Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Καθιερώθηκε η 7η Μαρτίου κάθε έτους σαν η ημερομηνία εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην μητέρα-Ελλάδα, αλλά στην ουσία έγινε πολύ νωρίτερα με τυπική ολοκλήρωση μετά την έκδοση του σχετικού νόμου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως που είχε για συμβολισμό, αναδρομική ισχύ από την 28η Οκτωβρίου 1947

Διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο εξαιρετικό ιστολόγιο "Τόνοι και Πνεύματα" μου ήλθαν στο μυαλό όλες οι περιπέτειες και οι επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου στα Δωδεκάνησα, μα πιο πολύ η προσπάθεια του θρυλικού Τσιγάντε, του διοικητή του.

Στις 8 του Μαΐου του 1945 έγινε η παράδοση από τους Γερμανούς στους συμμάχους (Βρετανούς). Στην ομάδα των αξιωματικών παραλαβής του πρωτοκόλου παράδοσης, βρίσκεται και ο Χριστόδουλος Τσιγάντες. Οι Ιερολοχίτες πολεμούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες τους Γερμανούς στη Ρόδο και στ' Αλιμιά. Θα την εξετάσουμε αυτή την ιστορία στην ώρα της.

Προς το παρόν, δείτε ένα ντοκιμαντέρ με σκηνές από την πρώτη επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης. Άλλες εποχές... Καλές ή κακές, ο καθένας ας κρίνει μόνος του.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.