Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Εκπαίδευση στις Διόπτρες Νυκτερινής Όρασης



Το 352 Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ( 352nd Special Operations Group, SOG) που εδρεύει στο Μίλντενχολ της Αγγλίας, οργάνωσε εκπαίδευση στις χρήση νυκτερινών διοπτρών όρασης (ΔΝΟ) σε προσωπικό συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ.

Η ανάγκη προέκυψε πριν από ένα χρόνο, όταν η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης,σε αξιολόγηση που έκανε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, διαπίστωσε έλλειμα επιχειρησιακής ικανότητας σ' αυτόν τον τομέα από πληρώματα  ελικοπτέρων των άλλων χωρών.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2010 και έγινε με τη μέθοδο κινητών ομάδων εκπαιδευτών  σε στρατιωτικές βάσεις ενδιαφερομένων χωρών. Έτσι εκπαιδεύτηκε  Κροατικό, Ουγγρικό, Λιθουανικό και Λετονικό προσωπικό. Το σχολείο διαρκεί 3 εβδομάδες και οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιούνται για την ικανότητα τους στη χρήση ΔΝΟ, σύμφωνα με αμερικανικές προδιαγραφές. Πέραν αυτού. μία ακόμη εβδομάδα προστίθεται για εκπαίδευση σε τεχνικές χαμηλής πτήσης και σχηματισμούς με χρήση νυκτερινών διοπτρών. 




Παράλληλα γίνεται εκπαίδευση σε εναέριους διασώστες σε θέματα περίθαλψης τραυματιών και στην  εκκένωση   προσωπικού από εχθρική περιοχή. Η όλη εκπαίδευση ολοκληρώνεται με την εκτέλεση άσκησης, που περιέχει όλες τις δραστηριότητες δηλαδή, νυκτερινή πτήση με διόπτρες, διάσωση  φιλίου ή σύλληψη εχθρικού προσωπικού από το έδαφος και περίθαλψη τραυματιών κατά την διάρκεια της πτήσεως επανόδου.

Απ' ότι φάνηκε αυτού του είδους η εκπαίδευση άρεσε πολύ και ενδιαφέρονται και άλλα κράτη της συμμαχίας. Δεν ξέρω αν έχει κάνει κάποια κίνηση η 31 ΜΕΕΔ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι άσχημο να το κοιτάξει κάποιος αν δεν έχει γίνει ήδη.


Ποιό είναι το 352 Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων; Είναι μια επιχειρησιακή μονάδα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά οργανωμένης για την εκτέλεση ειδικών αποστολών σε περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, που περιλαμβάνουν όργάνωση ζωνών προσγειώσεως και ρίψεως προσωπικού και εφοδίων, ελέγχου εναερίων μέσων και συντονισμό αεροπορικής υποστήριξης, διάσωση προσωπικού, διακομιδή και περίθαλψη  τραυματιών και ειδική αναγνώριση. 

Στο Συγκρότημα υπάγονται οι παρακάτω μονάδες:





Διαθέτει αεροσκάφη MC-130 και αναλαμβάνει αποστολές διείσδυσης και επανόδου προς και από εχθρική περιοχή αντίστοιχα και ανεφοδιασμό τμημάτων ειδικών δυνάμεων εντός εχθρικής περιοχής.



Διαθέτει αεροσκάφη τύπου MC-130P και κύριο έργο της είναι ο εναέριος ανεφοδιασμός καυσίμων ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων. Αναλαμβάνει όμως και άλλες ειδικές  αποστολές παρόμοιες με αυτές της 7ης Μοίρας παραπάνω.



Η μονάδα αυτή διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης, άμεσες επιθετικές ενέργειες, διάσωση προσωπικού, σύλληψη αιχμαλώτων και εκκενώσεις τραυματιών, κάτω από αντίξοες συνθήκες καιρού και εχθρού. Διαθέτει ελικόπτερα ΜΗ-53.




Παρέχει υποστήριξη επικοινωνιών και διοικητικής Μέριμνας στο Συγκρότημα, για την συντονισμό και τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
  • 354 Μοίρα Συντήρησης και Επισκευών 
Το Συγκρότημα είναι ικανό να εκτελέσει τις αποστολές του σε ακτίνα 4300 χλμ από τη βάση του και ακόμη περισσότερο, αν μεσολαβήσει επίγειος ανεφοδιασμός.

 

Ανιχνευτής

Πηγή: Shadowspear
          Wikipedia









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.