Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Εκπαίδευση που σκοτώνει..

Υποψήφιοι SAS εκτελούν πορεία στο Brecon Beacons (Πηγή)
Πριν από 2 χρόνια περίπου, πέθαναν στην εκπαίδευση τρεις Βρετανοί στρατιώτες, υποψήφιοι για τους SAS.  Είχα αναφερθεί στο γεγονός, σε  σχετικό άρθρο, όταν είχε δημοσιευτεί ο θάνατος των δύο πρώτων. Το ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμασίας, που απαιτούσε την εκτέλεση πορείας 70 χιλιομέτρων μέσα σε 20 ώρες, με πλήρη φόρτο και οπλισμό, στα βουνά του  Brecon Beacons της Νότιας Ουαλίας. Έγινε με θερμοκρασία 29 βαθμών Κελσίου και αυτοί δεν τα κατάφεραν! Έπαθαν θερμοπληξία και κατέληξαν αβοήθητοι!

Όπως διαφαίνεται η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, οδήγησε στο θάνατο τους άτυχους στρατιώτες. Έχουμε ξαναπεί ότι η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων πρέπει να είναι σκληρή, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια! Η ασφάλεια στην εκπαίδευση έρχεται πρώτη. 

Κάποιοι παλιοί SAS δυσανασχέτησαν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης και των ανακριτών για το ατύχημα, υποστηρίζοντας ότι αν οι προδιαγραφές της δοκιμασίας υποβαθμιστούν, εμμένοντας σε κανόνες ασφάλειας, απαξιώνεται το κύρος των ειδικών δυνάμεων και επιτρέπεται σε λιγότερο ικανούς να εισέλθουν στις τάξεις τους.

Χάρτης που δείχνει τα σημεία που βρέθηκαν νεκροί οι άτυχοι στρατιώτες (Πηγή)
Μάλλον έχουν παρερμηνεύσει το επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τους κανόνες ασφάλειας προσωπικού. Δεν πέφτει κανένα επίπεδο, αν όλα γίνονται μελετημένα με στόχους έχοντας παράλληλα θεσπίσει σωστούς κανόνες ασφάλειας! Αν κάποιος δεν καταφέρει να περάσει τις προδιαγραφές, κόβεται! Αν όμως κινδυνεύσει η ζωή του στην ειρήνη, είναι υποχρέωση των εκπαιδευτών να τον προστατέψουν, προλαβαίνοντας το χειρότερο!

Γι' αυτό κάποιοι μυαλωμένοι στον βρετανικό στρατό, κατάλαβαν το κενό  ασφάλειας που υπήρχε  και τους "έβαλαν χέρι"! Έτσι, από εδώ και μπρος οι καιρικές συνθήκες θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και δεν θα "τρέχουν" τους εκπαιδευόμενους όταν δεν είναι μέσα στα παραδεκτά όρια εκπαίδευσης! Αλλά δεν είναι μόνον αυτό! Θα υπάρχουν και σταθμοί ελέγχου (ΣΤΕΚ) κατά μήκος του δρομολογίου σε καθορισμένα σημεία, για παροχή επιπλέον νερού. Κάτι ανάλογο με την οργάνωση Πορείας-Βολής στις δικές μας μονάδες!

Υποψήφιοι SAS εκτελούν πορεία στα βουνά Brecon Beacons. (Παλιά φωτογραφία αρχείου)
Αλλά εγώ θα έλεγα και κάτι άλλο! Θέλετε να γίνεται ρεαλιστική εκπαίδευση; Πολύ καλά! Αφήστε τους μόνους χωρίς περιττά πράγματα! Που είναι η λεπτομερής σχεδίαση της αποστολής; Ένας από τους παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη είναι ο καιρός! Που είναι οι επικοινωνίες και οι αναφορές κατάστασης; Που είναι ό έλεγχος; 

Αν δούλευαν σωστά όλα αυτά, ίσως να ζούσαν οι μακαρίτες, έστω και κομμένοι! Έγινε κατά την ταπεινή μου άποψη χονδροειδές, ερασιτεχνικό λάθος και αυτοί που το έκαναν πρέπει να φύγουν! Ας αναλάβει η δικαιοσύνη τα υπόλοιπα! 

Είχα την τιμή και την τύχη να  δουλέψω στο παρελθόν με SAS και ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι άνθρωποι που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Υπολογίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια! Ειδικά στην εκπαίδευση, τα μέτρα ασφάλειας υπερέχουν σε οτιδήποτε άλλο! 

Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης είναι ο πολύς ιδρώτας στις ασκήσεις για να μη χυθεί πολύ αίμα στη μάχη! Αν είναι να χάνονται ζωές στην ειρήνη έτσι άσκοπα, μάλλον πήραμε λάθος δρόμο!



Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.