Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Το χρήσιμο Σεμάγκ

Άνδρες του Ιερού Λόχου Μ. Ανατολής, ακούνε τις οδηγίες του διοικητή τους Σχη Τσιγάντε κατά τις επιχειρήσεις Β. Αφρικής του 1942, όπου έδρασαν εντεταγμένοι στο Συγκρότημα Ερήμου. Βλέπετε κάποιους να φοράνε το τοπικό κεφιγιέ στο κεφάλι, στερεωμένο με αγκάλ. (Πηγή φωτογραφίας ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Σεμάγκ, ή σμαγκ ή κέφιγιε στ' αραβικά,  ή σεμεντανί στα κουρδικά, είναι η μαντήλα που φοράνε  οι ντόπιοι στις άνυδρες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής για να προστατευτούν από τον δυνατό ήλιο που προκαλεί δυσάρεστα εγκαύματα. Είναι συνήθως τετράγωνη από βαμβακερό ή ανάμικτο από βαμβάκι και μαλλί  ύφασμα, διαστάσεων 1x1 μέτρα.

Ανάλογα με την περιοχή, το σεμάγκ κατασκευάζεται σε διαφορετικά χρώματα, κόκκινο και λευκό  στην Μέση Ανατολή και στο Ιράκ, λευκό ή ασπρόμαυρο  στην αραβική χερσόνησο. Υπάρχει και σε ποικιλία άλλων χρωμάτων, συνήθως με καφέ ή σκούρο κόκκινο, η λαδί χρώμα σε περιοχές της Περσίας και του Αφγανιστάν.

Για να στέκεται καλά στο κεφάλι, συνήθως οι άντρες, ειδικά στην αραβική χερσόνησο φοράνε ένα διπλό μαύρο κορδόνι το αγκάλ. Αλλά και σκέτο το σεμάγκ, φοριέται με διάφορους τρόπους περιτυλίγματος στο κεφάλι και γύρω από το λαιμό.

Περίπολος Ερήμου στη Β. Αφρική κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του 2ου Π.Π. (Πηγή)
Οι Βρετανοί, ήδη από την 10ετία του '30 είχαν αρχίσει να  επιτρέπουν τη χρήση του στ' αποικιακά στρατεύματά τους στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του χρησιμότητα. Κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π. ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν ευρέως τo Συγκρότημα Ερήμου Μεγάλης Ακτίνας Δράσης, (Long Range Desert Group) και οι SAS.

Περίπολος των SAS στον Πόλεμο του Κόλπου, 1991, φορώντας το σμαγκ με μπιστ (ανδρικό αραβικό μανδύα ) των νομάδων του Ιράκ. (Πηγή)
Ήδη από τότε καθιερώθηκε στον πίνακα υλικών του βρετανικού στρατού και ιδιαίτερα των ειδικών δυνάμεων που ενεργούν σε άνυδρα περιβάλλοντα με υψηλή θερμοκρασία. Στους πολέμους του Κόλπου τα ειδικά τμήματα χρησιμοποίησαν το σμαγκ κατά κόρον!

Ένας τρόπος να φοράς το σμαγκ (Πηγή)
Αργότερα έγινε αυτός ο τύπος μανδήλας αξεσουάρ όλου του προσωπικού που υπηρετούσε και στο Αφγανιστάν, ειδικά στα πλαίσια περιπολιών.

Ελληνικό προσωπικό της ΕΛΔΑΦ  φέρει αφγανικού τύπου προστατευτικό μαντήλι στο πρόσωπο. (Πηγή)
Και όπως είναι χρήσιμο το ατομικό δίχτυ παραλλαγής προσώπου, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο είναι χρήσιμο ένα σμαγκ!

Ελληνοκύπριος καταδρομέας που φέρει σμαγκ. (Πηγή)
Σήμερα το μαντήλι αυτό αποτελεί ατομικό εξάρτημα του στρατιώτη  στο χώρο των ειδικών δυνάμεων σε πολλούς στρατούς, χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι στην έρημο για να το χρησιμοποιήσεις! Φοριέται παντού!  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί:


  • Πρωτίστως για την προστασία από ηλιακά εγκαύματα
  • Για την αποφυγή σκόνης όταν κάποιος ταξιδεύει σε ανοικτό όχημα ή με μοτοσυκλέτα
  • Σαν πετσέτα, μικρή, ελαφριά, που στεγνώνει εύκολα
  • Σαν κασκόλ για να κρατά το λαιμό και το κεφάλι ζεστά σε ψυχρές περιόδους
  • Σαν αυτοσχέδια τσάντα, βάζοντας τα πράγματά σου μέσα και δένοντας τις τέσσερις άκρες (δισάκι)
  • Μαντήλι λαιμού για τον ιδρώτα 
  • Σαν επίδεσμος για την ακινητοποίηση σπασμένων άκρων του ανθρωπίνου σώματος
  • Σαν αυτοσχέδιος αιμοστατικός επίδεσμος σε περίπτωση αιμορραγίας
  • Σαν μαξιλάρι για να κοιμηθείς πιο άνετα στον υπνόσακο, ή κατά τη διάρκεια ταξιδιού μέσα σε αυτοκίνητο
  • Σαν όπλο! Βάζεις δύο μεγάλες πέτρες στη μέση, το δένεις καλά και αρχίζεις να χτυπάς αυτό που θέλεις!
  • Για απόκρυψη και παραλλαγή προσώπου
  • Σαν αυτοσχέδιο σχοινί! Αν το κάνεις ρολό κατά τον διαγώνιο άξονα για να δέσεις κάτι
  • Γίνεται και αυτοσχέδιο φίλτρο για θολό ή λασπωμένο  νερό που μαζεύεις για να το βράσεις μετά!
  • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να πιάσεις καυτά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα το κύπελλο ροφήματος ή την κονσέρβα που ζεσταίνεις σε φωτιά
  • Το βρέχεις με νερό και το φοράς για να δροσιστείς σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών
  • Σαν μέσο σηματοδοσίας! Το δένεις σε όπλο ή σε ραβδί και το κουνάς για να προσελκύσεις την προσοχή τρίτων
  • Σαν σκέπασμα άνω κορμού ή ποδιών
  • Σαν ..μάσκα στο πρόσωπο για να κοιμηθείς, σε μέρη που υπάρχει έντονος φωτισμός και σ' ενοχλεί, ενώ δεν μπορείς να τον αποφύγεις!
Υπάρχουν  πολλά άλλα  πράγματα που μπορείς να κάνει κάποιος μ' ένα σμαγκ! 

Πρέπει όμως και να ξέρεις να το φοράς!  Ένας Αμερικανός , πρώην πεζοναύτης, που μάλλον έχει εμπορική "λόξα" με τέτοια μαντήλια, έβγαλε δύο εκπαιδευτικά βιντεάκια για να δείξει 7 τρόπους φορέματος ενός σμαγκ! Δείτε τα ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Εγώ πάντως δύο τρόπους χρησιμοποιώ, όταν μου δίνεται η ευκαιρία για υπαίθριες εξορμήσεις! Για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το αντικείμενο, ΕΔΩ, υπάρχει μια ενδεικτική τιμή αγοράς από κατάστημα στρατιωτικών ειδών στην Ελλάδα!


Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.