Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Νέο «Καλάσνικοφ» ΑΚ-12

Ο Ρωσικός στρατός μπορεί να αρνηθεί να αγοράζει το αυτόματο όπλο «Καλάσνικοφ». Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το μέλλον της πασίγνωστης μάρκας. Είναι όμως πολύ πιθανόν, πως στο μέλλον το ρωσικό πεζικό θα αποκτήσει άλλο όπλο.


File:AK-12 Engineering technologies international forum - 2012 01.jpg


Τέλη Ιανουαρίου ο πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Άμυνας Αλεξάντρ Σουχορούκοβ δήλωσε, πως το Υπουργείο Άμυνας δεν σχεδιάζει να προμηθεύεται από το εργοστάσιο «Ιζμάς» νέα αυτόματα όπλα. Κύρια επιχειρήματα – έλλειψη άδειας πωλήσεων στο «Ιζμάς» και η νέα διοίκηση του, η οποία εισήχθη στην επιχείρηση από τον κρατικό όμιλο «Ροστεχνολόγκιι».

Προηγουμένως το «Izmash» δήλωνε, πως μέχρι το τέλος του 2011 θα δημιουργήσει νέο αυτόματο όπλο, που θα αντικαταστήσει στον στρατό το ΑΚ-74, το οποίο είχε άριστη παρουσίαση σε όλες τις στρατιωτικές συρράξεις της εποχής μας.

Αλλά το χάος που επικρατεί στη γραφειοκρατία εντός της υπηρεσίας – δεν είναι οι κύριοι λόγοι της «απόρριψης» του νέου αυτόματου τυφεκίου. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν υποδείγματα.

 «Το 2010 είχαμε δώσει στους κατασκευαστές όλες τις απαιτήσεις μας για τα όπλα, από πιστόλια μέχρι εκτοξευτές οπλοβομβίδων. Μέχρι τώρα τίποτα όμως δεν έχει παρουσιαστεί για κρατικές δοκιμές», - είπε ο Σουχορούκοβ, σχολιάζοντας τις προοπτικές υιοθέτησης του νέου αυτόματου όπλου ΑΚ-12. 

Η διοίκηση του εργοστασίου με την σειρά του επεξηγεί, πως προγραμματίζει την παρουσίαση του νέου αυτόματου όπλου στους στρατιωτικούς στα τέλη του 2012 – αρχές του 2013.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νέας γενεάς τυφέκιο AK-12 συνδυάζει την αξιοπιστία με την ακρίβεια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι.

 Το νέο τυφέκιο εμφανίζεται με την κλασική διάταξη του ΑΚ-47, παρόλο που πρόκειται για ένα εντελώς νέο όπλο.

Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι το νέο Καλάσνικοφ  έχει  αυξημένη ταχυβολία, καλύτερη εργονομία, χρηστικότητα και δυνατότητα για αλλαγή διαμετρήματος.

Το νέο όπλο είναι τόσο αξιόπιστο όσο το AK-74, κατά τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο του εργοστασίου "Izmash", Maksim Kuzyuk  αλλά τα δυναμικά χαρακτηριστικά διαφέρουν σημαντικά. Αυξάνεται σημαντικά η ακρίβεια βολής.  Το όπλο είναι σε θέση να βάλει με τρεις τρόπους: βολή κατά βολή, βολή τριών φυσιγγίων  και αυτόματη βολή.

Επίσης, το AK-12 είναι σε θέση να χρησιμοποιεί γεμιστήρες  διαφόρων τύπων και χωρητικότητας.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου τυφεκίου είναι η αρθρωτή δομή του. Θα χρησιμεύσει σαν  βασική πλατφόρμα για τη αρμολόγηση πάνω από 20 τύπων φορητού οπλισμού διαφορετικού σκοπού και διαμετρήματος.

Το AK-12  επιτρέπει τη χρήση του με ένα χέρι και μπορεί να μετατρέπεται για χρήση με το αριστερό ή το δεξί χέρι. Επίσης μπορεί να δεχθεί όργανα ημερήσιας και νυκτερινής σκόπευσης όπως ολογραφικά σκοπευτικά, αλλά και ένα ελαφρύ εκτοξευτή βομβίδων, λόγω των βάσεων προσαρμογής τύπου Picatiny rail που διαθέτει.

Προς το παρόν, το AK-12 βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών βολής κάτω από αντίξοες συνθήκες που θα πρέπει να ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του έτους. Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δεχθεί να δοκιμάσει το AK-12, σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας του, μετά την επίσημη πιστοποίηση του όπλου.

Όμως ο κλασικός ελαφρύς οπλισμός υπάρχει στην Ρωσία και με το παραπάνω. Μόνο τα αυτόματα  τυφέκια, ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια. «Τα αυτόματα όπλα που έχουμε αρκούν για μερικούς παγκόσμιους πολέμους. Είναι μεγάλο ζήτημα εάν σήμερα χρειάζεται νέος ελαφρύς οπλισμός», - σημειώνει ο Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται, γιατί το εργοστάσιο «Izmash» να ασχολείται με την σχεδίαση νέου επιθετικού τυφεκίου, εφόσον ακόμη και τα παλιά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχες για δεκάδες χρόνια. Στις παρούσες συνθήκες δύσκολης κατάστασης που επικρατούν στο Αμυντικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα της Ρωσίας, η εταιρεία μπορεί να στερηθεί την υποστήριξη του κράτους το οποίο δεν θα κάνει παραγγελίες.

Η διοίκηση του «Izmash» δηλώνει, πως σε περίπτωση διακοπής των σχέσεων με το Υπουργείο Άμυνας, το εργοστάσιο θα αρχίσει να πουλά ενεργά την κυνηγετική εκδοχή του νέου αυτόματου όπλου στους πολίτες, τόσο στην Ρωσία όσο και στο εξωτερικό.

Το φθινόπωρο το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να μην αφαιρέσει από τον οπλισμό την ξιφολόγχη. Καθοριστικό επιχείρημα αποτέλεσε το ότι «η ξιφολόγχη είναι το τελευταίο όπλο του μαχητή, όταν τελειώνουν οι σφαίρες». Γι' αυτό, ο μηχανισμός στερέωσης της ξιφολόγχης επί του όπλου, συμπεριλήφθηκε στις υποχρεωτικές απαιτήσεις και για το νέο αυτόματο  Καλάσνικοφ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.