Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οι αόρατοι στρατοί



Αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον Στρατηγό Γρίβα.

Έχουν βγει πολλά βιβλία για τον ανταρτοπόλεμο μέχρι σήμερα και κάποια απ' αυτά πολύ καλά μάλιστα!

Υπάρχουν τα βιβλία:  "Η θεωρία του αντάρτη", "Θεωρία και Πρακτική του Ανταρτοπόλεμου", όπου γίνεται και αναφορά στην ΕΟΚΑ όπως επίσης και το βιβλίο του Κονδύλη, "Θεωρία του Πολέμου" στο οποίο γίνεται αναφορά και στον ανταρτοπόλεμο από τη δική του σκοπιά.

Ομοίως ο Μάο Τσε Τουνγκ έγραψε το περίφημο βιβλίο "Περί ανταρτοπολέμου" μέσα στο οποίο αναγράφεται και η πολύ γνωστή έκφραση: «Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω». 

Επίσης και ο Τσε Γκεβάρα έγραψε το δικό του βιβλίο "Ο ανταρτοπόλεμος" με πολλά αξιοπρόσεκτα σημεία. Έχουμε και "Το εγχειρίδιο του αντάρτη πόλεων" που είναι το " ευαγγέλιο" πολλών ένοπλων οργανώσεων των τελευταίων 60 χρόνων.

Ένας Ελβετός έγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικά με την οργάνωση αντίστασης και αντάρτικου κατά ενός κατακτητού. Το ονόμασε "Ολική αντίσταση".

Από πλευράς στρατιωτικής βιβλιογραφίας έχουν γραφτεί πάμπολλα εκπαιδευτικά εγχειρίδια και κανονισμοί, με πρωτεύοντες σε όγκο βιβλιογραφίας, τους Αμερικανούς. Ένα διακλαδικό εγχειρίδιο το "Counterinsurgency Operations" αναφέρεται στην αντιμετώπιση των ανταρτών αφού αναλύει τα περί ανταρτοπολέμου.

Όλα τα παραπάνω συμπυκνωμένα υπάρχουν και σε εργασίες  Ελλήνων μελετητών.

Ένα πολύ πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησε, μου κίνησε την περιέργεια  από το εξώφυλλό του και μόνο.  Προβάλλει εικόνα ενός πίνακα του Βρυζάκη  εμπνευσμένο από την Ελληνική επανάσταση, που αναφέρεται στη μάχη των Δερβενακίων, όπως βλέπετε αριστερά.

Ο συγγραφέας του, ιστορικός Μαξ Μπουτ, κάνει αναδρομή από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, αναλύοντας όλες τις μορφές ανταρτοπόλεμου που έλαβαν χώρα και συνεχίζονται ανά την υφήλιο.

Σαφώς και ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του ανταρτοπόλεμου είναι η ελληνική επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας επέλεξε ανάμεσα σε χιλιάδες ίσως εικόνες και φωτογραφίες αυτή τη συγκεκριμένη που δείχνει την πραγματικά ολική αντίσταση ενός λαού απέναντι στον δυνάστη του. Ο παλλαϊκός, ολικός πόλεμος, η αντίσταση, ο ανταρτοπόλεμος σε όλη την έκτασή του.


Ο τίτλος του βιβλίου του, "Αόρατοι Στρατοί" απεικονίζει ακριβώς αυτή καθ' αυτή την ουσία του αντάρτικου. Στρατοί που δεν υπάρχουν ενώ σχηματίζονται γρήγορα την επόμενη στιγμή για να διαλυθούν πάλι και να "εξαφανιστούν" μετά από λίγο  από τα " μάτια" του αντίπαλου. Όπως ο ίδιος αναφέρει, σαν συμπέρασμα της έρευνάς του είναι ότι ο ανταρτοπόλεμος και η τρομοκρατία, συνυπήρχαν από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας στη γη, και θα εξακολουθούν να συνυπάρχουν και στο μέλλον.

Η διαφορά του τρομοκράτη από τον αντάρτη είναι δυσδιάκριτη, αν και υπάρχει το επιχείρημα ότι οι τρομοκράτες επιτίθενται περισσότερο εναντίον αμάχων. Κατά την άποψή του αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Ο ανταρτοπόλεμος είναι δύσκολο να κερδηθεί. Ο αντάρτης δεν καταβάλλεται με καταλήψεις εδαφών. Ο στόχος αυτών που έχουν αντίπαλο τους αντάρτες πρέπει να είναι οι ίδιοι οι αντάρτες. Το κυριότερο όμως είναι να κερδίσεις τις καρδιές και το μυαλό του πληθυσμού, μέσα στον οποίο ο αντάρτης βρίσκει καταφύγιο και υποστήριξη. Όποιος αποκόψει τον αντάρτη από τον πληθυσμό κερδίζει.

Ο ανταρτοπόλεμος είναι ο πόλεμος του αδύναμου ενάντια στον εξουσιαστή του. Ο ανταρτοπόλεμος δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από προσώπου γης. "Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του ανταρτοπόλεμου".

Αυτά και άλλα πολλά γράφονται σ' αυτό το βιβλίο. Στη σελίδα 101 αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση και αφιερώνει 8 σελίδες επί συνόλου 700 σελίδων. 

Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.