Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Jackal Stone 2011


JackalStoneLogoΤο καλύτερο "εργαλείο" στα χέρια της US SOCEUR (Special Operations Command in Europe) δηλαδή της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης, για την προσέγγιση, δημιουργία δεσμών φιλίας και συνεκπαίδευσης με ειδικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η άσκηση "Jackal Stone"(Πέτρα του Τσακαλιού) που ξεκίνησε να διεξάγεται από το 2008 κάθε χρόνο, φιλοξενούμενη από τις εκάστοτε ενδιαφερόμενες χώρες.  Εφέτος φιλοξενείται σε 3 χώρες, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ουκρανία. Η τελετή έναρξης έγινε στην αεροπορική βάση "Mihail Kogălniceanu" της Ρουμανίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, με συμμετοχή 9 χωρών συνολικά, τις τρεις που προαναφέρθηκαν και της Κροατίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας Πολωνίας και φυσικά των ΗΠΑ. Η άσκηση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.





Το σημαντικότερο είναι το επιτυγχανόμενο αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές! Με απλά λόγια το περιέγραψε ο Ρουμάνος Υποστράτηγος Illie Botos, διευθυντής της ρουμανικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών που συμμετείχε στην τελετή έναρξης σαν εκπρόσωπος του ρουμανικού ΓΕΣ:

"Για τις ρουμανικές Ειδικές Δυνάμεις, η άσκηση  "Jackal Stone" αποτελεί το τέλειο εργαλείο για την ανάπτυξη των απαιτουμένων ικανοτήτων, και την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων. Η άσκηση αυτή είναι πολύ σημαντική για την δική μας εθνική ανάπτυξη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, ώστε ν' ανταποκρίνονται στις νατοϊκές προδιαγραφές"

Τα είπε όλα ο Στρατηγός. Οι μεν κερδίζουν σε εκπαίδευση, και ίσως σε ειδικό εξοπλισμό, ενώ οι δε "πλάθουν" φίλους, συμμάχους και συμπολεμιστές σε παρόντα και μελλοντικά θέατρα επιχειρήσεων. Έτσι είναι, "δούναι και λαβείν".




Τα σενάρια της άσκησης κάθε χρόνο είναι διαφορετικά, αλλά πάντα προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που θέτει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Αμερικανοί για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Βέβαια όλοι συμφωνούν μαζί. Αυτή τη φορά απ' ότι διάβασα ασχολούνται πολύ με την ανεύρεση αρχηγών τρομοκρατικών οργανώσεων και σύλληψη ή εξουδετέρωση τους.




Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, ξεκινώντας με τεχνικές διεισδύσεως από αέρα, ξηρά και θάλασσα, επικοινωνίες, πρώτες βοήθειες, προσβολές, καταλήψεις πλοίων αλλά και βολές και τακτική περιπόλων. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πολλά! "Ρουφάνε σαν σφουγγάρια" τις γνώσεις που τους προσφέρονται και βελτιώνονται σε ποιότητα προσωπικού και υλικού. Αλλά όταν έλθει η ώρα για προσφορά δυνάμεων θα πρέπει να συμμετέχουν. Αν κάνουν καλά ή όχι είναι θέμα εθνικών επιδιώξεων. Αν η χώρα μας ενδιαφέρεται ή όχι δεν το ξέρω!




Αυτό που γίνεται αντιληπτό, είναι ότι όλα εξελίσσονται και όποιος δεν δραστηριοποιηθεί θα "χάσει το τρένο". Πολλά πράγματα αλλάζουν ραγδαία στον περίγυρο της χώρας μας και θα ήταν πολύ άσχημο να βρεθούμε ξαφνικά ουραγοί.



    


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.