκολεύει η εξάρτηση τις κινήσεις του μαχητή. Στην πλάτη υπάρχει αρκετός χώρος για να φοριέται το σακίδιο τύπου Μπέργκιν, χωρίς να ενοχλεί ακουμπώντας σε απάρτια της εξάρτησης.


Τέλος βλέπετε στην τρίτη φωτογραφία που δείχνει την καλυμμένη κίνηση μιας ομάδας, μέσα στο αρδευτικό χαντάκι, το μπροστινό μέρος της εξάρτησης ενός μαχητή. Πάλι φαίνεται το σήμα αναγνώρισης ταυτότητας της μονάδας και το walkie-talkie.

Μπροστά στο κράνος, υπάρχει βάση για την στήριξη διοπτρών νυκτερινής όρασης. Παρατηρείστε και το τυφέκιο αγγλικού τύπου SA-80, L85A2 με διόπτρα SUSAT, αν διακρίνω σωστά. Βλέπετε και τα γάντια τους; Πολύ φορτωμένοι μου φαίνονται! Αλλά δεν επηρεάζεται η κίνησή τους.  Η εξάρτηση εξάρτηση είναι πολύ εργονομική. 

Η μάχη για την οποία συζητάμε, κράτησε δύο μέρες, με σκληρή αντίσταση των ανταρτών. Ήταν μια αεροκίνητη ενέργεια, στην οποία συμμετείχαν και τμήματα της αφγανικής χωροφυλακής, με σκοπό την σύλληψη ανταρτών-λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Τα πράγματα είναι μπερδεμένα, όπως έχω ξαναπεί στο Αφγανιστάν.


Οι αντάρτες προσπάθησαν να διασώσουν την περιουσία τους, μισό τόνο "κανναβούρι". Δεν αφήνεται έτσι εύκολα ο κόπος μιας χρονιάς! Τελικά δεν τα κατάφεραν. Τέτοιες μάχες περνούν με "ψιλά γράμματα" στα ΜΜΕ πια. Ο κόσμος ζητάει πιο ενδιαφέροντα! Συρία, Ιράν, οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ΕΕ!


Οι Αφγανοί χωροφύλακες πάντως, δεν φορούσαν τίποτα απ'όλα αυτά.


Ανιχνευτής







1 σχόλιο :

  1. Ετσι ειμαστε και εμεις στον ΕΣ σαν τους Αφγανους χωροφυλακες......σε ατομικο εξοπλισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.