Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Aμυντικές περικοπές στη Βρετανία



A.P.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Οδυνηρές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό –εκτός από εκείνες στον δημόσιο τομέα που θα οδηγήσουν στην κατάργηση 490.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο– της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανήγγειλε την αποστρατεία χιλιάδων στρατευσίμων, την καθυστέρηση αναβάθμισης των πυρηνικών υποβρυχίων και τον παροπλισμό της ναυαρχίδας του στόλου, του αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρόγιαλ». Η αμυντική επιθεώρηση, την οποία παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός και είναι η πρώτη μετά το 1998, φιλοδοξεί να δώσει νέα στρατηγική κατεύθυνση στη βρετανική άμυνα. Οι περικοπές αυτές θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 4 δισ. δολαρίων τον χρόνο από τον αμυντικό προϋπολογισμό των 59 δισ. δολαρίων της χώρας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε αποστρατεία 7.000 στρατευσίμων, αλλά και στον παροπλισμό του «Αρκ Ρόγιαλ». Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε, ωστόσο, σχέδια για την κατασκευή δύο νέων αεροπλανοφόρων αξίας 8 δισ. δολαρίων. Τα πλοία αυτά όμως δεν θα εξοπλισθούν με αεροσκάφη βρετανικής κατασκευής, γεγονός που σημαίνει ότι ή θα επιχειρούν χωρίς αεροσκάφη, ως εξέδρες ελικοπτέρων, ή θα βρίσκονται στην υπηρεσία συμμαχικών κρατών. Την απόφαση να τεθούν τα νέα αεροπλανοφόρα στην υπηρεσία της Γαλλίας ή των ΗΠΑ επέκριναν οι Εργατικοί, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή».

Ο κ. Κάμερον διαβεβαίωσε, όμως, τους συμμάχους της Βρετανίας ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει από τις διεθνείς αμυντικές υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως στο Αφγανιστάν. Σε τηλεφώνημά του στον Αμερικανό πρόεδρο το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Κάμερον υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να είναι «στενός σύμμαχος των ΗΠΑ», παρά τις αμυντικές περικοπές.

Νέα συστήματα

Τέλος, το πρόγραμμα μείωσης δαπανών στον στρατό αφορά κατά κύριο λόγο τα οπλικά «υπολείμματα» του Ψυχρού Πολέμου, όπως άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, τα οποία θα δώσουν τη θέση τους σε καινοτόμα αμυντικά συστήματα όπως μέσα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και αυξημένες επενδύσεις στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: Καθημερινή

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.