Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Oι Πέρσες


Ο εμφύλιος πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά στη Συρία. Εκτός από δυτικούς "ειδικοδυναμίτες", μπήκαν όπως ακούγεται, στο χορό και οι Ρώσοι με την παρουσία Πεζοναυτών τους.

Αβέβαιο το μέλλον για τη Συρία, όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Παρά δίπλα αφουγκράζεται το Ιράν και προσπαθεί να εκτιμήσει την κατάσταση. Έχει παρθεί απόφαση και γι αυτό ή όχι; Θα επιχειρήσουν οι Αμερικάνοι και εν γένει (ακολουθώντας) οι δυτικοί, εναντίον του ή όχι; Οι Ισραηλινοί πού και πότε θα κτυπήσουν; Με ποιές δυνάμεις; Ερωτήματα που είναι ίσως καίρια, ανάμεσα σε άλλα πολλά, για την λήψη απόφασης ή καλύτερα αποφάσεων, της ηγεσίας του Ιράν.

Δεν θα προχωρήσω σε διπλωματικές ή άλλες πολιτικές αναλύσεις γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτού του άρθρου. Υπάρχουν άλλοι πιο ειδήμονες που ήδη το κάνουν.

Εγώ θα αναφέρω για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ιράν. Τι διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Πέρσες;

 


Έχουν τους Takavaran! Σ' αυτούς ανήκουν οι Καταδρομείς τους, με τον πράσινο μπερέ, που υπάγονται όπως φαίνεται, στον στρατό ξηράς. Οι κυριότεροι σχηματισμοί  τους, σύμφωνα με ανοικτές πηγές και κατά δήλωσή τους, είναι οι παρακάτω:

1-Lashgare 78 Takavar Zolfaghar {78 Commando}.
2-Tip 55 Havabord (Shiraz) {55 Airborne}.
3-Lashgare 23 Special Forces {23 Special Force}.
4-Tip 45 Takavar (Andimeshk Ahvaz) {45 Commando}.
5-Gorouh 99 Padafand Havaie (Tehran) {99 Air Assault}.
6-Gorouhan Takavar Pasdar Setad Gharargah (Mini City Tehran) {Guard Unit, Central Command}.

Τελετή αποφοίτησης Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων
 Η συνολική τους δύναμη εκτιμάται γύρω στους 30.000 άνδρες. Υπαρχουν ορεινοί καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, αμφίβιοι και Πεζοναύτες, με τον μπλε σκούρο μπερέ.


Στις Ειδικές Δυνάμεις, φαίνεται να υπηρετούν επαγγελματίες, αφού για να επιλεγεί κάποιος στους Takavaran, πρέπει να έχει υπηρετήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στο στρατό. Όσοι εθελοντές επιλέγονται, διέρχονται μια 20μηνη εντατική εκπαίδευση(;), μετά την επιτυχή  ολοκλήρωση της οποίας, τοποθετούνται σε μονάδα.

 

Ο οπλισμός τους επί το πλείστον είναι γερμανικής προέλευσης . Διαθέτουν ΗΚ G3, ΗΚ-91, MP-5 και  ΗΚ-53. Αλλά διατηρούν επίσης τα ΑΚ-47, ΑΚ-74 και ΑΚ-103.


Ο τρόπος εκπαίδευσής τους, έχει επηρεαστεί από όλους τους ξένους συμβούλους, που κατά εποχές έχουν "επισκεφθεί" την αυλή του "μεγάλου βασιλέα". Βρετανοί, Αμερικανοί, Ρώσοι και Γερμανοί, έχουν εναλλαχθεί στα καθήκοντα του εκπαιδευτή, κατά διαστήματα.

Ιρανοί εκπαιδευόμενοι με τους Βρετανούς εκπαιδευτές τους




Υπάρχει επίσης,  μια  ξεχωριστή μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Πέρσες βατραχάνθρωποι δεν ξεπερνούν τους 200 στη μονάδα τους. Μοιάζουν περισσότερο με τους SBS. Αυτοί οι κομάντος εκπαιδεύονται στις αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις.

