Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ταχύπλοο "Φάντασμα"



Νέα τεχνολογία τύπου Stealth  έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Αυτή τη φορά μιλάμε για ένα ειδικό ταχύπλοο σκάφος, που έχει σχεδιαστεί να κινείται γρήγορα και αθόρυβα, δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα στρώμα αέρα γύρω από τις επιφάνειά του που έρχεται σε επαφή με το νερό. Μοιάζει σαν να γλιστράει πάνω σε αέρα!

Ο ειδικός σχεδιασμός του μειώνει την τριβή, με συντελεστή 900, σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής. Η ταχύτητά του και η αφανής του κίνηση, το καθιστά ιδανικό για ειδικές επιχειρήσεις. Το σκάφος που έχει πάρει τ' όνομα "Ghost" δηλαδή "Φάντασμα", μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 60 κόμβους. Το σχήμα του, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία, είναι παρόμοιο με αυτά που προσπαθούσαν να δώσουν οι Αμερικανοί  σε σκάφη του πολεμικού ναυτικού την δεκαετία του '80 για την αποφυγή αποκάλυψης από ραντάρ επιφανείας. Το πειραματικό τότε πρόγραμμα με την ονομασία "Sea Shadow" εγκαταλείφθηκε.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και οι ταχύτητες πολύ πιο μεγάλες. Όπως φαίνεται το αμερικανικό ΥΕΘΑ δείχνει να ενδιαφέρεται και ήδη υπάρχει η απαίτηση ενός δοκιμαστικού σκάφους μήκους 150 ποδιών (περίπου 50 μέτρων). Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πιο λεπτομερή στοιχεία ακόμη.

Το αξιοπρόσεκτο στην κατασκευή του είναι ότι χρησιμοποιεί στην τεχνολογία του, το φαινόμενο "supercavitation" ή της "υπερσπηλαίωσης", για να χρησιμοποιήσουμε και τον ελληνικό όρο. Το διπλής γάστρας σκάφος δημιουργεί στα ύφαλα του ένα στρώμα αέρα που μειώνει πολύ την τριβή και αυξάνει την ταχύτητά του. Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιούν και οι Ρώσοι στην κατασκευή τορπιλών τύπου "Shkval".

Το σχήμα του είναι ειδικά κατασκευασμένο για να μπορεί να διαφεύγει των ραντάρ επιφανείας, πλοίων και βλημάτων. Οι πιθανές αποστολές του μπορούν να είναι μεταφορά τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων, προσεγγίσεις πλοίων για κατάληψη ή ανακατάληψη σε περιπτώσεις πειρατείας, προσεγγίσεις ακτών ακόμη και για ενεδρευτικές προσβολές μεγάλων πολεμικών πλοίων. 

Θα φέρει πολλαπλά οπλικά συστήματα για προσβολή αντίστοιχων πολλαπλών στόχων ενώ θα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα κατά τις επιθέσεις του

Πολύ σύντομα φαίνεται ότι θα το δούμε στη δράση και στην πράξη.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.