Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οι Φινλανδοί

Πηγή
Οι εταίροι μας στην ΕΕ Φινλανδοί, αν και μας δυσαρέστησαν στις πρόσφατες συσκέψεις του Εurogroup, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι διατηρούν στο στρατό τους, μια πολύ καλή μονάδα ειδικών δυνάμεων:Το Σύνταγμα των Κυνηγών Utti (Utti Jaeger Regiment

Ένα Σύνταγμα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών δηλαδή, που αποτελείται από:

Το τάγμα Αλεξιπτωτιστών το προσωπικό του οποίου φέρει τον κόκκινο μπερέ,  αποτελείται από μονίμους, επαγγελματίες οπλίτες και εφέδρους.  Η θητεία των εφέδρων είναι ενός έτους, ενώ οι επαγγελματίες εισέρχονται με πενταετή σύμβαση, η οποία μπορεί ν' ανανεωθεί γι' άλλα πέντε χρόνια το μέγιστον, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Μετά απολύονται. 

Είναι ελαφρύ τάγμα δυνάμεως περίπου 350 ατόμων, με κύρια αποστολή, την εκτέλεση αναγνωρίσεων και καταδρομικών ενεργειών στα μετόπισθεν του εχθρού. Διεισδύουν είτε με ελικόπτερα είτε με την εκτέλεση άλματος με αλεξίπτωτα.

Πηγή
Το τάγμα ειδικών επιχειρήσεων ίδιας δυνάμεως, αποτελείται μόνο από μόνιμους και επαγγελματίες με καθεστώς χρόνου υπηρεσίας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Το προσωπικό μπορεί να δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή για κατάταξη, από οποιαδήποτε υπηρεσία, σώμα, όπλο ή κλάδο υπηρετεί. Η διάρκεια εκπαίδευσης-δοκιμασίας για την επιλογή στο τάγμα ειδικών επιχειρήσεων είναι 12 μηνών. Οι αποστολές που αναλαμβάνει καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα διείσδυσης από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Η φυσική κατάσταση, παίζει βασικό ρόλο για την αρχική επιλογή προσωπικού! Προηγούνται βέβαια τα ψυχολογικά τεστ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο της αρχικής φυσικής δοκιμασίας και αξιολόγησης.

1. Εξέταση μυϊκής δύναμης



60 δευτερόλεπτα / ανά άσκηση3 βαθμοί2 βαθμοί1 βαθμός
Αναδιπλώσεις (Κοιλιακοί)484032
Κάμψεις383022
Υπερεκτάσεις ραχιαίων605040
Έλξεις σε μονόζυγο14106
Άλμα εις μήκος χωρίς φόρα2,40 μ.2,20 μ.2, 00 μ.

2. Τεστ συντονισμού


Άσκηση/Επαναλήψεις1 βαθμόςΚανένας βαθμός
Τρέξιμο πήγαινε-έλα (συγκεκριμένη απόσταση)
10 επαναλήψεις
Λιγότερο από 1.30 λεπτάΠερισσότερο από  1.45 λεπτά
Ελιγμοί σώματος
10 επαναλήψεις
Λιγότερο από 1.30 λεπτάΠερισσότερο από  1.45 λεπτά

3. Δρόμος αντοχής σε κλειστό στίβο με αλεξίσφαιρο γιλέκο


Πηγή φωτογραφίας

Εκτελείται δρόμος απόστασης 5 χιλιομέτρων φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο βάρους 12 κιλών. Ο χρόνος προσμετράται στα 3 τελευταία χιλιόμετρα. Μέγιστη βαθμολογία είναι 20 βαθμοί, αν η απόσταση των 3 χιλιομέτρων διανυθεί μέσα σε 12 λεπτά. (άριστα). Κάθε 15 δευτερόλεπτα παραπάνω, αφαιρείται ένας βαθμός. Ο υποψήφιος αποτυγχάνει αν ξεπεράσει τα 14,30'' λεπτά.