Εκτός από την εξουδετέρωση υποβρυχίων κωλυμάτων και αναγνωρίσεων ακτής, εκπαιδεύονται στην προσβολή στόχων ξηράς, στην απελευθέρωση αλλά και στη σύλληψη  αιχμαλώτων και στην εκτέλεση πάσης φύσεως δολιοφθορών.

Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει έντονη και εντατική φυσική προπόνηση, πάλη σώμα με σώμα, βολές μάχης με φορητό και ομαδικό οπλισμό, ασκήσεις μάχης και φυσικά καταδύσεις με κλειστό και ανοικτό κύκλωμα.







Οι πρώτες 8 εβδομάδες, εκπαίδευσης είναι καθαρά βελτίωση φυσικής κατάστασης. Μετά ακολουθούν κατά σειρά: σχολείο καταδύσεων, σχολή αλεξιπτωτιστών, σχολείο οπλομηχανημάτων, σχολείο μάχης σώμα με σώμα, σχολείο τακτικής μικρών κλιμακίων, και σχολείο CQB (Close Quarter Battle).

Μετά από έξι μήνες δοκιμαστικής υπηρεσίας σε μονάδα, θεωρείται ο νέος κομάντος ολοκληρωμένος Takavar.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη κατηγορία προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων, ίσως και οι πιο επικίνδυνοι για τους δυτικούς. Οι QUDS! Τι είναι αυτοί;

Είναι μια επίλεκτη μονάδα ή συγκρότημα θα έλεγα, του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, που εκτελεί αποστολές εκτός Ιράν. Αναλαμβάνουν την εκπαίδευση επαναστατικών ισλαμιστικών ομάδων  σε όλο τον  αραβικό κόσμο και όχι μόνο. Οργανώνουν αντάρτικο, συλλέγουν πληροφορίες και υποστηρίζουν ανάλογα κινήματα, οικονομικά και τεχνικά.

Ο Λίβανος είναι ένα από τα θέατρα επιχειρήσεων που ενεργούν εδώ και χρόνια. Λέγεται ότι αυτοί οργάνωσαν την προσβολή του αμερικανικού στρατοπέδου την 10ετία του '80 με τις εκατοντάδες θυμάτων. Υπάγονται απ' ευθείας στον ανώτατο ηγήτορα του Ιράν, τον εκάστοτε Αγιατολάχ.

Σύμφωνα με  διάφορα  μέσα ενημέρωσης  λέγεται ότι οι Quds διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα και τους Τάλιμπαν τους οποίους κατά περίπτωση υποστηρίζουν. Επίσης έχουν δράσει ευρέως και στο Ιράκ, υποστηρίζοντας τις "Ομάδες θανάτου Shia".

Η δράση τους κατανέμεται σε 8 γεωγραφικές περιοχές, με την οργάνωση των αντίστοιχων διευθύνσεων: Ιρακ, Αφγανιστάν, Πακιστάν-Ινδία, Παλαιστίνη-Λίβανος-Ιορδανία, Τουρκία, Βόρειος Αφρική, Αραβική Χερσόνησος και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Νότου.

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται. Οι Ισραηλινοί, ετοιμάζουν και αυτοί κάποια δύναμη, ικανή για πλήγματα σε βάθος και μακριά από το Ισραήλ.

Ας ελπίσουμε ότι οι "Κασσάνδρες" του γενικού πολέμου,  δεν θα επαληθευτούν. Όλα υποτάσσονται στο βωμό του χρήματος και των πετρελαίων.

Δείτε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα βίντεο. Το πρώτο θα σας εκπλήξει όταν θα διαπιστώσετε ότι οι Αμερικάνοι ήταν κάποτε ένθερμοι φίλοι και εκπαιδευτές των Ιρανών.

Στα δύο τελευταία παίρνετε γεύση των Ιρανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.