Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Τα τυφέκια πολλαπλού διαμετρήματος

Έχει αρχίσει και εντείνεται ένας ανταγωνισμός, μεταξύ των εταιριών κατασκευής όπλων για την δημιουργία του καλύτερου ελαφρού τυφεκίου, με δυνατότητα μετατροπής του διαμετρήματός του, με αλλαγή της κάννης του και φυσικά κλείστρου και συστήματος τροφοδοσίας. Και όλα αυτά, μετά τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν σύμμαχοι στρατοί με τη συμμετοχή δυνάμεών τους στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. 

Περισσότερο το θέμα αφορά  τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Άλλωστε από εκεί πρωτοξεκίνησε το θέμα. Έχω μιλήσει  σχετικά με το διαμέτρημα, σε προηγούμενο άρθρο μου και δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Επίσης έχει ξεκινήσει η παραγωγή νέου τύπου πυρομαχικών 5,56χιλ. που έχουν σημαντικές βελτιώσεις και συναγωνίζονται τα αντίστοιχα 7,62 χιλ. για να μην πω ότι υπερέχουν.

Εδώ θα σας μιλήσω για το νέο τυφέκιο που πρόσφατα παρουσίασε η εταιρία COLT, προφανώς ανταγωνίστρια της FN,  η οποία FN από ότι γνωρίζω, έχει αρχίσει την παραγωγή του νέου τυφεκίου SCAR για λογαριασμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ. Έμαθα ότι έκαναν παρουσίαση του SCAR και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού.

Το νέο τυφέκιο της COLT ονομάζεται CMC(Colt Modular Carbine) Model CM901 και η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι αλλάζει διαμέτρημα από 5,56χιλ. σε 7,62 χιλ. με αντικατάσταση όλου του πάνω μέρους του όπλου με το σύστημα κάννης, χωρίς την χρήση εργαλείων με δύο απλούς πείρους, σε  χρόνο δευτερολέπτων και  χωρίς να χρειάζεται μηδενισμός του όπλου. Εκεί κάνει τη διαφορά του με το SCAR. Είναι κατασκευασμένο με διευκολύνσεις ακόμη και  για αριστερόχειρα σκοπευτή.  Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται, ότι είναι πολύ εύχρηστο και φιλικό στον χρήστη, ιδιαίτερα όταν  αυτός έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τυφέκιο σειράς COLT, υπονοώντας προφανώς τον αμερικανικό στρατό, αφού το νέο μοντέλο δεν διαφέρει στη γενική του εμφάνιση από τα προηγούμενης γενεάς.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι, ότι το άλλο τμήμα του όπλου με το σύστημα σκανδάλης και κοντακίου, το οποίο είναι κατασκευασμένο με βάση το μεγαλύτερο διαμέτρημα, δηλαδή 7,62χιλ.  δέχεται και "κουμπώνει" με τα συστήματα κάννης 5,56 χιλ. όλων των  προγενέστερων τύπων σειράς Μ16 της COLT, αλλά  ακόμη και με 6,8 χιλ. κατά παραγγελία.

Στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, ένας μαχητής,  όπως εξηγούν οι κατασκευαστές,θα μπορεί να έχει το όπλο του και στο σακίδιο του το σύστημα κάννης του άλλου διαμετρήματος, με αντίστοιχα  πυρομαχικά. Ανάλογα με την κατάσταση, θα μπορεί να αλλάζει διαμέτρημα και να συνεχίζει την αποστολή του. Το μήκος του όπλου διαφέρει σε σχέση με τον τύπο συστήματος κάννης που χρησιμοποιείται και κυμαίνεται από 75cm έως 95cm  με προεκτεταμένο κοντάκιο και από 67cm έως 86cm με κοντάκιο κλειστό, ενώ τo βάρος του χωρίς γεμιστήρα κυμαίνεται ανάλογα με το διαμέτρημα, από 3 έως 4 κιλά. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο.


Το τι θέλει ένας μαχητής των ειδικών δυνάμεων το έχουμε περιγράψει σε παλαιότερη ανάρτηση της εφημερίδας. Το κυριώτερο όμως είναι αυτά που έχει να ξέρει να τα χρησιμοποιεί άριστα. Τελικά η εκπαίδευση μετράει και κάνει τη διαφορά.

Ανιχνευτής

Πηγή: Defense Review


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.