4. Κολύμβηση


Πηγή
Η δοκιμασία κολύμβησης που γίνεται σε κλειστή πισίνα, περιλαμβάνει:

  • Άλμα μέσα στην πισίνα, από την εξέδρα ύψους 5 μέτρων. Όποιος δεν εκτελέσει αποκλείεται.
  • Κολύμβηση 200 μέτρα με μαγιό, χωρίς διάλειμμα. Μέγιστη βαθμολογία 3 βαθμοί, αν ο χρόνος είναι κάτω από 3,15'' λεπτά. Αποτυγχάνει όποιος υπερβεί τα 4,30'' λεπτά.
  • Βουτιά σε βάθος 4 μέτρων για την περισυλλογή 2 αντικειμένων από τον βυθό. Όποιος δεν μπορεί, κόβεται.
5. Δοκιμασία Σκι

Πηγή
Οι Φινλανδοί σαν βόρειος λαός, θεωρούν το σκι όχι απλά σαν ένα σπορ, αλλά αναγκαία δεξιότητα επιβίωσης και κίνησης στις χιονοσκεπείς περιοχές τους. Επομένως είναι φυσιολογικό γι' αυτούς να θέτουν αυτή την δεξιότητα  σε αξιολόγηση για το στρατιωτικό προσωπικό τους, όταν μάλιστα προορίζεται για υπηρεσία σε επίλεκτη μονάδα τους.

Έτσι έχουν θεσπίσει την δοκιμασία δρόμου σκι, (langlauf) μήκους 10 χιλιομέτρων, εκ των οποίων αρχίζουν να χρονομετρούν τα τελευταία 5 χιλιόμετρα. Το άριστα βαθμολογείται με 10 βαθμούς, ενώ ο χρόνος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η γενική τελική βαθμολογία, έχει ως άριστα τους 49 βαθμούς, ενώ το παραδεκτό όριο κυμαίνεται από 29 έως 32 βαθμούς. Η δοκιμασία λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα και διαρκεί περίπου 8 ώρες. Συνήθως από τους 400 υποψηφίους που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, μόνο οι 70 κατά μέσο όρο επιτυγχάνουν στα τεστ και κατατάσσονται στις ειδικές δυνάμεις. Οι γυναίκες, επιτρέπεται ελεύθερα να συμμετέχουν, αλλά ως τώρα καμμιά γυναίκα δεν έχει επιτύχει σε όλες τις δοκιμασίες.

Ειδικό σύστημα ιμάντων που προσδένεται πάνω από τα άρβυλα για να μη γλιστράνε στο χιόνι, όπως φοριούνται από τον φινλανδικό στρατό. (Πηγή)
Η σκληρή εκπαίδευση των Φινλανδών, ειδικά σε ακραίες καιρικές καταστάσεις, έχει προσελκύσει τις ειδικές δυνάμεις και άλλων χωρών για συνεκπαιδεύσεις μαζί τους, με βασικούς συνεκπαιδευόμενους τους Αμερικανούς πρασινοσκούφηδες.

Τελευταία, οι Φινλανδοί, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανανέωση του ατομικού φορητού οπλισμού του προσωπικού των ειδικών δυνάμεων και έκαναν σύμβαση με τη βελγική εταιρεία FN ύψους 750.000 Ευρώ, για την προμήθεια 400 περίπου τυφεκίων τύπου FN SCAR-L 5,56x45 χιλ. σε αντικατάσταση ή συμπλήρωση του κλασσικού τυφεκίου τους  RK 95 TP 7,62 χιλ.

Το τυφέκιο αυτό,  που από καιρό χρησιμοποιείται από αρκετές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων διαφόρων χωρών, θα συνοδεύεται από βομβιδοβόλο τύπου FN40GL-L και από πρόσθετα εξαρτήματα, όπως καταδείκτες laser, τύπου (AN / PEQ-2A).

Τι να κάνουμε; Αυτοί δεν έχουν κρίση! Όμως έχουν όπως φαίνεται ένα πολύ καλό σύστημα επιλογής και πιστεύω εκπαίδευσης του προσωπικού τους.



Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.