Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι κυνηγημένοι Ταλιμπάν

Αυτός ο μήνας υπήρξε πολύ δύσκολος για την ηγεσία των Ταλιμπάν στην περιφέρεια Μακούρ (Muqur) της επαρχίας Μπαντγκίς (Badghis) του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν επίσημες ανακοινώσεις των συμμαχικών στρατευμάτων που δεν έχουν διαψευσθεί από τους πρώτους.



Ο πρώτος που πέθανε μετά από επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων ήταν ο αρχηγός Μουλά Ισμαήλ. Αμέσως μετά ακολούθησε ο αντικαταστάτης του, Μουλά Ζαμαλουντίν. Στη συνέχεια  μέσα σε 10 ημέρες, αρκετοί άλλοι που είχαν σειρά στην ιεραρχία αποδεκατίσθηκαν, ένας πιάστηκε αιχμάλωτος και ένας τελευταίος, πρόλαβε να διαφύγει στο Τουρκμενιστάν, στα βόρεια.



Παρ' όλα αυτά, ακόμη παραμένει  η μισή επαρχία κάτω από την επιρροή των ανταρτών, γεγονός που δείχνει τη βαθιά διείσδυσή τους στη ζωή των κατοίκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αντάρτες περνούν καλά. Όπως ομολόγησε ένας αιχμάλωτος αντάρτης διοικητής, κάθε μέρα που περνούσε ήταν βασανιστική για τον ίδιο, περιμένοντας τους αντιπάλους του να τον κτυπήσουν κάθε στιγμή.




Όπως είχαμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο, "ο αντάρτης  πολεμιέται με αντάρτη", δηλαδή με τις δικές του μεθόδους. Και σ' αυτό φαίνεται ότι οι ειδικές δυνάμεις έχουν πετύχει. Τον τελευταίο μήνα έχουν εξουδετερωθεί ένας διοικητής, ο υπ' αριθμόν 3 της Αλ Κάϊντα στην περιοχή και 15 "σκιώδεις" Ταλιμπάν κυβερνήτες. Η επιδίωξη είναι οι αντάρτες να μην αισθάνονται ασφάλεια, που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν τα δικά τους εγχειρήματα.  Οι μεγάλοι αρχηγοί και η πολιτική ηγεσία των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα βρίσκονται εκτός συνόρων Αφγανιστάν και επικοινωνούν με το "τηλέφωνο" με τους κατώτερους διοικητές που μάχονται. Αυτό έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των κύκλων των τελευταίων που διακινδυνεύουν, ενώ οι "μεγάλοι" μιλάνε από μακριά εκ του ασφαλούς. Προς το παρόν επικρατεί  σύγχυση μεταξύ τους, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιός διοικεί ποιόν.




Πάντως  η Κουέτα Σούρα, η 20μελής  κεντρική επιτροπή των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Πακιστάν, έχει δώσει εντολή, σε αντεκδίκηση  των όσων πληγμάτων έχουν δεχθεί, να εκτελούνται όσοι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Καρζάι και του ξένους συμμάχους του. Ήδη αποκεφάλισαν 2 αστυνομικούς και αφού τους έκοψαν χέρια και πόδια, τους πέταξαν σαν ζώα στο δρόμο, μεταξύ της  πόλης Μπαλά Μουργκάμπ και της πρωτεύουσας Καλ-ε-Νόου, της επαρχίας Μπαντγκίς.



Ας ελπίσουμε ότι για το καλό του λαού τους, θα βρεθεί κάποια λύση με ειρηνικές μεθόδους. Είναι γνωστό ότι πρόσφατα υπήρξε συνάντηση αρχηγών Ταλιμπάν με τον πρόεδρο Καρζάι, την οποία διευκόλυνε η ISAF, αλλά ο πόλεμος καλά κρατεί!


Ανιχνευτής   


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.