Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

“Spearhead Force”: Η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας


Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης


ΝΑΤΟ-ΥΠΑΜ

Το ΝΑΤΟ συγκροτεί μια νέα δύναμη άμεσης αντίδρασης, με στόχο τον καθησυχασμό των χωρών μελών του της Ανατολικής Ευρώπης και την αποτροπή αυτού που εκλαμβάνεται ως ενδεχόμενη ρωσική απειλή κατά των Δημοκρατιών της Βαλτικής και άλλων μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας αποφάσισαν την Πέμπτη 5/2/15, την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg οι αποφάσεις θα «εξασφαλίσουν ότι διαθέτουμε τις σωστές δυνάμεις, στον σωστό χώρο και στον σωστό χρόνο.» Οι Υπουργοί ενέκριναν σχέδια ενόψει της μεταβολής του περιβάλλοντος ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση των δυνατοτήτων της δύναμης NRF (NATO Response Force) η οποία υφίσταται από το 2006, με τη συγκρότηση μιας νέας δύναμης υψηλής ετοιμότητας ή “Spearhead Force”.


Πηγή φωτογραφίας
Μιλώντας για τη νέα αυτή δύναμη ο κος Stoltenberg είπε: «Αποφασίσαμε ότι αυτή η πολύ υψηλής ετοιμότητας δύναμη θα αποτελείται από μία ταξιαρχία ξηράς δυνάμεως περίπου 5.000 στρατιωτών. Η δύναμη αυτή θα υποστηρίζεται από ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις.»


Συνέχεια ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.