Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το ξεχασμένο ημερολόγιο



Ένα παλιό ημερολόγιο, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ήλθε στη δημοσιότητα πρόσφατα, υπό τη μορφή ειδικής βιβλιοδετημένης έκδοσης. Δεν θα ήταν κάτι πρωτότυπο, αν δεν προερχόταν από ένα παλαιό πολεμιστή των SAS, που κατόπιν επιθυμίας του παραμένει ανώνυμος ακόμη και μετά τον θάνατό του. 

Όταν ήταν στη ζωή, γέρος πια, το δώρησε στην Ομοσπονδία των αποστράτων του "Συντάγματος", θεωρώντας ότι δίνει ό.τι πιο πολύτιμο είχε στην κατοχή του. Και έτσι ήταν πράγματι. Ένας θησαυρός εμπειριών, ιστορικών στοιχείων, προσωπικών βιωμάτων, φωτογραφιών και άλλων ανέκδοτων μέχρι σήμερα στοιχείων. Περιέχονται σημειώσεις για τακτικά και άλλα στρατιωτικά τεχνικά θέματα υπό μορφή μνημονίου, καθώς και σημειώσεις για διάφορες αποστολές.

Το πιο αξιοσημείωτο που αναφέρεται μέσα σ' αυτό το ημερολόγιο, είναι η αποστολή που έλαβε το τμήμα του συγγραφέα του ημερολογίου και ο ίδιος φυσικά, για την σύλληψη του Στρατάρχη Ρόμελ, ενός από τους πιο φημιστούς και αξιόλογους Στρατηγούς του γερμανικού στρατού εκείνης της εποχής.

Σε κείμενο που σημειώνεται σαν "Απόρρητο" και κάτω από  την επικεφαλίδα "Μέθοδος" αναφέρονται στοιχεία της διαταγής επιχειρήσεων που έλαβαν:

"Τα παρακάτω σημεία χρειάζονται προσοχή:
  • Εάν καταστεί δυνατόν να συλληφθεί ο Ρόμελ ζωντανός και μεταφερθεί στην Αγγλία, θα επιτευχθεί ανεκτίμητης αξίας, άμεσο αποτέλεσμα  στον τομέα της προπαγάνδας, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί η αναπόφευκτη αντεκδίκηση κατά του ντόπιου πληθυσμού από τους Γερμανούς . 
  • Η εκτέλεση του Ρόμελ θα ήταν προφανώς ευκολότερη από την απαγωγή του, αλλά είναι προτιμότερη η επιδίωξη της  επιτυχίας του δεύτερου, παρά το  ανεπιτυχές ίσως εγχείρημα του πρώτου.
  • Το σχέδιο απαιτεί την προσωρινή κατάληψη και διατήρηση για περιορισμένο χρόνο κατάλληλου σημείου του εδάφους."
Μία όμως ημέρα πριν την εκτέλεση της αεραποβατικής καταδρομής των SAS, ο Ρόμελ, που βρισκόταν σε θέρετρο στη Γαλλία, επέστρεψε στη Γερμανία, μετά από τραυματισμό που υπέστη από αεροπορική επίθεση αεροσκάφους της RAF, εναντίον του αυτοκινήτου που επέβαινε, κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής στην περιοχή. Έτσι η επιχείρηση ματαιώθηκε.

Πολλά, πάρα πολλά στοιχεία δηλώνουν την προσεκτική, λεπτομερή προετοιμασία των τότε καταδρομέων για την ανάληψη αποστολής και ταυτόχρονα παρουσιάζουν τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης που είχαν υποστεί. Αποδεικνύει ότι οι κομάντος δεν είναι αυτό που έχει διοχετευθεί ανεξέλεγκτα από το κινηματογράφο και την τηλεόραση, δηλαδή άνθρωποι κτηνώδους δύναμης και ογκώδους άγνοιας. 

Είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, με μεγάλη σωματική αντοχή και ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής αντοχής. Άνθρωποι που ξέρουν τις δυνατότητές τους και τολμούν, όταν είναι καλά προετοιμασμένοι για να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση. Άνθρωποι που έχουν μελετήσει και ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλό τους. "Ο Τολμών Νικά" συμβαδίζει με τη γνώση και όχι με την άγνοια.

Όλα κρυμμένα τόσα χρόνια, περίμεναν υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή να εμφανισθούν. Είναι γνωστή η  μέχρι γραφικότητας  εχεμύθεια στους κύκλους των SAS. Η εκπαίδευση των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων παντού είναι τέτοια, που τους κάνει να ενστερνίζονται σε βάθος την έννοια του απόρρητου και την μη αποκάλυψη ακόμη και της καθημερινής ζωής τους. "Άκου, βλέπε, σιώπα".

Ακόμη μέχρι σήμερα και μέσα στους στρατιωτικούς κύκλους, κανείς δεν γνωρίζει πολλά για τις ειδικές επιχειρήσεις που έχουν εκτελεσθεί σε βάθος μέχρι 500 μιλίων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ούτε οι τελευταίοι 146 υπερήλικες πλέον επιζώντες SAS του πολέμου είχαν ιδέα για τη ύπαρξη τέτοιου ημερολογίου που είναι τόσο λεπτομερές για τη δράση των κομάντος. Μπορεί να είναι ακόμη και "δάκτυλος" του ιδρυτή τους, του Στέρλινγκ

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, μετά από τόσα χρόνια, η Ομοσπονδία αποστράτων τους, αποφάσισε την έκδοση αυτού του Ημερολογίου, υπό μορφή πολυτελούς έκδοσης, για να συγκεντρώσει χρήματα και να ενισχύσει τους ανάπηρους κομάντος των 2 τελευταίων πολέμων Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και τις χήρες και τα ορφανά. Τα θύματα έχουν αυξηθεί και το ταμείο τους αδυνατεί να ανταπεξέλθει, μετά από την απώλεια κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε ισλανδικές τράπεζες.

"Βοηθάει το Υπουργείο Άμυνας, αλλά η βοήθεια είναι τέτοια ώστε να μη λιμοκτονεί κανείς", απάντησε σε ανάλογη ερώτηση εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Η τιμή του τόμου, γιατί περί τόμου 600 σελίδων πρόκειται και μάλιστα σε μεγάλο μέγεθος, ανέρχεται γύρω στις 950 λίρες Αγγλίας. Πολύ μεγάλη τιμή, αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα και οι πρώτοι 1400  που έχουν εκδοθεί, απευθύνονται σε πρώτο χρόνο στους πλούσιους και ευγενείς κύκλους της βρετανικής κοινωνίας. Η έκδοσή τους μάλιστα συμπίπτει με την 70η επέτειο της πρώτης καταδρομικής επιχείρησης των SAS στη Βόρειο Αφρική.

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.