Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αξιολόγηση και επιλογή προσωπικού Καταδρομών

Εκπαίδευση, στη διέλευση στίβου εμποδίων (Πηγή)
Βασικά όλα ξεκινούν με την εθελοντική προσφορά των υποψηφίων για υπηρέτηση στις ειδικές δυνάμεις. 

Πριν απ' αυτό όμως, θα πρέπει να τελειώσουν με επιτυχία τη βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτου στο αντίστοιχο Κέντρο κατάταξης.

Εκεί, σε διάστημα 10 εβδομάδων, μετατρέπεται ένας πολίτης σε στρατιώτη. Η πρώτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην προσαρμογή στολών, λόγων και ..έργων. Μαθαίνουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Μαθαίνουν τα βασικά του στρατιωτικού κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας.

Μετά, ξεκινά η 1η φάση εκπαίδευσης, η επονομαζόμενη "Κόκκινη Φάση". Στίβος εμποδίων, σωματική αγωγή εμπόδια αυτοπεποίθησης και στρατιωτικοί κανονισμοί, είναι τα αντικείμενα εκπαίδευσης που κυριαρχούν σ' αυτή τη φάση. Μα πιο πολύ δίνεται σημασία στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και στη συλλογικότητα ενεργειών. Όχι μόνο "εγώ" αλλά και "εμείς"

Ακολουθεί η επόμενη "Λευκή Φάση" για όσους δεν έχουν εγκαταλείψει.  Αρχίζουν οι βολές και οι πορείες! Πώς φτιάχνουμε το φόρτο μας και πώς περπατάμε σε διάφορα είδη εδάφους. Η ταχεία καταρρίχηση από πύργο είναι ένα απαραίτητο εμπόδιο αυτοπεποίθησης για όλους. Παράλληλα οργανώνονται και οι πρώτες μικρές ασκήσεις επιπέδου ομάδας όπως και σε ενέργειες άμεσης αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις. Ο βασικός στόχος αυτής της φάσης είναι η δημιουργία του αισθήματος αυτοπεποίθησης, του αισθήματος του μαχητή.

Η "Μπλε Φάση"  περιέχει πολλές νυκτερινές ασκήσεις.Οι βολές με ομαδικά όπλα και οι ρίψεις χειροβομβίδων πλαισιώνουν το πρόγραμμα μαζί με πορείες των 15 χιλιομέτρων με πλήρη φόρτο και οπλισμό! Όποιος περάσει αυτή τη φάση, θεωρείται επιτυχημένος στρατιώτης στη βασική εκπαίδευση, ορκίζεται και είναι έτοιμος να συνεχίσει την εκπαίδευση ειδικοτήτων που ακολουθεί. Εννοείται ότι αυτή η βασική εκπαίδευση γίνεται σε όλους ανεξάρτητα από Όπλο ή Σώμα κατάταξης.

Ναι,  μιλάω γι' άλλο στρατό! 

Οι ειδικότητες πολλές και διάφορες, αλλά αν πάρουμε την ειδικότητα του οπλίτη πεζικού, θα δούμε ότι η εκπαίδευση των πεζών περιλαμβάνει:
  • Οπλομηχανήματα
  • Συντήρηση οχημάτων
  • Τοπογραφία
  • Ναρκοπέδια και νάρκες
  • Διαβιβάσεις 
  • Κατασκευή θέσεων μάχης
  • Κατασκευή κωλυμάτων
Ο πεζός οπλίτης μαθαίνει πώς πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια μιας ομάδας μάχης, να χρησιμοποιεί και να συντηρεί όλα τα όπλα της ομάδας, να εκτελεί ατομικές εντολές και  αποστολές περιπόλων αναγνώρισης-μάχης και να χειρίζεται αιχμαλώτους και εχθρικά έγγραφα.

Κατά μέσο όρο η εκπαίδευση ειδικοτήτων διαρκεί περίπου 4  με 5 εβδομάδες και για ορισμένες απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Μόλις τελειώσει η εκπαίδευση ειδικοτήτων με επιτυχία, οι εθελοντές καταδρομείς, πρέπει να δηλώσουν αν επιθυμούν να γίνουν αλεξιπτωτιστές γιατί αλλιώς δεν μπορούν να επιλεγούν. Έτσι όσοι επιθυμούν, πηγαίνουν στη σχολή αλεξιπτωτιστών για να περάσουν ΣΒΕΑ. (σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού) και μετά από 3 εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά, έρχονται στο σχολείο επιλογής καταδρομών.

Από εδώ και μετά, αρχίζει η εντατική εκπαίδευση, που αν και κατά βάση έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε ατομικό επίπεδο, διαφέρει στη θεωρία σε ό,τι αφορά οπλίτες, από την αντίστοιχη που πρέπει να διδάσκεται σε μόνιμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς. Έτσι υπάρχουν αντίστοιχα δύο ειδών σχολεία καταδρομών.

Ας δούμε περισσότερο το σχολείο οπλιτών, διάρκειας 8 εβδομάδων.

Η 1η φάση των 4 εβδομάδων είναι γεμάτη από σωματική προπόνηση και ψυχολογική ..καταπίεση. Όποιος αντέξει.. Σκληρή προπόνηση που χαλυβδώνει το σώμα και την ψυχή! Παράλληλα διελεύσεις στίβου εμποδίων και τακτική μάχης μικρών κλιμακίων. Η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της αξιολόγησης. Όποιος δεν περνάει τα παραδεκτά όρια φεύγει!

Η 2η φάση επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σε βολές μάχης, εκρηκτικές ύλες-καταστροφές και στην επιχειρησιακή οδήγηση οχημάτων στο πεδίο μάχης.

Σε ό,τι αφορά σωματικές επιδόσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πετύχουν:
  • Τουλάχιστον 6 έλξεις στο μονόζυγο και επιπλέον γενική βαθμολογία φυσικής κατάστασης τους 240 βαθμούς.
  • Δρόμο 8 χιλιομέτρων με στολή,  σε λιγότερο από 40 λεπτά.
  • Πορεία 20 χιλιομέτρων με φόρτο 16 κιλών μέσα σε 3 ώρες.
  • Κολύμβηση 50 μέτρων με στολή και άρβυλα
Επιπλέον θα πρέπει να περάσουν τα ψυχολογικά τεστ, που τους θέτουν ειδικοί ψυχολόγοι.

Όσοι έχουν πετύχει, συμμετέχουν στην τελετή αποφοίτησης όπου τους απονέμεται ο σταχτής μπερές του 75 Συντάγματος των Ρέιντζερς.

Αυτοί που αντέχουν, συνεχίζουν για το σχολείο των Ρέιντζερς αργότερα, αφού τοποθετηθούν στη μονάδα τους.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα για το σχολείο επιλογής, πιέζοντας ΕΔΩ






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.