Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το τουρκικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού



Έρχεται το ¨Bora¨ για τους JÖH
Mοιράζεται στις ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής το εγχωρίως παραγόμενο όπλο ελεύθερου σκοπευτή.
Μετά την δαιδαλώδη πορεία στην κατασκευή του, εντέλει το πρώτο τουρκικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή παραδίδεται.
Σύντομα το σχεδιασθέν από την Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή JNG-90 Bora 12″ που παράγεται στην ΜΚΕ, θα αρχίσει να μοιράζεται σε μονάδες ειδικών δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής.
Έχει μήκος 1080 cm μήκος, βάρος 4,8 κιλά, ρίχνει σφαίρες 7,62, και έχει δραστικό βεληνεκές 1200 μέτρα.
Ο ΟΖΚΙΟΚ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΚΥΡΩΣΕΙ
Η ομάδα που είχε ολοκληρώσει το Bora το 2004 το είχε παρουσιάσει προς έγκριση στον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χιλμί Οζκιόκ. Του άρεσε και είπε ¨εντάξει¨. Αργότερα φτάνει μια καταγγελία πως η ομάδα που εξελίσσει το όπλο, ένας ταγματάρχης, ένας τεχνικός υπαξιωματικός και ένας πολιτικός μηχανικός επιχειρούνε να βάλουν κι άλλους να δουλέψουν στην ομάδα τους. Όταν ο Οζκιόκ ενημερώθηκε για αυτό σταματά τις εργασίες σχετικά με το όπλο που είχαν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Η απόφαση σχετικά με αυτά τα τρία άτομα, οι δοκιμαστικές βολές και οι τελευταίες εργασίες έγιναν επί εποχής του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιουκανίτ και μετά πέρασε στην παραγωγή.
ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ένα άλλο όπλο ελεύθερου σκοπευτή αναπτύσσει η ΜΚΕ. Είναι ημιαυτόματο και η ονομασία του είναι Τ-12. Το δραστικό του βεληνεκές είναι 600 μέτρα και επειδή στις δοκιμές πέτυχε απόλυτα τους στόχους ονομάστηκε Τ-12. Το Το-12 είναι σχεδιασμένο περισσότερο για να χτυπά κινούμενους στόχους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.