Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ατομική Συλλογή Α' Βοηθειών




  New first aid kit being developed at Natick



Ένας φίλος αναγνώστης είχε την καλοσύνη να μου στείλει μια πληροφορία για τη νέα ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών IFAK(Individual First Aid Kit)  που υιοθέτησε ο αμερικανικός στρατός. Προφέρεται σαν "aifak". 

Στην ουσία δεν πρόκειται για σοβαρή αλλαγή στο περιεχόμενο, όσο στη συσκευασία της θήκης που είναι πιο λειτουργική, ιδιαίτερα κάτω από την έντονη πίεση του πεδίου της μάχης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από τον ίδιο τον τραυματία, ή από ένα συνάδελφό του. 

Ακόμη μπορεί να προσαρμοσθεί οπουδήποτε στο φόρτο του μαχητή, χωρίς να ενοχλεί εργονομικά τις κινήσεις του ή να προσθέτει όγκο όπως  η παλιά θήκη, που κατασκευάστηκε στις  διαστάσεις   μιας  φυσιγγιοθήκης. Μια σύγκριση των δύο συλλογών, βλέπετε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εικόνας,




Η νέα συλλογή μοιάζει περισσότερο σαν ένα  μεγάλο  πορτοφόλι  χαρτονομισμάτων και αποτελείται από δύο μέρη: το εξωτερικό αδιάβροχο  κάλυμμα και την εσωτερική θήκη από επίσης αδιάβροχο πλαστικό υλικό με πολλές διεμβολές, στις οποίες προσαρμόζονται όλα τα υλικά που περιέχει. Έχουν προστεθεί δυο αιμοστατικοί επίδεσμοι αντί του ενός που περιέχει η προηγούμενη συλλογή.

Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή; Απλούστατα συγκεντρώθηκαν πολλές παρατηρήσεις από τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, και στη συνέχεια της επεξεργάστηκε ο κύριος της φωτογραφίας, απόστρατος παλιός Ανιχνευτής της 82ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, που εργάζεται στο αμερικανικό Κέντρο Natick, κατασκευής στρατιωτικών ατομικών ειδών εξάρτησης. 

Ας πάμε όμως να δούμε το περιεχόμενο αυτής της συλλογής. Περιέχει:
  • 2 αιμοστατικούς επιδέσμους (tourniquet)
  • 1 ελαστικό επίδεσμο
  • 1  επίδεσμο 4-1/2''
  • 1 ρολό λευκοπλάστη 2''
  • 1  ρινοφαρυγγικό αεραγωγό
  • 4 ζεύγη ελαστικών γαντιών μιας χρήσης
  • 1 ψαλίδι
Στις ατομικές συλλογές Α' Βοηθειών Ειδικών Δυνάμεων και Πεζοναυτών,  προστίθενται δισκία χαλαζόνης και βαζελινούχος γάζα για την άμεση αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Επιπλέον μία ατομική ένεση ατροπίνης και μία μορφίνης, αντιβιοτική αλοιφή, και αλοιφή ποβιδόνης. 

Ο ρινοφαρυγγικός αεραγωγός και οι αιμοστατικοί επίδεσμοι, έχουν σώσει ζωές. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι απαιτείται καλή εκπαίδευση για να τους χρησιμοποιήσει κάποιος σωστά. 

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.