Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Η μάχη του Μογκαντίσου 1993.

 
Αμερικανικό ελικόπτερο  Black Hawk  πάνω από την Σομαλία τον Σεπτέμβριο του 1993, ένα μήνα πριν από την μάχη του Μογκαντίσου (Πηγή φωτογραφίας)

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1993, όταν έγινε κάτι που κανείς δεν περίμενε, από την πλευρά των Αμερικανών.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Σομαλία για την εκτέλεση της επιχείρησης "Gothic Serpent" που αφορούσε στη σύλληψη ενός τοπικού πολέμαρχου, του Mohamed Farrah Aidid.

Η Σομαλία σπαραζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο που δυστυχώς κρατάει ακόμα και σήμερα. Οι Αμερικανοί είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση να διαρκέσει για 60 λεπτά περίπου. Αυτό στα χαρτιά. Στην πράξη τα γεγονότα τους διέψευσαν και αποδείχτηκε, ότι όσο καλά και αν είναι κάποιος εκπαιδευμένος, πρέπει να προετοιμάζεται σωστά και να μην υποτιμά ποτέ τον αντίπαλο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Σομαλοί αντάρτες.

Οι Rangers, οι Delta Force, οι SEALs και όλοι όσοι συμμετείχαν πήραν ένα γερό μάθημα τότε για την αλαζονεία τους που τους οδήγησε στην ελλειπή προπαρασκευή τους.

Μόλις  ελικόπτερα τύπου Black Hawk που τους συνόδευαν έπεσαν από πυρά RPG-7, η κατάσταση άλλαξε ραγδαία σε βάρος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Διαβάστε όμως σε λεπτομέρεια την ιστορία, πιέζοντας τον σύνδεσμο "Μογκαντίσου 1993". Θα εκπλαγείτε για μια ακόμη φορά, όσοι δεν ξέρετε το γεγονός, από τις αστοχίες των Αμερικανών. Μαύρη σελίδα που δεν θέλουν να την θυμούνται.

Γυρίστηκε το 2001 και ταινία, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Ανιχνευτής






























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.