Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Commandos! Πολεμώντας στα μετόπισθεν του εχθρού

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που πλέον φαντάζει στις νεότερες γενιές σαν μια πολύ παλιά ιστορία, γενναίοι άνδρες και γυναίκες πολέμησαν για τα ιδανικά τους, την ελευθερία, τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι δύο πλευρές πολέμησαν, και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Υπήρξαν γενναίοι και από τις δύο πλευρές! Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αλλά για ποιο σκοπό πολέμησαν, είναι κάτι που πολλά μπορούν να ειπωθούν. 

Η συμμαχία του Άξονα, περιβλήθηκε με πομπώδεις ιδέες περί νέου κόσμου, καλύτερης κοινωνίας, που δεν έχουν θέση οι αδύναμοι και οι κατώτεροι! Φανταχτερές ιδέες, που ενθουσίαζαν τα πλήθη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Ενθουσίαζαν τους οπαδούς και ονειροπόλους της πάλαι ποτέ κραταιάς Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας ή της αρχαιότερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όχι μόνο. Το όραμα ήταν η Παντοκρατορία. Μετά την εκκαθάριση των ..μιασμάτων, ένας νέος κόσμος θα ξεπετιόταν και μια άξια φυλή θα επικρατούσε.

Από την άλλη πλευρά, οι λαοί που αισθάνονταν ήδη την κατοχή της πατρίδας τους από τον κατακτητή ή την απειλή γι αυτό, συσπειρώθηκαν σε συμμαχία για να τον αντιμετωπίσουν. Πολεμούσαν για την επιβίωσή τους, για την ελευθερία τους, για την ζωή τους. Δεν θα επεκταθώ όμως στην ιστορία ούτε στην ερμηνεία πολιτικών εννοιών  γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε πηγές και να διαβάσει τα γεγονότα. Άλλωστε ο πόλεμος δεν έγινε μόνο για ιδέες, αλλά και για πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Θα επικεντρωθώ σε επιχειρήσεις θαρραλέων ανδρών, που όχι αψηφώντας, αλλά ελέγχοντας τον κίνδυνο, τολμούσαν  να μπαίνουν στα μετόπισθεν των Ναζί και να προκαλούν γερές ζημιές. Και οι Γερμανοϊταλοί έκαναν ανάλογες ενέργειες, αλλά όχι στο βαθμό των συμμάχων.

Πρωτοπόροι και πρόγονοι των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων υπήρξαν οι SAS, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα. Πάλι εδώ, θα αναρτήσω ιστορικά ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν καταδρομικές επιχειρήσεις, άγνωστες σε πολλούς, που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, για να καταστρέψουν κομμάτια της πολεμικής μηχανής του Άξονα.

Επιχειρήσεις, που στη συνέχεια καταγράφηκαν και διαμόρφωσαν την σύγχρονη τακτική των Ειδικών Δυνάμεων όπως:
  • Διείσδυση εντός της εχθρικής περιοχής και οργάνωση βάσης επιχειρήσεων στα μετόπισθεν του εχθρού
  • Ειδική Αναγνώριση
  • Προσβολή εχθρικών εγκαταστάσεων και εχθρικού προσωπικού
  • Κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας και διατήρησή τους, μέχρι συνένωσης με φίλια στρατεύματα
  • Οργάνωση ανταρτοπόλεμου με την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού.
Τέτοιες επιχειρήσεις έγιναν στην Ευρώπη  στα μέσα και προς το τέλος του πολέμου. Όχι χωρίς απώλειες όμως. Γερμανικές μονάδες ασφάλειας μετόπισθεν, μπόρεσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν. 

Και τότε ξεκινούσε ο δρόμος του μαρτυρίου τους, γιατί ο Χίτλερ, γνωρίζοντας την ζημιά που προκαλούσαν, είχε εκδώσει την περιβόητη διαταγή για την άμεση εκτέλεση των κομάντος που συλλαμβανόντουσαν, ακόμη και αν φορούσαν στολές με τα εθνικά τους διακριτικά. Διαταγή που καταπατούσε όλους τους γνωστούς νόμους και συνθήκες του πολέμου. Δεν ήταν και η μοναδική!

Σε μία δε ανεπιτυχή επιχείρηση, 31 μαχητές βασανίστηκαν, κατακρεουργήθηκαν και εκτελέστηκαν. Αυτό οι SAS δεν το ξέχασαν ποτέ!

Ήξεραν λοιπόν όλοι οι κομάντος ότι αν συλληφθούν, δεν υπάρχει σωτηρία! Και όμως, τολμούσαν! Γιατί, " Ο Τολμών Νικά"! (Who Dares Wins)





Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.